вторник, 26 юни 2012 г.

Чаят и кафето хидратират




В жегите помагат плодови и зеленчукови салати и фрешове

Боряна АНТИМОВА

Докато повечето проучвания обявяват напитките, съдържащи кофеин, за обезводняващи, най-нови изследвания показват точно обратното. Чаят и кафето, наред с плодовете и зеленчуците под формата на фрешове, са много по-ефикасни за възстановяване на водния баланс в тялото ни.


Ако изядете няколко стръка маруля например, ще влеете около една чаша от живителната течност в тялото си, защото 97 на сто от този зеленчук е вода. Това показват изследвания на австралийски учени.


С настъпването на летните жеги отново сме изправени пред проблема, как да се предпазим от критично обезводняване. Стига вече с тези осем чаши вода дневно, някои други съставки хидратират много по-добре от водата, твърдят специалистите. Преди 30 години никой не се е разхождал навсякъде с бутилка вода в ръка, а сега всеки носи пластмасовите шишета едва ли не като моден аксесоар, казват медиците.

Според тях, големите количества вода не ни помагат да отслабнем. Хидратацията на тялото е жизненоважен процес, но пиенето на осем чаши вода на ден е пресилено. По-добре яжте храни, богати на водни запаси като краставици, домати, диня и боровинки.

Около 65% от нас е вода и ако по някаква причина това количество рязко намалее, се нарушават всички процеси в организма: от химичните реакции в клетките до сривове в работата на сърдечно-съдовата система и даже мозъка. Без храна човек може да преживее повече от месец, но без вода – в най-добрия случай няколко дни.

Има обаче състояния, при които злото вече се е случило и трябва да се вземат мерки. Когато организмът е сериозно обезводнен, два са основните начина това да се поправи: с приемане на течности през устата и ако те не се усвояват добре - с вкарване на солев разтвор през абокат. Така се процедира, когато става дума за общо обезводняване на организма, което, за щастие, се случва много рядко.

Колко вода да пием? На ден възрастен човек трябва да приема не повече от 35 мл вода за всеки  килограм тегло. Но това съвсем не значи, че стокилограмов човек трябва да пие 3,5 л. Първо, вредно е за сърцето и бъбреците. Второ, 3,5 л е цялото количество, което трябва да поеме човек, в това число и водата, постъпваща с твърдата храна (а такава съдържат дори и сухите продукти) – 1 л, и водата, която се синтезира в организма – 0,3 л.

Тоест, дори ако тежите 100 кг, ви е достатъчно 2,2 л вода на ден, а при по-ниско тегло - не повече от 1,5 л. В жегите най-добре е поне половината от това количество да бъде поемано под формата на чай.





Обезводняване на кожата

Тя става суха, опъната, раздразнителна, появяват се бръчици и там, където преди не сме забелязали. И колкото и да се наливаме с вода, това сякаш не й влияе. Не е възможно така просто да се овлажни най-горният слой на епидермиса. Но колкото и да се поливаме с вода и да се пръскаме с пулверизатор, това няма да помогне. За тази цел са създадени разнообразни козметични средства.

Но не всяко от тях е подходящо за всеки тип кожа. Сухата кожа не е заболяване, а симптом. Същият, както, да речем, болките в корема. Така че не може просто да се намажем с някакъв овлажняващ крем и да очакваме бързи резултати. За да се избере подходящата козметика, трябва да се знаят причините, поради които изсъхва кожата ни, и по-точно – роговият й слой.

Кожата се обезводнява при кожни болести, заболявания на вътрешните органи (инфекциозни, хормонални, проблеми с храносмилането и пикочополовата система и т.н.), неблагоприятни външни въздействия (ултравиолетово излъчване, студ, вятър, прах, сух въздух, химични вещества), неправилно хранене.









Качествената козметика:



- забавя изпаряването на влагата от горните слоеве на кожата, като създава „парников ефект” – създава полупроницаем филм (вместо недостатъчната кожна мазнина), който задържа водата. Съставки: минерално масло, вазелин, течен парафин, церезин; ланолин; животинска мазнина – гъша, свинска, от кит; растителни масла, восъци и т.н.

Плюсове: бързо се премахват симптомите за сухота; намаляват се раздразнението и сърбежите; защитава се кожата от агресивните въздействия (например, миещите средства). Минуси: забавя възстановяването на собствената липидна бариера, има краткотраен ефект - престанем ли да използваме такъв крем, усещането за сухота се връща.

- овлажнява външните слоеве на кожата на принципа на „овлажняващия компрес”: големите молекули-полимери прилепват към повърхността на кожата и всмукват влага от въздуха. Съставки: глицерин; сорбитол; етилен-пропилен-гликол; полизахариди (хиалуронова киселина, хитозан, мукополизахариди, хондроитинсулфат); белтъчни молекули (колаген, еластин) и др.

Плюсове: при висока влажност на въздуха има и добър лифтинг ефект. Минуси: ако въздухът е сух, „овлажняващият компрес” започва да изсушава кожата.
В един овлажяващ крем може да има от всички тези компоненти, затова трябва да четем внимателно етикетите.

Публикувано във в. "Преса", 17 юни 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар