неделя, 1 април 2012 г.

Господин Отело на XXI век

www.celebhd.org


Ами ако тя срещне “по-висок, по-рус и по-надарен”?!


Боряна АНТИМОВА


Напоследък зачестиха случаите, при които 50-60-годишни мъже убиват любимите си от ревност. Според специалистите, основен виновник за тези крайни решения е ревността и чисто мъжката несигурност. Започва се с тревогата у него, че ще загуби работата си и няма да може да се грижи за семейството си.

После е ред на сексуалните проблеми – дали на 50+ години е достатъчно потентен. Мъжете са не по-малко суетни. Както жената се притеснява за бръчките и излишните килограми, така той изпада в стрес, дали биреното коремче и олисялото теме не са отблъскващи. И от всички тези тревоги до ревността и страха му, че ще я загуби, има само една крачка.

Мъжете и жените ревнуват в равна степен, но мотивите при двата пола са различни. Господата силно преживяват физическата изневяра. Дамите пък се вбесяват, когато любимият е емоционално обвързан с друга жена. Учени от университета в Пенсилвания твърдят, че ревността е свързана с доверието и емоционалната привързаност във връзката. Ако двойките се чувстват в безопасност в отношенията си, ревнуват по-малко. Тези, които не се доверяват напълно и не получават достатъчно внимание, по-често страдат.

Ревността е примитивен процес, характерен за хората с ниска самооценка. Според експертите, е много важно да се научим да се справяме с нея сами. Зрелите хора могат да обсъдят проблемите си в спокойна обстановка. Първо трябва да приемеш и обикнеш себе си, едва тогава ще може да изпиташ пълноценна любов и доверие към друг.

Патологичната ревност е болест, последствията може да са страховити и за двата пола. Но има разлика в начина, по който я преживяват. Жената може с години да си я носи, превръщайки живота на “заподозрения” в истински ад. При господата тя е спонтанна. Възниква на мига и също толкова бързо може да изгасне. Но последствията може да са жестоки за нея – побой, та дори и убийство.

Какво провокира мъжката ревност? Той не може да проумее желанието й да се харесва, при това – на всички! Възприема го като желание тя да си намери друг. И това болезнено засяга самолюбието му. Започва да се дразни дори когато тя става център на компанията на домашно парти например.

Когато върху нея се изсипят комплименти, той страда. Засегнато е егото му. Дори самата идея, че тя може да го смени с друг, го изкарва от равновесие. И се започва с въпросите, които вбесяват: “За кого си се наконтила така?”, “Кога ще се върнеш?”, до крайности като “Никъде няма да ходиш!”.

Иначе даже е приятно да усетиш, че леко те ревнуват. Това е като остра подправка в ястието и действа освежаващо на връзката. Но само ако е част от любовната игра. Ревността може да е опасна за здравето. Медиците са доказали, че в скалата на мъжкия стрес физическата измяна на жена му (в това число и ревността и тревогата, че това може да се случи) се определя като голям шок. Той е силен колкото шока при смъртта на близък човек.

В момент на криза от ревност в кръвта се изхвърля коктейл от хормони, като вазопресин, който усилва притока на кръв към мускулите. А също и ендорфини, блокиращи болката, и адреналин... Усещането е, че го стяга в гърдите, сърцето му спира и сякаш се вцепенява. Настъпва шок и тялото реагира с друг набор от хормони. В резултат силно страда имунната система, може да се отключи цяла поредица заболявания, като екзема например.

А как да се тълкува изразът “ревнува – значи обича”? Всъщност истината е “ревнува – значи постоянно се безпокои”. При което го вълнува не това, че се разрушава любовта, семейството или жената престава да го обича. Мъжът повече се тревожи дали тя, както в анекдота, няма да намери “някой по-висок, по-рус и по-надарен”. Жалко за такъв господин, казват експертите. Защото той вече не живее пълноценно.

Ревността се наказва със затлъстяване, предупреждават лекарите. Мъже, качващи килограми не с дни, а с часове не подозират, че причината може да е в ревността. Продължителното усещане за безпокойство се отразява на дейността на мозъчния център, регулиращ апетита. Може да се стигне и до противоестествена лакомия.

Хроничната тревога пречи на постъпването в кръвта на хормона, отговарящ за половото влечение. В резултат на “домашната война” той излиза често с усещането, че е станал импотентен. Сдържането на негодуването пък може да доведе до рязко нервно пренапрежение: започва силно главоболие, вдига се кръвното налягане.

Ако мъжът се затвори в себе си, може да стигне до психиатричната клиника. Ако пък даде воля на чувствата си, в афекта си може да стигне до затвора. И в двата случая нервната система не издържа на свръхнатоварвания.

Опитайте се да се отърсите от това бреме, наречено ревност, съветват експертите. Да погледнете на ситуацията трезво, с доза хумор, и да си кажете: “Нима съм такъв голям комплексар, нима съм толкова неуверен в себе си, че се страхувам, че ще тя предпочете друг?! И какво, като го направи?! Животът е пред мен, има и други възможности!”

www.hollywoodlife.com

Траволта полудява от ревност заради секс сцените на жена си


Секссимволът с култова трапчинка Джон Траволта е голям ревнивец. Той признава, че едва се сдържал, когато жена му, актрисата Кели Престън, се снимала с красавци. Синеокият чаровник откровеничи, че е трудно да гледаш любимата си в леглото на най-сексапилните холивудски мъже. Женен е за Кели от 20 години, но продължава да се вбесява от интимните сцени.

"Ревнувал съм от колегите й. Не ми понасяше да гледам как прави любов с Том Круз. Не ми беше приятно да виждам как го прави и с Кевин в "От любов към играта", казва Траволта.
Джон има стабилен брак и доказателството за това е Бенджамин - синът, с който го дари Кели през 2011-а, три години след като загубиха сина си Джет.

Дали заради сциентологията, която той изповядва, или просто защото е честен мъж, но досега Джон не е заменял Кели с друга или поне не е станало публично достояние, признават холивудските зевзеци.


Публикувано във в. "Преса", 1 април 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар