понеделник, 4 юни 2012 г.

„Триъгълник на живота“ спасява при трус


Сн: dartsnews.bg 

Рецепта за оцеляване



Дъг Коп


Американски спасител взриви социалните мрежи със своята теория как се оцелява при разрушителни земетресения. След голямото клатене в Пернишко съветите на Дъг Коп се разпространяват лавионобразно и сред българските потребители на Фейсбук.

На базата на опита си американецът е изградил свой метод за действие при трусове, който нарича „триъгълник на живота“. Самият Коп е бил в 875 рухнали сгради и е работил в повече от 60 страни. Участвал е в спасителни отряди към ООН, Организацията на американските държави, УНИЦЕФ и други. Помагал е при всяко едно от големите бедствия по света от 1985 г.

Коп твърди, че при неговия метод има 100-процентово оцеляване. През 1996 г. прави филм, в който показва опит с 20 манекена: 10 от тях са поставени на местата, които традиционно се считат за сигурни при земетресение. Другите 10 са сложени в „триъгълника на живота“. Сградата беше взривена и когато влязохме, видяхме, че първите 10 манекена бяха разрушени, а другите бяха в отлично състояние, разказва спасителят.

През 1985 г. земетресение с магнитуд 8,1 по Рихтер удря Мексико. Дъг Коп влиза в едно от разрушените училища. Всички децата са смазани, защото са следвали инструкциите и са се скрили под чиновете. Можеше и да оцелеят, ако вместо да застанат под тях, бяха легнали или бяха застанали в зародишна поза до тях, обяснява Коп.

Когато една сграда рухва, тежестта на тавана пада върху предметите или мебелите, като ги смазва, обаче точно до тях остава празно място. Точно това пространство Дъг нарича „триъгълник на живота“. Колкото е по-голям предметът, колкото по-тежък и устойчив е той, толкова по-малка е възможността да бъде смазан.

А колкото по-малко се смазва от тежестта, толкова е по-голямо празното място или пространство до него, толкова по-голяма е и възможността човекът, който използва това празно място, да не бъде засегнат. Всеки, който се опита да се скрие или да застане под нещо, когато сградата рухне, бива смазан. Всеки път, когато хората застават под бюра и коли, са затиснати. Не го правете, съветва Дъг Коп.

Според него котките, кучетата и бебетата естествено заемат ембрионална поза. Това трябва да направи всеки при земетресение. Всеки може да оцелее в малката „дупка“, образувала се в близост до който е да е голям предмет, който бъде смазан, но при всички случаи ще остане празно пространство от двете му страни, обяснява американецът.

Наблюденията му показват, че сградите, направени от дърво, са най-сигурните конструкции по време на трус. Дървото е гъвкаво и се движи под силата на земетресението. В случай, че рухне сградата, се оформят големи празни пространства. Освен това дървената конструкция има по-малка тежест при рухване, отколкото тухлената.

Ако вие сте в леглото си през нощта и стане земетресение, просто се претърколете на пода. Около него ще се образува празно пространство, когато таванът рухне. Ако гледате телевизия и не можете да излезете лесно от сградата през врата или прозорец, тогава легнете в зародишна  поза до диван, голям стол, фотьойл, бюфет или шкаф, съветва експертът.

Според него всеки, който застане под касата на вратата, когато сградата рухне, може да загине. Това е така, защото, ако рамката не устои и се заклати напред или назад, вие може да загинете, притиснат от тавана. А ако рамката на вратата падне настрани, ще ви разкъса с тежестта си. Следователно, не заставайте под рамката на вратата, категоричен е Дъг Коп. По възможност, опитайте се да не излизате по стълбищата. Те имат различни честотни моменти и се движат по различен начин от останалата част на сградата, допълва той.

Застанете близо до външните стени на сградите или по-добре – извън тях, ако е възможно. Много по-добре е да сте навън, отколкото вътре. Колкото по-навътре в периметъра на сградата се намирате, толкова по-сигурно е, че изходът ще е блокиран и ще е по-трудно и сложно да се излезе. В никакъв случай не използвайте асансьор.

Ако сте в кола, излезте от нея и седнете или легнете до нея. Каквото и да падне върху автомобила, при всички случаи ще остане празно пространство отстрани, твърди още американският спасител.

Източник: http://dartsnews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар