Мода: Пролетната феерия на Стефан Ролан – шеметна!

"Скулптурите" на най-младия гений на висшата мода са толкова изтънчени, че те оставят безмълвен и без дъх


Боряна АНТИМОВА


За него всякакви суперлативи са просто недостатъчни. Скулптор, архитект, гений…
В неговите дрехи просто няма как да не се влюби човек. Пък и е трудно да наречеш колекциите му от висша мода просто “дрехи”. По-точно е да се нарекат произведения на изкуството. Приказка, която не можеш да забравиш.

Като гледам тоалетите му, си мисля, че ако бяха честни пред себе си, половината модни дизайнери в света трябваше да “се застрелят”. Тоест, да се захванат с нещо друго. Защото далеч не на всеки е дадено от Бога да твори облекло.

Колекцията му висша мода за сезон пролет-лято 2012 е толкова изтънчена и изискана, че те оставя без думи и без дъх. Нестандартна, предизвикателна и изключително луксозна колекция! Това са рокли, които можете да гледате безкрайно дълго и пак да откривате нещо ново у тях....


Ролан е кореняк французин. Роден е в аристократично семейство. Завършил е модната школа към Парижкия моден синдикат (Chambre Syndicale de la Couture Parisienne). На 20 години към него вече проявяват интерес от модна къща Balenciaga (Баленсиага), където Стефан започва да работи над мъжката линия.

На 24 години Стефан Ролан започва работа над собствена модна марка облекло прет-а-порте и 25-годишен, той вече я представя пред модния “съд” в Carrousel du Louvre. Поразителна е скоростта, с която неговата колекция става изключително успешна и след 6 месеца тя вече се продава в 80 бутика в целия свят.

През 1997 г. следва предложение за работа за модна къща Jean Louis Scherrer (Жан Луи Шерер) за колекции висша мода. Така Ролан на 31 години става най-младият моделиер във висшата мода. След 10 години открива своя собствена модна къща. Първата му колекция висша мода със собственото име е представена на 2 юли 2007 г.

За колекцията на Ролан е характерна чистотата на цветовата гама и потресаващо красивите линии. Моделите му се толкова поразително красиви, че е трудно да направиш избор. "Най-вълнуващият млад френски дизайнер на висша мода" - така Victoria & Albert Museum представи Стефан Ролан. Миналият петък в лондонския музей Ролан показа най-доброто от своите колекции в рамките на Fashion in Motion. Ревюто окончателно затвърди мястото му в списъка на "изгряващите модни звезди".

За Стефан казват, че е луд. През 2007 г., в разгара на световната криза, почти неизвестният французин решава да прави мода за почти несъществуващи жени и отваря едноименния си haute couture лейбъл в Париж. "Вече няма кого да обличам" – въздъхва Кристобал Баленсиага още през 1968 г., когато с гръм и трясък закрива модната си къща, омерзен от появата на prêt-a-porter.

По ирония на съдбата Стефан става част от тъкмо възкръсналата в края на 80-те Balenciaga. Там 20-годишният стажант от Chambre Syndicale de la Couture Parisienne скоро се издига до творчески директор. Следват и десет години като дизайнер в Jean-Louis Scherrer. Паралелно младият Ролан създава театрални костюми, а работата му за сцената печели престижната награда "Молиер".

Страст по архитектурата, скулптурата и фотографията пък прозира във висшите модни творения, които Стефан гордо създава под собственото си име. Силуети във формата на пашкули, овални обеми вместо ръкави и тонове органза в металически отблясъци, вдъхновени от скулптурите на Аниш Капур и сградите на Заха Хадид, населяват колекцията есен-зима 2010/11.

Пролет-лято 2010 пък дизайнерът разработва заедно с екип от химици, които разтапят цветен лак и истинско злато, за да "облеят" роклите от коприна и да ги преврънат в живи скулптури. Ричар Сера и Карим Рашид са вдъхновението зад ръчните бродерии и издължените сака с огромни подплънки в комбинация с бални рокли от есен-зима 2009/10. Разточителност на материи, асиметрични драперии, впити талии и безкрайни шлейфове стават запазената марка на Ролан.

Очевидно жената, за която дизайнерът създава висшата си мода, е свръхуверена, с перфектно тяло и посещава единствено места с безупречно чист под. Но как се правят пари от висша мода тези дни? На изток, би отговорил Ролан. Напоследък той все по-често заменя появата си на френската седмица на висшата мода с дефилета в Дубай и Украйна, а една от най-заклетите му клиентки е кралицата на Йордания - Рания.

Снимки: ЕLLE
По публикации от чуждия печат и в. "Дневник"
ВИДЕО ОТ ПОСЛЕДНОТО РЕВЮ НА РОЛАН ПРОЛЕТ-ЛЯТО 2012:
http://youtu.be/JNKjSKiVsQw
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JNKjSKiVsQw

Няма коментари:

Публикуване на коментар