неделя, 12 февруари 2012 г.

А бяхме пиячи…



Секс плюс алкохол? По-полека след 50-те!


Боряна АНТИМОВА

Отново наближава 14 февруари и отново сме раздвоени какво да празнуваме – Свети Валентин или Трифон Зарезан. Българките, копнеещи за романтика, предпочитат първото, мъжете ни пък държат на традицията, тоест – на почерпката. Но каквото и да изберете, едно е ясно – на този ден сексът и алкохолът вървят ръка за ръка.

Съвместими ли са и дали само в количеството е проблемът? В някои случаи сексолозите препоръчват малки дози от градусовите напитки, за да се снеме напрежението преди любовна среща. Огнените питиета разпалват кръвта, усилват либидото и удължават половия акт, като задържат еякулацията. Ако сте поели големи количества обаче, започва обратният процес – затормозяване, което може да скапе любовната ви среща.

След 50-годишна възраст настъпват някои промени. При дамите алкохолът действа отпускащо и стимулира либидото им. Половият хормон на господата – тестостерон, се изработва в много по-голямо количество, в сравнение с естрогена на жените. С възрастта намаляват чувствителността на тъканите на гениталиите и обемът на семенната течност. Сексуалната възбуда и ерекцията идват по-бавно, отколкото при 20-30-годишните мъже.

Има и друг проблем - хората след 50-те често се пристрастяват към алкохола като начин да преодолеят кризата си от неумолимите белези на старостта. При любовна среща, в стремежа си да се представят като млади и потентни, и двамата бързо обръщат по някоя чашка. И резултатите в леглото може да са плачевни.

Не съществуват „сексуални” и „антисексуални” алкохолни напитки. Реакцията на всеки към различните видове алкохол е строго индивидуална. Но преди любовна нощ е по-добре да не правим експерименти, макар че някои търсят допълнителна тръпка в това. Преди секс важи златното правило на нашите дядовци: „Пий, но си знай  мярката”.

Какво е забранено на романтична среща? Смес на концентрати с по-слабо алкохолни напитки – така се усилва токсичното въздействие на спирта. При мъже с проблеми при ерекцията този „коктейл” е направо фатален за добрия завършек на вечерта. Екип от сексолози и технолози по алкохолните напитки са преценили какви са плюсовете и минусите на всяка от тях.

Бирата съдържа 4,5 до 6 % алкохол. Някога е била изключително мъжка напитка, предлагана на лавки или в кръчми след работния ден. По-късно, с появата на нови марки с по-високо качество, се разпространява повсеместно. Сега се пие и от жени и вече не се смята за проява на лош вкус. Според специалисти, половин литър на ден даже е полезно за здравето. Но за разпалване на любовната страст бирата далеч не е най-добрият избор.

Постъпването на голямо количество течност в кръвоносния поток води до непредсказуеми изменения. Циркулацията на кръвта може да се насочи не там, където е най-необходимо – в гениталиите. Освен това съдържащите се в бирата фитоестрогени може да “подлъжат” хормоналната система. Тя може да намали производството на мъжкия хормон - тестостерон и да потисне половото влечение.

Освен това резултати от последни проучвания сочат, че токсичното въздействие върху организма на някои марки бира може да е по-силно от това на нискокачествена водка например. Бирата може да се използва като разиграваща кръвта напитка, ако мъжът не се страхува от засечка в ерекцията и ако няма проблеми с пикочния мехур. Пределно допустимата доза преди секс е 1 л.

Ето, това не бива да ви се случва преди любовна среща... Снимка: www.neillneill.com



Комбинацията джин с тоник е с 9 % алкохол. Съставена от спирт, натриев бензоат, ароматизатори и въглероден диоксид, тя е от така наречените бързи напитки. При тях всичко става бързо – резорбирането в кръвта, опиянението и извеждането от организма.

Но освен почти светкавичното си тонизиращо въздействие, джин-тониците предизвикват при всеки пети потребител нервност, раздразнителност, чувство на  тревога и безпокойство. Резултатът – скарване и провал на интимния момент, или груб, отблъскващ дамите секс. Пределно допустимата ви доза при любовна среща е половин литър.

Водката съдържа 40 % алкохол. Макар че не се смята за романтична напитка, качествените марки са чист алкохол, без примеси и не предизвикват странични ефекти. Напиването с нея става по-бавно, отколкото с шампанското например, и по-бавно се изтрезнява. Не трябва да се забравя, че при водката етапите от приповдигнатото настроение, през напиването до тежкото алкохолно опиянение са много кратки и границата между тях е трудно уловима. Пределно допустимата доза преди полов акт е  100 г.

Конякът (40-42 % алкохол) е продукт от вторична дестилация на вино от грозде. Той се съхранява в дъбови бъчви, където процесът продължава. Богат е на вещества, които влияят благотворно на сърдечно-съдовата система, снемат напрежението и умората. Ароматът и вкусът му тонизират не само в биологичен, но и в психологичен план. Именно чаша коняк преди препоръчват най-често сексолозите преди полов акт. Пределно допустима доза: 50-100 г.



Бакхус и Амур

Още от времето на Древна Гърция Бакхус и Амур вървят ръка за ръка. Виното – тази божествена напитка, винаги е било средство за разгорещяване на страстите. В Рим се е стигало до оргии и вакханалии. А интимните вечери на свещи са се появили едва в края на XX век - благодарение на киното.

Виното съдържа 12 до 15 % алкохол. Освен приятния си вкус качествените марки съдържат много полезни вещества и витамини. При умерена употреба виното може да осигури приятна вечер, преливаща в не по-малко приятна нощ. Между другото, гърците разреждали виното с вода, за да не се напиват, и смятали, че чисто го пият само изостаналите варвари.

Противопоказно е при язва на стомаха, диабет и склонност към алергични реакции. Веществата, съдържащи се в него, могат да предизвикат задушаване, слабост и обрив при алергичните. Допустимата ви доза преди правене на любов е 200 мл червено или 300 мл бяло вино.

Шампанизираните вина имат от 9,5 до 12 % алкохол. Открай време пиенето му се смята за привилегия на аристократите. То дава усещането за празник и вълшебство. Балончетата в него (въглероден диоксид – бел.ред.) значително ускоряват абсорбирането на алкохола, което довежда до бързо, но кратковременно опиянение.

Шампанското е първенец сред напитките, препоръчвани на девствениците преди първия им полов акт. Ако човек прекали с него, го чака тежък махмурлук. Допустимата ви доза преди секс е 300 мл.

Публикувано във в. "Преса", 12 февруари 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар