неделя, 5 февруари 2012 г.

Лошият холестерол атакува през зимата

След 50-те не подценявайте редовното мерене на кръвното
В студа тялото плаче за мазно, но с възрастта става все по-опасно

Боряна АНТИМОВА

Всички говорят за холестерола, но малко хора са наясно какво представлява и кога се превръща в проблем. Така е, защото лекарите не могат да обяснят на нормален език за какво става дума. Ако цялата година спазвате диета с по-малко мазнини, през зимата е трудно да я продължите.

В студа тялото плаче за повече мазно, за да си достави енергия. Но прехвърлим ли 50-те, се налага да ограничим бекона, яйцата, тлъстите пържоли и други вкусотии, даващи ни повече енергия. Те натоварват храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Застоялият начин на живот допълнително усложнява картината.

В студено време се повишава изгарянето на калории, за да се поддържат горивните процеси. При хората над 50 г. обаче метаболизмът е забавен, мазнините не се изгарят пълноценно и се отлагат в по-голямо количество в мастните депа, както и по съдовите стени като плаки. Това може да провокира исхемична болест, артериална хипертония, а също и инфаркти и инсулти. Затова след 50 г. е жизнено важно да се ориентираме към растително-млечна храна и нетлъста риба.

Холестеролът е една от съставките на мазнините, която се образува в черния дроб. Необходим е, защото е в състава на клетъчните мембрани, използва се за синтез на много хормони, витамин Д, на жлъчните киселини, необходими при храносмилането. Превръща се във вредител, когато е в излишък. Няма изразени симптоми, затова много хора не подозират, че имат този проблем.

Излишъкът обаче може да се отложи по стените на артериите и да доведе до стеснение на съдовете. Така се развива атеросклерозата. По-големите плаки и тези, които са усложнени с тромби, могат напълно да затворят артериите. Това пречи на протичането на кръвта по съдовете. Нарушава се доставката на кислород и хранителни вещества в тъканта.

Ако това става в сърцето, се развива инфаркт на миокарда, ако е в мозъка, води до инсулт. Затова хората след 50 г. трябва да си правят изследвания за холестерол. Нивото му трябва да е по-малко от 5.0 mmol/л при здравите хора и по-малко от 4.5 mmol/л при болни със сърдечно-съдови проблеми и диабет.

Един от най-големите проблеми при повишените нива на холестерола е артериалната хипертензия. Това е всъщност високото кръвно, което лекомислено не броим за заболяване. Но то е, макар не винаги да влошава общото ни състояние. И трябва да се лекува, дори да се чувстваме добре. Защото е една от основните причини за развитие на инсулт, инфаркт на миокарда и други усложнения, довеждащи до ранна инвалидизация и смърт.

При лечението на артериалната хипертензия най-важно е постоянството. Приемането на лекарства „на курсове” е недопустимо. Не е достатъчно малко да се понижи, необходимо е да се поддържа нормално ниво - по-ниско от 130/80. Но в никакъв случай не прилагайте самолечение, предупреждават лекарите.

Другият голям проблем при лошия холестерол е метаболитният синдром. При него високото кръвно налягане се съчетава с наднормено тегло и затлъстяване, с нарушение на обмяната на мазнините и въглехидратите. Трябва да се лекува, защото ускорява значително атеросклеротичното поражение на съдовете. Стига се до нарушаване на кръвоснабдяването - на сърцето, мозъка, бъбреците. Следват тежки сърдечно-съдови усложнения, като инсулт и инфаркт.

Кое тегло е нормално? При 20-30-годишните нормата е една, при 50-60-годишните – съвсем друга. При хората над 50-те обаче рискът от сърдечно-съдови заболявания се повишава още при горната граница на нормата. При съчетанието на захарен диабет и нелекувана артериална хипертензия е голям рискът от исхемична болест на сърцето, инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Близо половината болни от захарен диабет имат и артериална хипертензия.

Може сами да проверим, като изчислим  индекса на телесната маса (ИТМ). Това се прави, като теглото в кг се раздели на ръста в м на квадрат: ИТМ = теглото (в кг) : (ръста в м)2. Пример: тежите 65 кг, високи сте 1.61 м. ИТМ = 65 : (1.61 х 1.61). Делим 65 : 2.59 = 25. Вашият ИТМ е 25. Нормалният ИТМ е от 18,5 до 25. ИТМ над 25 означава наднормено тегло, над 30 - затлъстяване.

Как да се справим:
  • спрете пушенето.
  • правете редовно упражнения. Препоръчителни са всекидневните физически натоварвания с умерена интензивност, най-малко 30 минути на ден, 3-4 пъти седмично. (Каквито и да са упражненията, ще са по-добри, отколкото никакви!) Ако живеете на по-висок етаж, полезно е да забравите асансьора и да се качвате по стълбите. Добре ще ви се отразят и работата в градината, разходките на чист въздух в парка, лекото бягане, карането на колело, плуването, танците.
  • Спазвайте препоръките на вашия лекар за правилно хранене и приготвяне на ястията. Преди готвене изчиствайте цялата сланина от месото и кожата на птиците. Месния бульон охладете и оберете горния слой мазнина. Месото печете на решетка, за да изтича мазнината от него. Сервирайте го със зеленчуци. При заливката на мусаката заменете цялото яйце с белтъка и две чаени лъжички олио. Вместо с майонеза овкусявайте зеленчуковите салати (от типа на руската – бел.ред.) с лимонов сок и екзотични подправки.

Съдържание на холестерол в някои храни, в mg/100 g:

Прясно мляко (2%) - 6,7
Прясно мляко (3%) – 10
Кисело мляко (2%) - 6,7
Кисело мляко (3%) - 12
Обезмаслена извара - 5
Краве сирене - 70
Кашкавал "Витоша" - 100
Краве масло - 230
Телешко месо (шол) – 71
Свинско филе (без кост) – 65
Шпеков салам – 79
Варена наденица - 65
Пиле, бяло месо (без кожа) - 43
Пиле, бяло месо (с кожа) - 67
Бяла риба (речна) - 46
Скумрия - 55

Препоръчителният дневен прием на холестерол с храната е до 300 mg (0,3 g) дневно. Това не означава, че трябва да броите милиграмчетата холестерол във всеки продукт. Данните ви ориентират кои храни да ограничавате.


Публикувано във в. "Преса", 5 февруари 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар