вторник, 12 юни 2012 г.

Алкохолът – този коварен любовник

dnapes.blogspot.com


Защо пият жените след 50?


Боряна АНТИМОВА

Той е подъл и коварен като многообещаващ любовник. Посягаш към него, когато си сама и беззащитна. Очакваш топлина, релакс… най-после да почувстваш, че животът ти е пълен и че си щастлива... И той ти дава това за час, два или три. После те зарязва безмилостно. Идва усещането за пустота – по-страшно от онова, което си преживяла, преди да посегнеш към него…

Взаимоотношенията на жената с алкохола вълнуват и засягат много хора, с него се борят цяла плеяда експерти: психоаналитици, психиатри, нарколози (специалисти по зависимостите). Как за някои нежни създания пиенето прераства в нещо повече от чашка-две с приятели за отпускане след работа? Както всяко следствие, пристрастяването към спиртните напитки си има свои дълбоки психологически и физиологични причини.

Защо пият жените след 50 и как може да се преборим с това? Анкета, проведена от нарколози в университета в Кънектикът, САЩ, дава повод за доста интригуващи анализи от специалистите.

За отпускане при стрес (49% от анкетираните). При нервни кризи малко количество алкохол създава илюзията за временно благополучие: в състояние на релакс проблемите губят остротата си. Създава се погрешната представа, може да пребориш всички житейски несгоди. Като всеки наркотик, алкохолът предизвиква отделянето на вещества както в състояние на приповдигнатост - радост, удоволствие. При това се променя необратимо метаболизмът на мозъка и така се създава зависимост.

Поради самота (29 на сто). Една дама на 50+ години може да е без мъж до себе си по много причини – развод, смърт на съпруг или просто да не е намерила подходящия човек. След чашка-две падат задръжките и е лесно да прекрачиш границата и да се хвърлиш в мимолетна авантюра. На другия ден, заедно с махмурлука, идва чувството за срам и вина, и жената става още по-затворена.

Изход: откажете се от алкохолното “алиби”. Не гледайте на мъжете като на врагове, само защото сте разочаровани от някого, и идете при психолог. Вероятно той ще ви каже, че за да ви обикне някой друг, трябва първо вие да се обикнете.

Жените са повече склонни към зависимости (според  15% от дамите). Повечето дами, чиито мъже са алкохолици, също посягат към чашката в някакъв момент. Съдържанието на вода в женския организъм е с 10% по-малко, затова при равни дози поет алкохол концентрацията в кръвта на жената е по-голяма.
Изход: работете над себе си, идете заедно с мъжа си на семейна терапия.

Лоша наследственост (според 7% от анкетираните). Доказано е, че колкото по-рано човек започва да пие, толкова по-голяма е опасността да стане зависим. Наследствеността не е присъда, а знак да сме по-предпазливи с алкохола.
Изход: направете си ДНК тест за оценка на степента на предразположеност към алкохолизъм.






Стресът може да се снеме без алкохол

Позитивното отношение към живота, разнообразните хобита, динамичният отдих са най-доброто средство против скуката и еднообразния живот.

  • Алкохолът не е средство за подобряване на живота ви.
  • В първите 2-3 месеца трезвеност избягвайте всякакви сбирки.
  • Не гладувайте, за да не провокирате жажда за алкохол.
  • Физическото натоварване отлично снема стреса и помага да не мислиш за чашката.
  • Планирайте деня си до минута.
  • Научете се спокойно и твърдо да отказвате предложения за пийване, без да се срамувате.
  • Избягвайте дори безалкохолната бира и енергийните напитки.
  • С парите, спестени от алкохол, се наградете с голям подарък.
  • Когато сте нервни, пийте леки успокоителни на билкова основа и не вземайте решения в това състояние.





Мег Райън младее със сок от капини

Звездата Мег Райън, която изигра най-известната алкохоличка в “Когато един мъж обича една жена”, не близва алкохол, а поддържа младежкия си вид със сок от капини. Рецептата е проста: чаша капини, малини или ягоди, според сезона, се смесват в блендера с чаена лъжичка лимонов сок, 2 лъжички мед и чаша сода. Мег твърди, че напитката има чудодейни свойства – не само освежава, но и я подмладява и зарежда с енергия сутрин.

Акрисата, която вече е на 50, а все още изглежда като девойка, е уверена, че най-оптималният варинт на хранене е през 3 часа 6 пъти дневно. Диетата й: 7 ч. - сандчвич с шунка и омлет; 10 ч. -  парче черен шоколад; 13 ч.- малко макарони с кашкавал; 16 ч. - солени бисквити; 19 ч. - печен картоф с рагу от зеленчуци и пилешки гърди; 22 ч. - ябълка или круша.

На 50 г. “любимото момиче на Америка” Мег Райън все още изглежда като девойка, призната
от сп. “Пийпъл” за едно от 100-те най-красиви лица в света. celebrity9.com



Публикувано във в. "Преса", 10 юни 2012 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар