понеделник, 20 февруари 2012 г.

Наш лекар спасява индийци от дрогата

След лекция - д-р Димитров е посрещнат с венец от колегите си психиатри в Бангалор.



Д-р Ивайло Димитров е разработил уникална терапия, в която съчетава медитация, хомеопатия и психотерапия



Боряна АНТИМОВА


Как се чувства човек, който осъществява своя 12-годишна мечта? Това може да ни каже д-р Ивайло Димитров. Цели 12 години той прави опити да отвори своя клиника за лечение на наркозависими, в която да работи по уникален метод, създаден от самия него. И успява. Но не в България, а в Индия - град Бангалор в южния щат Керала.

Това е първото лечебно заведение в света, в което хора, пристрастени към дрогата, може да се лекуват с терапия, която е съчетание от хомеопатия, медитация и позитивна психотерапия. Там ще бъдат приети над 600 души от Индия и Индонезия, а над 60 психиатри ще се обучават в прилагането на метода.

Вълнуваща среща – със свами Шри Шри Рави Шанкар (с брадата в средата), заедно с индийски колеги


Методът


Преди 12 години д-р Димитров, който ръководи дирекцията по здравеопазване и социални дейности на община Бургас, за първи път стига до идеята, че методите на хомеопатията може да се използват за лечение на наркозависими. През практиката му са минали близо 900 души, които са се възползвали от нестандартния му, но много ефективен подход.

След като приключва курсът на терапията им, те са наблюдавани в продължение на 5 години и близо 70 на сто са останали чисти. Това е огромен процент на фона на средното ниво на успеваемост, което посочва световната статистика - от 1 до 7%.

”Щастлив съм!” – д-р Димитров на фона на своята клиника-мечта

Д-р Димитров определя лечението според пациента. Той го съобразява с вида на наркотика, който е употребявал, и с личните му характеристики. С хомеопатичните си медикаменти атакува наркотичната зависимост, като първо блокира мозъчните рецептори, които са отговорни да се чувства необходимост от дрога. Лечението оказва ефект и върху психичния статус на зависимите - помага им да се адаптират в обществото.

Допълнително предимство на метода е, че медикаментите са евтини. “Но най-важното е любовта – зависимият да почувства, че е обичан – от мен и от близките си. Затова в лечението включвам и родителите”, подчертава докторът. Това също отличава метода му от повечето познати досега - при тях болният е изолиран от своите близки.

Уникална снимка – човек в медитация от 28 дена, без да мръдне! – гр. Бангалор


                                                                                                                                                             В храма на Буда - Бангалор


Началото


“Както казват будистите, „няма нищо случайно на този свят”, коментира лекарят своя шанс да работи в далечната страна. "Преди две години бях поканен там от една фондация да разгледам няколко програми за наркозависими и да дам оценка и препоръки за развитието им. Там имах възможност да се запозная с някои от най-влиятелните хора в страната.

После ме поканиха отново - този път на остров Бали - за да им предоставя своята уникална система за лечение, която вече съм разработил. Така се стигна до идеята за създаване на клиника", спомня си д-р Димитров.

Гробът на Майка Тереза в Калкута. Снимки: личен архив

Не е ли трудно един европеец да пробие в страната, в която източните методи на лечение са най-развити? “Хомеопатия и аюрведа са основна част от холистичната медицина, която е наложена в държави като Индия. Моята терапия е част от познание, което е ново и за психиатрите там", каза д-р Димитров. Затова интересът е изключително голям, твърди той.

"Този месец ще водя петдневен обучителен семинар в град Бангалор, който ще бъде посетен от мои колеги от цялата страна. Индийците са силно впечатлени от високия процент излекувани по моя метод", обясни лекарят.


Храмът на лотоса -Бангалор


Особено отношение


Д-р Димитров е впечатлен от особеното отношение на източните хора към наркоманиите. То идва от същността на будизма, който учи да се живее само в настоящето – тук и сега. Опиумът и всички познати наркотици се отричат от обществото, защото отдалечават човека от неговата същност. Но се приема, че те са карма – нещо, което човек трябва да преодолее, за да продължи напред. А ако не се справи, с това ще изкупи носена от предишния си живот тежест.

“Буда там е навсякъде, в най-чистите духовно хора, с които живях – сподели докторът. – Научих и нещо ново – че в живота на всеки има не един, а четири вида карма. Първият е това, което носим от миналия си живот. Вторият е кармата на настоящия момент - съществува само и единствено той. Разбрах защо индийците са толкова щастливи хора – живеят за мига. Третият вид карма е скрит в нещата, които можеш да промениш в живота си. А четвъртият е това, което ще вземем в следващия си живот."

Танцуваща кобра в Калкута

Д-р Димитров е силно впечатлен от почитта им пред лекаря: “Индиецът има голямо сърце и уважава човека пред себе си. Лекарят там се носи на ръце. А когато помогнеш – имаш приятел за цял живот."



Гражданин на света


На д-р Димитров с пълно право можем да припишем библейската максима, че никой не е пророк в собственото си село. Голямата му мечта е била лечебницата да заработи не в Индия, а в родната му България. Но това се оказало невъзможно. Отказва да говори за мъките и униженията си с няколко поредни министри и правителства.

“В България е трудно да реализираш каквато и да било нова идея. Явно още не сме достигнали нужната зрялост като общество. Но един ден ще направя клиника и тук!", вярва лекарят. Казва, че е гражданин на света и ще работи навсякъде, където го поканят. Има планове да създаде центрове в цялата страна, които ще приемат зависими от дрогата и ще ги лекуват. В начинанието му помага фондация Art Of Living (Изкуството на живота). Неин създател и ръководител е Шри Шри Рави Шанкар, посланик на добра воля в ООН.


Публикувано във в. "Преса", 20 февруари 2012 г.

2 коментара: