четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Максим Генчев прави филм за Васил Левски


Режисьорът е вдъхновен от историята на негова прапрабаба, влюбена в Апостола

Боряна АНТИМОВА

Режисьорът актьор Максим Генчев е започнал работа по филм за Васил Левски, сподели той пред “Преса”. Вдъхновен е от история на негова прапрабаба, която наричали Лападата и била влюбена в Апостола след близка среща с него. Сценария е решил да напише сам и вече дори твори първата част от него.

“Може и да звучи като лудост, но бих се наел с тази безумна мисия”, обясни режисьорът, когото напоследък видяхме в ролята на Кирил Коцев от “Седем часа разлика”.

“Идеите на Левски са толкова силни, че и днес са актуални. Искам да представя Дякона като жив, истински, смел, деен българин, такъв, какъвто го е видяла моята прапрабаба”, каза Генчев. Той допълни, че денонощно чете всичко за него.

“Левски е сяра в раната заради родолюбието си. Управляващите никога няма да приемат адекватно. Той е забранен, така излиза. Неговото послание "чиста и свята република" е немислимо за всеки, който е във властта, за да се облажи лично от нея”, обясни Генчев.

Той възнамерява постепенно да включи сценаристи с нестандартно мислене, но без да бягат от фактите. “За да обединим по възрожденски всичкия Левски, който всеки поотделно носи в сърцето си”, каза още режисьорът.

Успоредно със сценария за филма си от няколко дни Максим Генчев пише и роман за Апостола, в който ще опише в детайли историята на своята прароднина.

“Без добър роман няма филм. Когато става дума за темите, свързани с Апостола - религия, мечти, реалност, романът е неизбежен като жанр. Темата за дяконството на Левски също не е изследвана сериозно, а там се корени истината за поведението му като революционер.

Аз бих го сравнил с Жана д’ Арк. Той носи мистицизъм. Търсил е пари за революция, бил е обсебен, записвал е всички разходи до стотинка. Защо? Кое го държало в непрекъснат духовен подем и кое го е скършвало?", са част от въпросите, които си задава авторът.
Първият филм за Левски е сниман през 1932 г., а оттогава има още няколко.

Публикувано във в. “Преса”, 23 февруари 2012 г.

ЛЕГЕНДАТА

Стара история, предавана от поколение на поколение в рода на режисьора, сценарист и актьор Максим Генчев разказва, че неговата прапрабаба срещнала Апостола на нивата и безумно се влюбила в него. Този разказ, звучащ като легенда, артистът помни от внучката й – неговата баба Льозана.

А героинята на историята наричали Лападата и била влахиня. Живяла във видинското село Делейна и била полуграмотна, но успешна лечителка. “Лападата” на румънски означава “намерена”. Такова поверие имало – когато майката дълги години не може да роди и накрая е ощастливена с рожба, оставят детето в кладенец. Да го намери някой. Наужким.

Хората вярвали, че като се отглежда една година при чужди хора, така дълго чаканото дете ще живее. Така Лападата попаднала за година в чужд дом. Баща й Нестор бил много богат чифликчия и Дяконът ходел често при него да му иска пари за пищови и за народното дело. Тогава всички от рода го наричали просто “разбойника”. Освен Нестор, другите не били много наясно кой е Васил Кунчев и за какво се бори. Нехаела за това и Лападата. Тя просто се влюбила в него.

Снимки: личен архив


Била 15-годишно девойче, когато го срещнала

Било лятото, на нивата - жега, жито, синьо небе… Житото се отворило и оттам излязъл един разбойник с коса, жълта като слънцето и очи, сини като небето... Лападата веднага го познала - това бил онзи, който взимал парите на богатите и често идвал при баща й. Подала му сирене от кърпата до нея. Той поседнал, хапнал, усмихнал й се - защото тя го гледала със страх и жал - бил ранен...

После проехтял конски тропот, той скочил и тръгнал бързо, житата се затворили след него, само отдалечаващ се полъх сочел пътя му... Конниците пристигнали, можела само с един жест да го предаде. Но не го направила – това казала на своята внучка Льозана. Тя пък го разказвала на внучето си Максим, а то я слушало със зяпнала уста.

Лападата се влюбила безумно в синеокия “разбойник”. Дори като научила, че е заловен и убит, се облякла в черно от глава до пети и се зарекла, че няма да се омъжи никога. Започнала да носи панталон и да язди коне като мъж. И го правила по времето, когато писателката Жорж Санд, скандализирала с мъжките си одежди парижкото общество, е била на около 70 години. Което е било абсолютен скандал за тогавашните нрави у нас. На всичкото отгоре

Лападата родила незаконно дете – Мария

А пък баща й бил заможен и уважаван човек, чифликчия. Омъжил я набързо и насила за местен поп, да не го срами повече с копелето, панталоните и конете... Попът обаче явно се догаждал от кого може да е детето. Защото по някое време нещо се случило и той ударил килимявката в земята с думите: “Слуга на дявола не ставам!”

Изрекъл думата “крачун”, която на влашки означава проклятие. Вероятно божият служител, внезапно озарен от прозрения, които разбили вярата му, е рипнал след килимявката и проклятието в Дунава. Оттогава родът на Максим Генчев по майчина линия носи името Крачунови. Има и клон от рода в Румъния, там са Крачунеску, тъй като попът след изреченото проклятие преплувал Дунава и се установил оттатък. Други пък потомци се заселили в Сицилия и Израел.

Лападата живяла дълго след своя “разбойник” и станала знахарка на стари години. Предала уменията си на внучката си Льозана и тя също била знахарка. “Трудна карма има този мой род, там е преплетено с падения и възходи”, казва Генчев. “Имам братовчед Крачунов, потомък на прокълнатия поп, който е един на най-добрите карикатуристи и златари в Италия. Гениален художник и мързелив женкар и лакомник”, разказва Генчев.

А един от синовете на Мария, дъщерята на Лападата, с фамилията Стоединов по баща е бил депутат от Великото народно събрание. Убит е в една кръчма - тесните социалисти му прерязали гърлото. Бил е кмет на 6 села и е направил 6 училища. Неговият син дядо Киро е бил неграмотен и много буен характар. Като правели гъмзата, се е връзвал за дърво, за да не буйства – толкова лоша му била пияницата.

Дядото на Максим Генчев пък - Михаил Крачунов бил фейлетонист и близък приятел на писателя Антон Страшимиров. Заедно ходели по мърсии (платени жени – бел. ред.) във Виена, където след Освобождението бил хайлайфът на Европа. От Михаил Крачунов са останали много стихове.

От време на време Максим Генчев е изкушаван от загадката, кой е бащата на незаконното дете на Лападата. Ами ако е бил “разбойникът? “Това е моя фантазия, разбира се. Но когато си тръгнал,

“разбойникът” пъхнал нещо под кърпата й

Всъщност затова отишъл при нея - да й остави нещо, което тя да спаси, защото бил ранен… Остава нещо недоизказано, вероятно тя е скътала за себе си част от тайната, иначе не би го жалила толкова”, размишлява Генчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар