неделя, 8 април 2012 г.

Госпожа Шефката

Неповторимата Мерил Стрийп в "Дяволът носи Прада"
Дамите могат да бият силния пол като ръководители



Боряна АНТИМОВА


Според разпространените по нашите географски ширини мачовски представи, жена зад кормилото и жена-началник приличат на слон в стъкларски магазин. Когато нежно създание се набутва в мъжките дела, по-добре да не си наблизо, защото може да пострадаш. И че дамите се оплитат в документите като пате в кълчища. За сметка на това широко приети са идеите, че мъжете схващат всичко от половин дума, усвояват в движение и едва ли не са родени научени.

Феминистките пък надават вой, че сякаш напук на силния пол дамите в цял свят успешно заемат ръководни постове - стават министри, премиери, президенти и спокойно носят дори тежки монаршески корони. Да не говорим колко от тях са ненадминати като шефове на огромни корпорации.

Психолозите обаче напомнят, че векове са съществували изконно мъжки приоритети, които са оформяли характера на силния пол. Умението да си лидер, да увличаш хора след себе си е качество, заложено в природата на "самеца", обясняват експертите. Именно при преодоляването на трудностите съвременният Адам набира сили за нова схватка и се превръща в герой, ако успее да победи в тежък и неравен бой.

Природата на жената е друга. През вековете тя се е занимавала с домакинството и отглеждането на потомството. Царица е в решаването на дребните домашни проблеми. Но ако бъде поставена в постоянен сблъсък с разнообразни тежки предизвикателства и й се наложи да вземе незабавно решение, тя може да изпадне в непреодолим стрес, без дори да осъзнае какво точно се случва.

И все пак в някои сфери е по-добре началниците да са жени. Често те са много по-амбициозни и добре подготвени от мъжете, защото се стремят да опровергаят налаганото от векове схващане, че нежният пол е добър само за кухнята и спалнята. Ако съумеят да останат делови, строги, целеустремени и в същото време грижовни, вместо да се поддадат на емоциите, може да се окажат по-добри за поста от всеки Адам в екипа.

Опитът показва, че именно на дамите шефове се удава повече да вдъхновят колектива (особено мъжкия) за "подвизи". Точно те могат да се превърнат в двигател за изключителни постижения.

Тежко е обаче, ако сте човек, прехвърлил 50-те, а ви ръководи младо, умно и амбициозно момиче. Това дразни себелюбието, комплексира и засилва у посребрелия достолепен мъж усещането, че е неудачник, пропилял живота си и неуспял да създаде свой бизнес или поне да заеме по-висок пост в чуждата компания.

Точно в такива моменти нищо неподозиращата нахъсана, но в същото време добронамерена шефка може да стане обект на истинска омраза от страна на нейния подчинен. И да изпадне в недоумение какво точно е направила, за да си спечели такова отношение.

Но не по-леко е да си дама в благородната възраст и да си от другата страна на бариерата – като ръководител. Пред очите ти твоите подчинени ухажват всички останали жени в предприятието, но не и теб – началничката. Защото не е прието.

Започваш да се чувстваш непълноценна. И си задаваш въпроса дали, ако не беше Госпожа Шефката, щяха да продължат да ти повтарят как “годините са минали край теб, без да те докоснат” и колко добре изглеждаш.

Но това всъщност е част от цената, която плаща една Ева с амбиции за началнически пост. Когато е на работа, е по-добре да не мисли за това, че е жена, която може да предизвика и други не съвсем трудови помисли. А да ги остави за свободното време и хората, които нямат нищо общо с професията й.




Ако сте жена-началник:

  • оставете вкъщи склонността да забърквате в скандали и да се обиждате на сътрудниците си за дреболии; да им “четете конско” и да превишавате пълномощията си; никой от тези мъже не е ваш съпруг, не забравяйте това;
  • използвайте за тях думите “сътрудници”, “колеги” и “служители”, а думата “подчинени” оставете за вкъщи;
  • секси облеклото - никакви финтифлюшки, деколтета, цепки и прозрачни блузки оставете за времето след работа;
  • постарайте се да опознаете индивидуалните особености на сътрудниците си и умението им да изпълняват задачи на 100 процента;
  • тренирайте се да контролирате емоциите си и да овладявате гнева си, за да не съдите за сътрудниците си пристрастно и да не вземате важни решения под влияние на импулсите;
  • постарайте се да нямате любимци в работата и да цените всеки според постиженията му;
  • на работата вие сте само началник – приятелското, свойско и майчинско поведение оставете за приятелките и семейството си;
  • вашата квалификация винаги трябва да е с една идея пред тази на подчинените ви, затова трябва непрекъснато да се усъвършенствате.

Ако сте мъж-подчинен:


  • установете граница за сексуалните отношения “дом – работа”; не случайно народът е казал, че където си вадиш хляба, не вадиш други неща; пък и сексът с шефката почти никога не е довел до нещо добро, точно обратното – не дай, Боже, да изпаднете в немилост, след като сте били интимни – губещият винаги ще сте вие;
  • шефката е недоволна от работата ви? Не бързайте да си мислите, че се заяжда за нещо, а си огледайте свършеното и потърсете вината в себе си;
  • шефката не ви е приятелче за по бира - дори и да си пада малко мъжкарана, все пак не забравяйте за разликата в половете; не си позволявайте свойски и сексуални подмятания и неподходящи обръщения, като например “шефке”; Не забравяйте, че не й е лесно да е шеф: трябва не само да създаде и поддържа атмосферата в екипа, но и да решава в движение сложни задачи, че и да се съобразява с мъжкото ви его и да не ви унижава, когато сте се изложили.


На 58 г. Ким Бейсингър си остава желаната “строга господарка” в леглото за милиони мъже по света


По-добре да не ви е вкъщи – пада либидото

Шефката комплексира в леглото, освен ако не сте фенове на модела “строга господарка”, показват изследвания. Жените, които командват вкъщи, получават много по-малко секс. Учени от университета в Балтимор, САЩ са публикували резултати от изследване за връзката между доминиращото положение на жената в семейството и секса, който тя получава от своята половинка.

Оказало се, че дамите с доминиращо ръководно положение получавали от 3 до 100 пъти по-малко ласки от останалите. Желанието да се държи под контрол всичко у дома комплексира партньора и охлажда любовната нагласа на мъжете.

Професор Мишел Хиндин от университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор, провеждащ изследването, твърди, че колкото повече решения взема жената сама, толкова по-малка е вероятността да прави секс и толкова по-рядко ще прави секс. Правилното решение според учените е в баланса на ролите между двамата.

Публикувано във в. "Преса", 8 април 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар