събота, 11 февруари 2012 г.

От утре спирам цигарите


Когато навикът е по-силен от никотиновия глад


Боряна АНТИМОВА

Напрегната беше седмицата, преди цялото държавно ръководство да се изсипе в бедстващия Харманлийски район. Трагедията позаглуши и остави на втори план страстите, дали кабинетът да наложи или не пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места през юни. Точно в тези дни отбелязах лична победа – две години без цигари.

Тя не беше резултат от проектозабраната, нито от заплахите на лекарите и дебатите в медии, социални мрежи, кръчми и приятелски компании. Беше моя си, лична победа – по-скоро над навика, отколкото над никотиновия глад. Но човек трябва да мине през това, за да каже после: “Изобщо не боли!”.

Похвалих се на приятелите си във Фейсбук и получих стотици поздравления и харесвания. А коментарите се колебаеха от възторзи и питания как съм успяла, през явна или загатната завист, до предупреждения: “Не си мисли, че си се отървала от тях завинаги!”.

Всичко започна от гневния януари на 2010-а, когато кабинетът вдигна акциза на цигарите. А гневът тласка към категорични решения. Изчислих, че при 5 лв. цена на кутията, по 2 кутии дневно, аз, мъжът ми и двамата ми сина трябва да даваме 1200 лв. месечно за цигари. Ужасно много.

Но бях гневна и защото знаех до какво ще доведе това - бедните стават още по-бедни, а през границата потичат реки от тютюневи боклуци без бандероли. Което няма да увеличи постъпленията от акцизи в държавната хазна.

Но да оставим това. Пушенето е първо личен проблем. И преди всичко здравословен. Задълбочава се при хората над 50-годишна възраст. Задухът при качването на стълби и хроничното болезнено кашляне са само върхът на айсберга. Сред пушачите е много по-голям процентът на рак на белите дробове, инсултите и инфарктите.

Доскоро се смяташе, че това е физиологичен проблем, че от никотиновия глад боли, подобно на абстиненцията при наркозависимите. Но психотерапевти и специалисти по зависимостите твърдят, че е на психологическа, а не на физиологична основа.

При мен беше точно така. Макар че пуша от цели 36 години, нямаше никакво тръшкане и никотинов глад. Първо трябваше да свикна да пия сутрешното си кафе без цигарка. Да изкореня този навик. Да го заменя с друг. Постигне ли човек това – успял е наполовина.

Започнах да подбирам по-ароматно кафе от малките уютни магазинчета, където продавачките бъркат в няколко чувала, за да направят твоята комбинация. Придобих друг навик – да гледам първите сутрешни новини с това ароматно кафе в голяма красива чаша. Беше тържество и за сетивата ми, освободени от противното катраново зловоние.

Първо намалих цигарите до 3 дневно. Когато ги спрях съвсем, цял месец носих в чантата си една. Ей така, за да съм сигурна, че няма да припадна някъде. Не припаднах и не я запалих. Дадох я на приятел, закъсал за тютюн.

“От утре спирам цигарите” звучи добре, но при някои не е толкова лесно. Специалистите по зависимостите изтъкват, че човек трябва да пристъпи към това, когато е абсолютно сигурен, че го иска и твърдо решен да го направи.

Как да победим навика:

  • Направете експеримент: когато почувствате желание да пушите, вземете цигара в уста, без да я палите, по време на интересен разговор с приятели. Ако след половин час дискомфортът премине, а цигарата не е запалена машинално, значи сте на крачка от отказването.
  • за да преживеете по-лесно стреса, нека отказът бъде стъпка по стъпка, като всяка седмица намалявате броя цигари, като започнете от 5 и стигнете 3 на ден. После – една на обяд, докато наберете кураж за цял един ден без цигари. Продължете. Ако в следващите няколко дни почувствате силен дискомфорт, поискайте съвет от специалист, кое от лечебните средства да пробвате – електронни и антитаб цигари, хапчета, дъвки, лепенки и т.н.
  • не позволявайте на никого да ви комплексира на тема воля! При всички е различно. На някои не достига по-скоро силно желание да се освободят от никотина. Други изпитват физическа болка без отровата.
  • изключете временно заниманията, при които най-много сте пушили преди. Излизайте по-често на разходки, на кино, правете хубав секс. Това успокоява нервите и отвлича вниманието.
  • спомнете си, какво отдавна мечтаете да си купите и ще можете да го направите с парите, спестени от цигари. Това окончателно ще ви мотивира от утре наистина да спрете цигарите.

 
Брад Пит не пуши от 2 г. заради децата

Преди две години Брад Пит отказа цигарите в името на доброто възпитание и здравето на многобройната си челяд. "Децата бяха единственият аргумент, който можеше да ме накара да хвърля последната кутия цигари на боклука. Така и стана - като с едно щракване с пръсти", разказа актьорът, който догодина ще навърши 50 г.

Междувременно тия дни от Лос Анджелис дойде новината, че звездната двойка Пит - Джоли очакват близнаци за втори път, съобщава списание "ОК!". Според изданието двамата били много щастливи, че занапред ще отглеждат осем деца.

"Анджелина е много развълнувана. Двамата с Брад не могат да повярват, че са благословени отново. Те са изключително щастливи и казаха новината само на много близките си приятели и на семейството си", съобщи запознат източник, цитиран от изданието.


Публикувано във в. "Преса", 12 февруари 2012 г.

Снимки: www.sorrisi.com, www.mamashealth.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар