събота, 4 февруари 2012 г.

Вече ще ни махат с робот рака на простатната жлеза

Доктор Николай Колев и доц. Цветин Генадиев





Уролози от Плевен направиха първите самостоятелни операции със системата “Да Винчи S”

Боряна АНТИМОВА

Вече ще ни отстраняват напълно безболезнено и с робот рака на простатната жлеза. За пръв път у нас изцяло български екип направи първите си две операции с роботизираната система "Да Винчи S". Доктор Николай Колев и доц. Цветин Генадиев махнаха карцинома с помощта на четириръкия робот в клиниката на проф. Григор Горчев в плевенската университетска болница.

“От 2005 г. аз и колегите ми правехме лапароскопски (безкръвни – бел.ред.) операции от карцином на простатната жлеза в болница “Лозенец” – уточни за “Преса” доц. Генадиев. От октомври миналата година това вече се прави у нас с робота, а от началото на февруари доц. Генадиев и д-р Колев вече работят без помощта на италианските си колеги, които са ги обучавали и наблюдавали преди.

Това отваря нова страница в лечението на рака на простатната жлеза у нас, категоричен е доц. Генадиев. “Инструментите на робота са по-добри и са усъвършенствани в сравнение с тези за лапароскопския (безкръвен – бел.ред.) метод. Засега няма по-високо ниво на хирургия от роботизираните операции. Тази машина има защита срещу ръката на човек и веднага блокира, ако сгреши”, обясни специалистът.

Ползите за пациента също са много. Освен че са безкръвни и не се отваря тялото, при тези операции няма болка. Прилага се щадяща анестезия (обезболяване – бел.ред.). Болният става на крака на 4-я час. И ако по-късно се наложи традиционна операция, няма да има проблеми. Липсват оперативни рани и сраствания, каквито има при традиционната хирургия. Няма го и стресът при вече познатите операции, който много влияе на здравето.

Роботът “Да Винчи S” изключва човешките грешки при операции
Доц. д-р Генадиев е известен с това, че е въвел брахитерапията* у нас. Той е първият наш уролог, който през 2003 г. въвежда лапароскопските урологични операции в страната. Безкръвната хирургия е най-популярна у нас при отстраняване на жлъчен мехур. Екипът на доц. д-р Генадиев обаче използва метода при много по-широк спектър от операции, една от които е вече споменатата.

Допреди няколко месеца доц. Генадиев беше част от екипа на болница Лозенец. В момента работи в университетската болница „Д-р Георги Странски” в Плевен като уролог. Преподавател е и в медицинския университет в града. Двамата с д-р Николай Колев са минали курс по обучение за роботизираната система “Да Винчи S” в клиниката на д-р Отавио де Кобели в Милано.

Първата урологична операция с робота “Да Винчи S”– за отстраняване на бъбрек – е направена от екипа на проф. Григор Горчев и уролога д-р Николай  Колев през ноември 2010 г. в университетската болница в Плевен.

* Брахитерапията е метод за лъчелечение, при който източникът на радиация е разположен вътре в органа или в непосредствено съседство с него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар