неделя, 22 април 2012 г.

Забравете стереотипите в менюто

http://boingboing.net/

Най-големите заблуди, които ни пречат да се храним правилно


Боряна АНТИМОВА


От години се води един и същ разговор - колко яйца са допустимата дневна доза, дали трябва да се ядат жълтъците, или само белтъците са полезни, трябва ли да изхвърлим мазнините и дали плодовете могат да са в неограничено количество, или е по-добре да се избягват заради съдържанието на захари? Истината е, че съдържанието на лош холестерол в кръвта зависи в много малка степен от храната. Той е резултат най-вече от състоянието на организма.

Допустимата доза яйца според предписанията на много диетолози е 2-3 броя седмично. Повече не бива, защото в жълтъка се съдържа дневната доза холестерол. При хората на преклонна възраст, а също и при не много подвижните и склонните към развитие на атеросклероза наистина не се препоръчва да прекаляват с жълтъка.

Но за младите и активните яйцата са много ценни заради голямото количество манган, желязо, мед и кобалт в съчетание с пълноценни белтъчини. Този набор от ценни вещества е много полезен при малокръвие. Фосфорът, съдържащ се в яйцата, е необходим за храненето на нервната система и главния мозък. Затова яйцата сутрин са най-пълноценната закуска.
Има още много други стереотипи, които не само не помагат, но и пречат да се храним правилно.

Зеленчуците на корем са полезни

На пръв поглед това е така. В тях се съдържат маса витамини и полезната за храносмилането целулоза. Те са нискокалорични и за сметка на обема създават чувство за ситост и понижават кръвното налягане. Но в прекалено голямо количество зеленчуците могат да създадат проблеми на стомашно-чревния тракт, например при колити.

Младите жени, на които предстои да заченат, не бива да хапват само зеленчуци и да се откажат изцяло от животинските продукти заради диета. Недостатъкът на желязо може да се отрази на детеродните им способности. А нужното добре усвоимо желязо се съдържа само в продукти от животински произход.

Мазното е вредно

Но не е ли доста крайно това схващане? Вярно е, че трябва да се поемат по-малко животински мазнини (тлъсто месо, салами, наденици, пълномаслени млечни продукти), защото от тях се предозира холестеролът, излишъкът от който води до атеросклероза (стеснение и запушване на съдовете – б.р.) и проблеми със сърцето.

От друга страна, ако съвсем се откажем от мазнините, все едно зачеркваме витамин А, отговорен за зрението, и “витамина на красотата” - Е. Те са мастноразтворими, тоест без мазнини просто не се усвояват. Установено е, че когато не ни достигат мазнини, увеличаваме захарта. Което също води до наднормено тегло.

Въглехидратите - да се изключат

Те са източник на енергия и някои техни компоненти са съставна част на клетките и тъканите. Излишъкът от тях обаче се превръща в мазнини. Затова трябва да ограничаваме простите въглехидрати (захар, сладкиши, продукти от бяло брашно) и да наблегнем на сложните  (в зеленчуци, плодове, продукти от пълнозърнесто брашно).

Морските дарове - без ограничения

Да, те съдържат пълноценни белтъци – основен материал за строежа на клетките и тъканите, както и йод, витамините А и D , Омега-3 мастни киселини, свалят кръвното и предпазват от образуването на тробми. Но в раците например има два пъти повече холестерол, отколкото в надениците или маслото. Така че ако сте решили да се поглезите, по-добре хапнете миди, в които няма холестерол и има много полинаситени киселини, предпазващи от тромбоза.

Солта е табу

Доста пресилено. Но не се лишавайте от нея, просто я намалете трикратно, особено ако сте хипертоници. Изследванията показват, че при намаляването на солта от 10 на 3,5 г за денонощие артериалното налягане пада значително и се подпомага медикаментозното лечение на заболяването. Но при пълен отказ от сол може да се наруши съставът на стомашния сок и да се обезводним. Освен това натрият – основният елемент от готварската сол – е необходим за поддържане на определен солев състав на кръвта.

Спрете алкохола

Едва ли има човек, който не би се съгласил, че в големи количества той е вреден. Но ако всеки ден поемаме по 30 г чист алкохол (съдържащ се в 60-65 г водка), се нормализира структурата на мазнините в кръвта, тоест в малки дози има противоатеросклеротичен ефект. Най-добре е ако алкохолът е във вид на червено сухо вино. Греяно, то помага при простуда. Със смес от бира и яйца нашите прабаби са лекували прекалено слабите хора, а няколко лъжици мадейра и херес дневно са давали при изтощение и липса на тонус.

Какъв е изводът от всичко дотук? Че трябва да се храним пълноценно и да не изключваме нито един продукт от менюто си. Ако сме отказали бялото брашно например, не е престъпление веднъж седмично да хапнем хубава баница. Или парче торта. Забраненото винаги е по-сладко. Затова по-добре да не се отказваме от нищо, а просто да сме умерени.

Публикувано във в. "Преса", 22 април 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар