петък, 3 февруари 2012 г.

Даряват силиконови импланти на жени с рак на гърдата

Доктор Елиза Георгиева и инж. Мария Кръстева са оптимисти, че ще се намерят 
достатъчно дарители за каузата

Новата фондация “Св. Иван Рилски” в Плевен ще финансира операции на онкоболни и зъбни протези на стари хора


Боряна АНТИМОВА

Група лекари в Плевен ще поставят безплатно силиконови импланти на жени с отстранена гърда след операция от карцином. Това е основното направление в дейността на новоучредената фондация “Св. Иван Рилски”. Идеята е да се приемат пациентки от цяла България. Освен поставяне на импланти, ще се финансира и изработката на зъбни протези на социално слаби възрастни хора.

Учредители и управители на фондацията са  д-р Елиза Георгиева и инж. Мария Кръстева. Включили са се и психолог (Илиан Илиев), свещеник (отец Александър Иванов) и бизнес дамата Петя Василева. Идеята е дошла от съпруга на д-р Георгиева. Доктор Йордан Георгиев е специалист по анестезиология и интензивно лечение и управител на болница “Св. Панталеймон” в Плевен.

Първоначално той е започнал със спонсориране на зъбни протези на възрастните хора по селата. Купени са два стоматологични стола и линейка, ангажиран е стоматолог и ще се оказва мобилна зъболекарска помощ на старите хора. Фондацията ще използва медицинската база на болница “Св. Панталеймон”.

Доктор Елиза Георгиева е специалист по диагностика на млечната жлеза от много години. Открила е рак на гърдата дори на своя близка. “Беше много тежко – сподели пред “Преса” д-р Георгиева. - На другия ден легна на операционната маса и ме беше натоварила с отговорността аз да реша дали да и махнем гърдата, или да направим органосъхраняваща операция.”

Другата дама в екипа – инж. Мария Кръстева, също е с карцином на гърдата. “Познавам я, преди да заболее. Тя е много интелиентна, предприемчива и борбена жена. Била съм свидетел на психотравмата й, на промяната на поведението след ужасната диагноза, на борбата и, на силата на волята и, да се изправи и сътвори живота си отново”, разказва д-р Георгиева.

Поставянето на силиконовите импланти ще се извършва в едноетапни операции. Това означава, че на жената едновременно се отстранява млечната жлеза и се поставя силиконовият имплант. Така на болните се спестява допълнителният стрес от втора операция. Закупена е и специална антена за ядрено-магнитен резонанс на млечната жлеза. Това е уредът, който осигурява най-точната възможна диагностика.

“Много е важно ракът да се открие навреме. Приятелката ми Мария, преди да си напипа бучката, е ходила на мамография и нищо не се е видяло”, казва д-р Георгиева. Фондацията ще спонсорира и изследвания за рак на млечната жлеза на социално слаби жени.

Д-р Георгиева уверява, че имат отлично подготвен екип за тази едноетапна операция. Водещ екипа е д-р Румен Стоянов. “Той е утвърден  хирург. Много жени го търсят. Професионализъм,  доверие, отговорност, загриженост - това е лицето на  д-р Румен Стоянов ”, хвали го д-р Георгиева.

Колкото до набирането на средства, двете дами са провели много срещи и разговори и твърдят, че срещат разбиране. Разчитат и на факта, че държавата опрощава данъци на фирми при дарения. Отделно фондацията е регистрирала и стопанска дейност, като приходите ще отиват изцяло за целите й. Планират и благотворителен бал за набиране на средства на 22 март.
 
След операция онкоболните се сприятеляват с д-р Стоянов и сестра Нанкова
 
Д-р Стоянов: Гарантираме за имплантите

“Силиконовите импланти ще закупуваме от световно известни и наложили се на пазара фирми със съответните сертификати за качество”, каза хирургът д-р Румен Стоянов. Така той отговори на въпроса, как фондацията ще осигури качествени импланти, след скандала с френската компания „Поли имплант протез”.

Докторът обясни, че при карцином на гърдата се извършват два вида операции. Първата е органосъхраняваща - отстранява се туморът, заедно с част от гърдата и лимфните възли от подмишницата (онкопластична операция). След това се провежда задължително радиотерапия (облъчване).

В някои случаи след тази операция може да се наложи поставяне на частични импланти, с които да се компенсира намаленият при операцията обем на гърдата. Когато има противопоказания и е невъзможно да се извърши органосъхраняваща операция, се налага мастектомия - отстраняване на цялата млечна жлеза и лимфните възли от подмишницата. Това се прави най-често при жени във възрастта от 35 до 40 години, когато протичането на заболяването е по-агресивно.

Реконструкция на бюста в тези случаи може да се извърши в момента или на по-късен етап с използване на гръдни импланти или със собствени тъкани (кожно-мускулни ламба). Често имплантите са за предпочитане, защото използването на кожно-мускулни ламба е продължителна и травмираща интервенция, след която остават груби белези.

Публикувано във в. "Преса", 3 февруари 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар