неделя, 1 април 2012 г.

Яжте черен шоколад за тонус

www.wallpaperstock.net


Пролетна умора? Може просто да не се храните правилно


Боряна АНТИМОВА


Дойде ли пролетта, започваме да обясняваме всяко свое неразположение, вялост и липса на тонус с пролетната умора. Но това съвсем не е така, твърдят специалистите по диететика. Вярно е, че след изтощителната зима в тялото ни има много по-малко полезни хранителни компоненти – витамини, микроелементи.

Но най-често причината за неразположението е в неправилното хранене. Тъпчем се с продукти, които не могат да ни набавят и половината от необходимите ни за деня вещества. Оттук и пристъпите на меланхолия и сънливост.

Избягвайте храни с висок гликемичен индекс. Те ще ви заредят бързо с енергията, която ви липсва, но тя също така скоростно ще бъде употребена и в резултат ще се чувствате още по-опустошени от преди. И умората идва отново.

Такива продукти са белият хляб, макароните и всякаква друга паста, пържените картофи. Продукти с нисък гликемичен индекс са ядките, рибата, пилешкото месо и пълнозърнестият хляб. На тях трябва да наблегнете през пролетта, съветват диетолозите.

Магнезият е незаменим в борбата с умората и е ценен източник на енергия. Той е необходим за изработване на енергия от клетките и митохондриите. Недостиг може да се получи, ако прекаляваме със солта и млечните продукти. Много магнезий съдържат бадемите, бразилските орехи, слънчогледовите и тиквените семки.

Зеленината лекува очите, но не е само това – тя може да увеличи енергията ни. Не случайно сред народа ни е разпространен израза “да се хванем за зелено”. Всякакви листни зеленчуци са важни – салати, коприва, лапад, киселец. Но най-ценни през този период са кълновете. Те съдържат хлорофил и са великолепен източник на протеин, който дава енергия. Ако не са ви приятни за ядене, може да слагате по няколко в салатата.

В китайската медицина коренът от женшен е признат като кралят на енергията. За разлика от кафето, стимулиращо нервната система, женшенът постепенно повишава енергийното ниво. Освен това помага на имунната система да се пребори със стреса. Женшен може да си набавите чрез капсули или във вид на чай, който е много вкусен.

Учени от Нюйоркския университет препоръчват няколко продукта за по-добър тонус. Ментата ободрява при авитаминоза. Може да си направите чай или да накъсате листенца от нея в салатата си. Черният шоколад съдържа необходимото количество серотонин, способен да повдигне настроението и да тонизира цялата нервна система.

Освен това ни доставя много енергия заради съдържащите се в него какао, кофеин и теобромин. Най-ценен е шоколадът със 70% какао – в него има антиоксиданти, които влияят благотворно на съдовете. Ценните вещества, съдържащи се в морските продукти, действат обезболяващо и тонизиращо. Всякакви риби, дори и една най-обикновената скумрия съдържат ценните Омега-3 мастни киселини, затова са много ценни в пролетното меню.

Стридите са скъп деликатес, но са изключително здравословен продукт - съдържат голямо количество цинк, който участва в много жизненоважни процеси в организма. Две яйца съдържат дневната доза витамин В12, който играе важна роля за доброто настроение.

Индийските диетолози пък препоръчват няколко продукта, които ще ни подействат нтистресово и тонизиращо през пролетта. Киселото мляко съдържа тирозин, който активизира изработването на серотонин в главния мозък.

Цитрусите са богати на захари, които подобряват работата на главния мозък. Ядките съдържат витамините Е и В12, регулиращи настроението. Риба, броколи и чесън в ястията успокояват и вдигат жизнения тонус. По същия начин действат чай от лайка и жасмин.

Физическите упражнения също зареждат с енергия. Хората, несвикнали да спортуват, смятат, че това ги изтощава още повече, но не е така. Физическото натоварване уморява за кратко, но дългосрочно зарежда с енергия, повишава настроението и помага да се справим със стреса.

Половин час дневно упражнения са напълно достатъчни за добрия тонус. Ако ви е страх да се втурнете стремително в спорта, започнете например с ходене пеша, като постепенно увеличавате времето. Скоро ще усетите осезателно, че се е подобрила физическата ви активност и ще се почувствате по-енергични.

Може да си направите и акупунктура вкъщи. Китайските медици са открили точка, която помага да се борим със стреса и да укрепваме имунитета. Тя се намира на крака, на разстояние 4 пръста под капачката на коляното. Натиснете на тази точка силно, за да почувствате въздействието. Масажирайте 3 до 5 минути.

Публикувано във в. "Преса", 1 април 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар