петък, 20 април 2012 г.

Леонардо: Внимавай какво ядеш и пиеш

Анатомичните рисунки на Леонардо да Винчи. Сн. www.memorise.org


12-те златни правила на гения за здраве и дълголетие

 

Боряна АНТИМОВА


Как да съхраним тялото си здраво до дълбока старост е голямото предизвикателство на човечеството, откакто то съществува. Известни са десетки хиляди оздравителни системи и хранителни режими, но какво да изберем? На някои им се иска да вярват, че съществува списък от съвети и като ги спазваме всеки ден, никога няма да се разболяваме. Че ще се занимаваме с удоволствие с любимите неща, без да ни стряскат бодежите в сърдечната област, настинките, наднорменото тегло и болките в ставите.

В историята на човечеството има една личност, за чийто тонус и жизненост се носят легенди – Леонардо да Винчи. Биографът му Джорджео Вазари пише с възторг за “несравнимата му физическа красота”, за благородната му осанка, изящни движения и атлетична фигура. Леонардо яздел великолепно и бил необикновено силен.

Съвременниците на гения разказват с възторг как той огъвал подкови с голи ръце и с лекота обяздвал диви жребци – в резултат на рядкото съчетание на физическа сила и ловкост. Друг гений – великият немски поет Гьоте, е написал за Леонардо: “Красив, с разкошно телосложение, той е истинско въплъщение на човешкото съвършенство”.

Наричат го бащата на сравнителната анатомия. През годините 1510 – 1512 се е занимавал сериозно с нея. Направил е редица открития в областта на вътрешните органи, съдовете и нервната система. Като архитект, учен, инженер, изобретател, поет, скулптор и художник, Леонардо проявил интерес към тази наука, когато бил извикан от медика Марк Дела Торе, за да илюстрира учебник по анатомия.

Задачата на Торе била да направи дисекция, а Леонардо Да Винчи да я изобрази в картини. Торе обаче почива преждевременно и се наложило Да Винчи да се заеме и с двете задачи – изследване и илюстриране. Той прави дисекции на повече от 10 човешки тела и едновременно с това изобразява видяното и наученото.

Леонардо осъзнава, че познания по анатомия може да се придобият само чрез извършването на дисекции. Открива и инжектирането на восък във вените на тялото за неговото съхранение – метод, използван и до днес. Неговите рисунки на човешката анатомия все още се смятат за ненадминати.

През целия си живот Леонардо е писал дневници. В някои от тях е оставил наставления, прости съвети в отговор на това, как да се предпази човек от болести. “Твоето здраве зависи само от теб! Всеки човек сам може да възпита у себе си умението да остане здрав”, пише Леонардо.

На друго място казва: “Твоето тяло е самото съвършенство! Всичко в него е взаимосвързано и хармонично. Болестта е разпад на елементите. Изцелението е във възстановяването на природната цялост, в естественото съвършенство на човека като частица от природата, частица от мирозданието”.

В други свои записки геният пише: "Учете се да пазите здравето си!". Още в своето си време – XVI век, Леонардо да Винчи блестящо е отговорил на въпроса, защо човек остарява преждевременно: “Смъртта на старците, само ако не е предизвикана от треска, се причинява от съдовете. Стените им толкова се удебеляват, че съдовете се запушват и кръвта няма как да протече по тях".

Геният на Ренесанса е съветвал да се борим с болестите на съдовете чрез физически упражнения – съвет, който и досега е валиден за хората със съдови заболявания.
Леонардо е оставил прости правила, които могат да помогнат на човека да се излекува от недъг и да запази здравето си за дълги години.

“Всичко гениално е просто. Да се запази здравето също е просто. Но е толкова сложно да не забравяш, че е просто”, философствал мъдрецът Леонардо.

12-те прости правила на гения за дълголетие


1. Пази се от гняв и избягвай да си ядосан, да си в лошо настроение и печално разположение на духа.
2. Давай почивка на главата си, нека умът ти е винаги в добро състояние и готов за мислене.
3. Нощем се завивай добре.
4. Прави физическите упражнения с мярка.
5. Избягвай разгулния живот и безпътството, внимавай какво ядеш.
6. Яж само когато си гладен и вечеряй леко.
7. Стой изправен, когато ставаш от масата за хранене.
8. Не допускай стомахът ти да стърчи напред, а главата да е отпусната надолу.
9. Смесвай виното с вода и пий по малко, но не го прави между храненията и на празен стомах.
10. Яж проста храна.
11. Добре сдъвквай храната.
12. Редовно изпразвай червата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар