неделя, 3 юни 2012 г.

Момчето, което говореше с морето





На 50 изведнъж се стопяват юношеските илюзии и мъжът осъзнава, че не е същият



Боряна АНТИМОВА


Момчето, което говореше с морето, вече е мъж, прехвърлил 50-те, но общувате с него на някакъв странен език... Какво се е случило с вашия любим, който посрещаше изгрева на Джулая с китара и с когото заспивахте на дюните, направо под звездите?

По-рано го наричаха „мъж в разцвета на силите“. Е, поналял снага, олисял и с бирено коремче, но затова пък с по-добра кариера, стабилни доходи и по-високо обществено положение. На тази възраст изягва да се развежда, дори и когато се влюби безумно, защото предпочита уюта на инерцията и спокойствието.

Комикът Робин Уилямс се шегува, че „мъжът усеща, че е на 50, когато простатата става по-голяма от него самия“. И не само простатата. Вижте кой седи в самолетите на местата, най-близки до тоалетната - само делови мъже над 50. „На тази възраст изпитваш отвращение към себе си“, казват някои.

Всъщност това, което най-много го измъчва, е не тялото, а екзистенциални въпроси. Най-често се пита, как са се реализирали мечтите му, успешна ли е била кариерата му, щастлив ли е в любовта и в семейството си. И когато след поредицата въпроси тегли чертата неудовлетворено, се развежда, намира си друга работа или избира ново поприще. Но на 50 върху бедния мъж се стоварват купчина проблеми.

Той осъзнава, че шансовете му за кариера вече клонят към нула, въпреки опитите да изпъкне сред по-енергичните си и мобилни млади колеги с опит и рутина. Изключения правят само мениджърите и политиците, при които определена възраст даже е задължително условие за поста.

На 50 изведнъж се стопяват юношеските илюзии и мъжът осъзнава, че не е същият. Един случай: мениджър изпуска писалката си, докато дава разпореждания на младата си и красива секретарка. И докато се наведе, тя се спуска сръчно, взема я и му я подава със съжалителен поглед.

Ето, този поглед го убива и го хвърля в дълбока криза и мъчителни размисли. Той си признава, че е понатрупал сланинки, трудно му е да се навежда и се зарича „от утре да тича в парка“. Но това не се случва нито „утре“, нито по-късно.

Младите енергични хора го побъркват с пренебрежението си към хората над 40. Мъж на 60, но изглеждащ с десетина години по-млад, чува от 30-годишен следното: „Моят баща вече е старец – стана на 60“.

Тежки разочарования го очакват и в приятелствата. На тази възраст някои мъже стават по-големи клюкари и интриганти от жените си. А само заклетите ергени на 50 запазват кръга от предишни приятели.

Мъжете на тази възраст се стараят да си придават бодряшки вид и постоянно се мъчат да доказват, че възрастта не е пречка за енергията им. Но това е само външно. В действителност мъжете са озадачени от вида на първите косми, прорастнали вътре в ушите им, от изкуственото чене или от това, че стрелката на кантара се е заковала на 90 кг, макар че от две седмици са отказали бирата на корем.

Променя се и отношението към най-близките приятели. Когато пътуват заедно, те вече предпочитат да са в самостоятелни стаи. Премълчават  причините за това, но истината е, че не искат друг да види бирения им корем. Не желаят да споделят с никого, че стават минимум 4 пъти нощем, заради пикочния си мехур.

Над 50 години остарява тялото и трябва да се поддържа с активна гимнастика. Но най-страшното е, че пропада сексуалното желание и потенцията.. А това най-много мъчи мъжа. Затова той вече започва да говори за „качество вместо количество“, и че предпочита да прави секс по-рядко, но бавно и с наслада.

Жените може и да приемат с времето бавния секс, но трудно ще се примирят с по-бавната ерекция. А виаграта може да помогне за нея, но няма как да върне у него желанието за секс, ако то си е отишло. Не е толкова трудно да отгатнете, какво точно иска мъжът над 50. Важно е да пожелаете да го разберете.


Какво точно иска


  • Разбиране. Когато спре да ви споделя служебните си проблеми – това е сигурен знак, че нещо между вас не е наред.
  • Солидарност. Ако обича да гледа мачове, в такива моменти е по-добре да му налеете студена биричка, вместо да се карате с него.
  • Майчинска загриженост. Ако го боли коляното, да му звъннете поне два пъти, докато е на работа, за да го попитате как е и дали си е взел лекарството.
  • Обич и привързаност. Да се сгушвате в него и да му казвате „мило“, когато го видите уморен и разплут на дивана.
  • Любовна страст. Дори и да усещате, че няма желание за секс, да му прошепнете нещо умопомрачително в ухото.
  • Спокойствие. Да можете да помълчите заедно, когато усещате, че не му е до приказки.

Майкъл Дъглас пребори рака и пак се снима

Звездата Майкъл Дъглас, за когото преди две години животът беше свършил, след като му поставиха диагноза рак на гърлото, пребори болестта и отново се снима. Филмът, озаглавен "Last Vegas", е от типа продукции на "Последният ергенски запой", но с доза романтика.

В комедията 67-годишният Дъглас е застаряващ женкар, който отказва да порасне. Предстои му да сключи брак с двойно по-млада жена. Преди сватбата донжуанът и неговите приятели от детинство организират диво ергенско парти. Очаква се във филма да се снимат също Дъстин Хофман и Кристофър Уокън.

Лентата "Last Vegas" ще бъде режисирана от Джон Търтълтауб по сценарий на Дан Фогелман. Снимките за филма ще започнат през септември, когато Майкъл Дъглас приключи работата си над продукцията „Liberace” за прочутия пианист Либераче.



Публикувано във в. "Преса", 3 юни 2012 г.

1 коментар:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване