неделя, 26 февруари 2012 г.

Голямото пролетно топене

Как да горим калории, когато сме над 50 г.

Боряна АНТИМОВА

Яркото слънце напоследък напомни, че пролетта е неизбежна, а заедно с топенето на снеговете започва голямото пролетно топене на тлъстинки. Заседналият живот и все по-масовото затлъстяване ни превърна в броячни машинки – следим колко калории поглъщаме, за да не напълнеем или за да отслабнем. Потискащо е. Но досега не е открит друг по-ефикасен метод за поддържане на фигурата от ограничаването.

Когато обаче прехвърлим 50-те, откриваме, че вече не са валидни мерките, с които сме отслабвали, когато сме били на 30-40 г. С напредването на възрастта обмяната на веществата се забавя, а това означава трупане на допълнителни тлъстинки, особено около корема. Освен това количеството мазнини в тялото ни нараства на 30 на сто.

Как става това? С годините загубваме мускулна маса, която понижава скоростта на изгарянето на калориите. В крайна сметка пълнеем. За да спрем това, най-лесният начин е да намалим енергийния порцион с 200 до 500 Ккал дневно.

Или ако до момента е било нормално да приемаме около 2000 Ккал дневно, вече трябва да се ограничим до 1500 – 1800 Ккал. Но не бива да изпадаме в крайности – ако приемаме по-малко от 1100 – 1200 Ккал дневно, лишаваме тялото си от важни хранителни вещества.

Потребността от калории зависи и от пола и активността. Жената над 50 г. не е толкова активна и трябва да поема значително по-малко калории от своята 30-годишна дъщеря например. Всичко е въпрос на навик. Може да тренирате организма си да приема по-малко калорични храни. Това става бавно и с търпение.

Дори и да сте с ограничени финансови възможности, не спестявайте от храна. Просто пазарувайте по-малко като количество, но качествени храни. Намалете месото наполовина, яжте храни, богати на фибри, витамини и минерали.

Хапвайте 5-6 пъти дневно, на малки порции. По-калорийните неща ги изяждайте сутрин и на обяд. За вечеря оставете нещо леко. Слагайте в чинията си повече зеленчуци, кълнове. Махнете излишните калории от сладкиши и сладолед. Свикнете ли да се храните с по-малко калорична храна – това е половината от вашия успех.

Нужни са и редовни физически упражнения. Ако не сте спортна натура и фитнесът не ви е по вкуса, спомнете си, че с гимнастика може да изгорите калориите от парчето торта например, която сте се изкушили да хапнете. Правете упражнения минимум 30 минути дневно. Ходете пеша. Качвайте се по стълбите, а не с асансьора.


Снимка: www.123rf.com
Топ 10 на храните за отслабване

Те просто са благосклонни към организма. Активизират го за по-бързо изгаряне на мазнините, като повишават метаболизма, а също и не позволяват на мазнините да се натрупват.

1. Яйца. Омлетът сутрин ще ви помогне да постигнете желаното отслабване и след това да поддържате постигнатото.

2. Овес. Полезен е за отслабването, защото съдържа много фибри – 3-4 г на порция. Може да го ядете на закуска или да го комбинирате с други храни. 

3. Леща. Всичките й сортове са полезни, но най-бързо се приготвят червената и жълтата.
Съдържа много протеини и фибри. 

4. Ябълки. Една преди хранене регулира апетита и ядете по-малко. Освен това е много полезна за здравето като цяло. 

5. Боровинки. Те имат много фибри и са едни от най-полезните плодове за отслабване. Цели 3.6 г фибри в една порция. 

6. Нар. Има малко калории, много фибри и антиоксиданти. Може да си хапвате по много, без да навредите на фигурата си. 

7. Кисело мляко. Перфектната храна за отслабване, защото балансира чудесно протеини, мазнини и въглехидрати. 

8. Сардини. В тях има много протеини и омега-3 мастни киселини. Съдържат и много калций. 

9. Картофи. Само ако са варени или печени. Пържените поемат много мазнини и образуват вредна за стомаха коричка. 

10. Портокал. Съдържа минимум калории и максимум витамин С и други полезни вещества. Прясно изстисканият сок е по-диетичният вариант за напитка към закуската.


Публикувано във в. "Преса", 26 февруари 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар