събота, 11 февруари 2012 г.

Нови професии: Да си хванеш гадже за 8 минути

С обезоръжаваща усмивка Светльо снема напрежението от всеки притеснен кандидат

Бързите запознанства нахлуват на скорост и у нас


Боряна АНТИМОВА


Вече останаха в историята някои обичаи от времето на нашите прабаби, когато женитбите ставаха след “сгледа”. На седянката, на мегдана или на извора момък си е харесал мома. Най-възрастните от родата отиват в дома на момата, уговарят се, следва годявка, сватба – и честито ви ново семейство!

В динамиката на съвременния ни живот обаче намирането на партньор става все по-голям проблем. “Къде да го срещна този мъж, като цял ден съм на работа, после – вкъщи”, е най-често чуваното оправдание. Затова предприемчиви хора превръщат “гаджосването” в бизнес.

През последните години и у нас стана модерна и набира скорост новата услуга speed dating (буквално преведено – “скоростно намиране на гадже” – бел.ред.). Организаторите на подобни срещи събират 20 мъже и още толкова жени в приятна обстановка – клуб, ресторант и т.н.


Кандидатите седят един срещу друг и се гледат очи в очи


Всяка от дамите се среща с всеки от кавалерите. Срещу нея сядат един по един всичките кандидати и имат по 8 минути да се омаят един друг. Звънче, подобно на това в съда, слага край на всяка скоростна среща. Точно след 8 минути. После всеки отбелязва на картонче с кого иска да се види пак. Но това, че сте оградили някого, не означава автоматически, че ще се срещнете пак с него. Важното е и той да ви е пожелал, тоест, оградил. Има ли взаимност – следва втора среща.

Според световната статистика, не повече от десетина процента от участниците създават трайна връзка. Но някои са доволни и от това, че се запознават с нови интересни хора, с които после остават приятели.

Агенциите за speed dating поддържат сайтове, на които са посочени координати за връзка с организаторите и се публикуват обяви за събития. Разликата между тях и обичайните сайтове за запознанства е, че при новата услуга кандидатите не полагат никакви усилия по организацията на срещата. Просто трябва да изглеждат добре и да отидат в уречения час на уреченото място. Това е добър вариант и за срамежливците, които понякога стигат до мястото, но нямат куража да се изправят пред евентуалния бъдещ партньор.

Събирането на една група не е толкова просто и не става механично. Подбират се хора от една възрастова група, с разлика плюс-минус десетина години, с близки или сходни професии и интереси. Тези претенции се уважават от организаторите, защото е невъзможно да се отчетат всичките.

“Предимството на speed dating е, че дава възможност за кратко време да осъществиш много на брой първи срещи”, казва Светослав Димов, организатор на събития за необвързани и един от “първопроходците” на услугата у нас. Той самият е срещнал любовта на живота си по стандартния начин – в гимназията, и вече е сгоден.

Завършил е туризъм в УНСС и бизнес администрация със специализация маркетинг в НБУ. Идеята му да се занимава със speed dating е още от 2005-а, но тогава си е дал сметка, че хората трудно ще го възприемат, заради предразсъдъците от типа “какво ще кажат хората”, “срамно е да си търсиш партньор” и т.н.

Реално започва през май 2010-а, а събития организира от ноември същата година. В свободното си време обича да пътува, ходи на йога, спортува, играе народни танци. Описва се като усмихнат и амбициозен. И действително изглежда такъв – енергичен, дружелюбен и лъчезарен.
“Хората на нашите събития срещат любовта, нови приятели и дори бизнес партньори”, казва Светослав.


“Ето, така се прави!” – Криси и Светльо демонстрират на участниците как трябва да изглеждат и да се държат по време на speed dating. Снимки: личен архив

Организацията на тези събития изисква умения от няколко сфери - управление на събития, маркетинг и работа с хора. “Но най-важното е да ти пука за хората и да вярваш, че правиш живота им по-добър - смята Светльо. – И въпреки цялата бързина във формата, аз вярвам, че по-важно е качеството на връзката, а не колко бързо е възникнала.”

Организаторът и колегите му постоянно се борят с балканските ни скрупули и абсурдното положение, че “е срамно да си без гадже”. “Хората се притесняват да се регистрират в сайтове и да отидат на събитие за необвързани. Все едно да се притесняваш да отидеш на бар. Нали и там много самотни хора ходят, за да срещнат някого. В западната култура синдромът вече е отживелица. Истината е, че самите необвързани трябва да преодолеят себе си”, категоричен е Светослав.


Криси с ръка върху звънчето, което слага край на 8-минутната среща
Кристина Йоцова, също организатор на събития за необвързани, е била привлечена от възможността да общува с нови и интересни хора и да им помага да разкриват себе си и да откриват сродни души. Завършила е публична администрация в СУ. Със speed dating събития се занимава от близо година.

В свободното си време обича да ходи на танци и да излиза с приятели. “Хората казват за мен, че съм забавна и добра компания, както и човек, на когото могат да разчитат” – така Кристина описва себе си. И тя като Светльо прилича на героиня от реклама – усмихната, харизматична и приветлива.

Не е ли много натоварващо да се ангажираш с проблемите на десетки самотни хора, които си търсят половинка? “Никак даже! Самото споделяне и общуване много помага да се разтовариш от мрачни мисли и да се забавляваш!”, смее се Кристина. Тя самата е обвързана. С нейния приятел се познават отдавна, но чувствата са се появили по-късно.

“Вярвам, че човек може да срещне любовта за 8 минути. Но въпросът е дали ще я познае!”, казва Криси. Има ли празници, периоди или сезони, в които необвързаният човек се чувства особено самотен и повече копнее за топлина? “Не мисля, че има значение по кое време на годината ще търсиш любовта, или тя ще те открие. По празниците самота е най-тягостна, защото сравняваш себе си с околните. Ние вярваме, че винаги има варианти за свежи и весели запознанства”, казва “добрата фея на любовта”.

Публикувано във в. "Преса", 11 февруари 2012 г.

2 коментара: