неделя, 19 февруари 2012 г.

Захарна наркомания

Сн: www.sunshinegreen.blog.com

Вредата от сладкото, за която не подозираме

Боряна АНТИМОВА

Обядвали сте преди два часа, а вече ви се хапва нещо сладко. Но едва ли посягате към полезни храни като сушени плодове, ядки, зелена салата или плодове. По-скоро търсите лесния начин, за да сте отново добре - парче шоколад, няколко лъжички сладолед или нещо друго сладко.

Зима е и тялото иска повече енергия, за да преодолее студа. А най-лесният начин да си я набави е чрез въглехидратите. Но не е безобидно да ви тегли към сладкото, особено във възрастта след 50 г. Свикнали сме да го свързваме с диабета, но може да ни докара и много други ядове, за които не подозираме.

Експертите по макробиотика предупреждават, че вредните бактерии в тялото ни обичат да се хранят с глюкоза. Те се размножават в геометрична прогресия и колкото са повече, толкова по-силно ни е нужно сладко.

Захарта, подобно на наркотика, предизвиква зависимост и незабелязано прониква в живота ни. С нея са пълни не само шоколадът и тортите, но и хлябът, пакетираните сокове, алкохолът, подсладените чай и кафе. Така че постепенно може да заеме една трета част от ястията и напитките ни.

Тялото ни не е приспособено да преработва толкова много сладко и резултатите са затлъстяване, кожни заболявания, нарушения във функциите на щитовидната жлеза, емоционална нестабилност, диабет и рак.

Учени от университета Йейл в САЩ са доказали, че драматичните пропадания на нивото на кръвната захар се случват след употребата на “лошите” захари (например, от сладкишите) и влияят на способността на мозъка да контролира импулсите си. При това се усилва привличането към нездравословната храна.

Захарният излишък може да предизвика симптоми, които на пръв поглед нямат нищо общо със сладкото. Например кожен обрив. И причината за него са гъбичките, които се хранят със захар.

Ако често ви мъчи вагинална кандидоза (гъбички във влагалището – бел.ред.), причината може да е същата. Честото подуване на стомаха, диарията и запекът, като симптоми на синдрома на дразнимото черво, също може да са следствие от захарен излишък.

Често ли сте раздразнителни, когато сте гладни? Вероятно настроението ви се променя веднага, след като се нахраните. Похапвате шоколад, когато чувствате спад на енергията си.

По време на стрес надбъбречната жлеза изработва хормоните адреналин и кортизол. Но ако сте под постоянен стрес, жлезата ви се уморява и продължава работата си вяло. И посягате към това, което моментално вдига настроението – сладкото. Има ефект, но той е за много кратко, а след това с нова сила ви връхлитат депресията и чувството на тревожност.

Високото ниво на кръвна захар може да доведе и до силен косопад, даже и при жените. Този страничен ефект често се среща при болни от захарен диабет. Така че ако изведнъж на гребена ви започват да се събират много повече косми от преди, изследвайте кръвната си захар.

Имате наднормено тегло и голяма част от него е натрупана на корема? Отново вината е в излишъка в сладкото. Заместителите на захарта, съдържащи се в алкохола, нискокалорийната храна, продуктите с понижено съдържание на въглехидрати, а също и продуктите, натъпкани с трансмазнини (сладолед, торти, сладкиши, бонбони) не може да се преработят напълно от хормоните на стомашно-чревния тракт. Оттук и подуването, газовете и неприятният вид на стомаха ви.

Захарният излишък предизвиква и отоци. И всичко, което сте изяли и изпили вечерта (десерти, алкохол, сладки газирани напитки, пакетирани сокове) сутринта се отразява на лицето ви.

Как се излиза от затворения кръг

Яжте пълнозърнести продукти. Зелето, молковите, лукът, тиквата и сладките картофи са източници на естествени захари. Хапвайте повече зелени зеленчуци, те помагат да контролирате захарната си наркомания. Ако не обичате спанак, яжте броколи, правете салата от киселец или листа от глухарче. Ако не можете да спрете алкохола, поне го съчетавайте с риба или постно пилешко месо.

Индийският специалист по макробиотика Шонали Сабхервол предлага следната рецепта за преодоляване на захарната наркомания. Настържете половин зелев кочан, половин тиква от типа “цигулка”, половин морков, половин глава лук. Добавете пет чаши вода и като заври, оставете на бавен огън 10 мин. Прецедете отварата и я пийте топла. Правете го един път дневно в продължение на месец. Идеалното време е между 15 и 17 ч., когато “тягата” към сладкото е особено силна.

Публикувано във в. "Преса", 19 февруари 2012 г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар