неделя, 22 април 2012 г.

Закъснялата любов

Мерил Стрийп и Клинт Истууд в култовия филм "Мостовете на Медисън"




Забравете старите модели, създайте нов свят за двама




Боряна АНТИМОВА

“Аз вярвам в закъснялата любов” – така упорито и последователно една влюбена 56-годишна дама перифразира всеки път култовите стихове на Давид Овадия: “Аз вярвам в мълчаливата любов./ Без думи, без крaсиви обещания,/ без упреци, без молещи уста./ Аз вярвам само в нямото страдание,/ в сподавения порив на кръвта.”.

Шеметната дама казва, че това стихотворение все едно е писано за нея и за нейната късна любов – в есента на живота й. А после рецитира с апломб Станка Пенчева: “Сега/ аз бих възпяла/ не първата любов -/ безплътната и бялата,/ априлската, прохладната -/ сега аз бих възпяла/ оная, безпощадната,/ отчаяната,/ закъснялата./ За нея няма място пазено -/ тя трябва да руши и да прегазва,/ да оскърбява и да бъде оскърбявана ...”

Всъщност никоя любов не може да се нарече закъсняла, независимо на каква възраст сме, когато се появи. Тя винаги идва навреме, за да осмисли живота ни и да ни напомни какво щастие е да обичаш и да бъдеш обичан. Според андролозите и специалистите по антиейджинг (наука, която се занимава с превенция на преждевременното остаряване) днешните 50-годишни са вчерашните 30-годишни.

Така че да те сполети голямата любов в благородната възраст, вече е съвсем в реда на нещата. Особено пък ако по-голяма част от живота си бил сам, защото не си срещнал човека, с когото би искал да бъдеш. А още по-лошо – ако години си живял не с човека, с когото би искал, и не си имал смелост да промениш това, поради инерция, или за да не разбиеш живота на децата си.

Защото – факт! – една такава любов “руши и прегазва”, както е казала Станка Пенчева. Тя разбива стереотипи и почти винаги е посрещната на нож от близките. Добронамерените приятели ще ви посъветват да “оглушеете” за одумките на съседи и познати и за упреците на вече порасналите деца. Но проблемите не свършват с това.

Според безжалостните ни наследници, 50-60-годишните не е прието да се обличат секси, да флиртуват, да правят секс и да се забавляват. “Родителското тяло” трябва да се облича и държи “достойно” (тоест – скучно и семпло) и да се посвети само на внуците си.

Е, има и по-либерално настроени, които често повтарят на самотния си родител, че животът си е негов и има право да го изживее, както му харесва. Тайничко обаче нашите пораснали и поумнели деца се надяват този “друг живот” да не се състои. Да, те са създали свое семейство, но са свикнали да са центъра на вселената, а вие да се въртите като спътник около тях.

Изведнъж обаче вие създавате своя си вселена с човека, в когото сте се влюбили, а те трябва да свикнат, че са само гости в нея, макар и обичани повече от всички. И ако имате проблеми с децата, търсете вината само в себе си. Вие така сте ги научили – че нямате право на свой личен живот.

Колкото до приятелите и роднините, не очаквайте разбиране. По-скоро бъдете готови да срещнете завист, мърморене и критика. Бъдете твърди, не се поддавайте на провокации. Никой от тях не си дава сметка, какво щастие е да сте влюбени и да ви отвръщат със същото.

Да имате човек, с когото ви е приятно дори и само да си помълчите заедно. И да ви е все едно къде сте, само да сте двамата. Светът около вас отново грейва пъстроцветен, усмихнат, уютен и по-добър, чувствате се млади, окрилени и пълни с енергия. А болежките са останали в някакъв предишен живот.

Любовта в зряла възраст обаче не е така сляпа както в “хлапашките” години. Вече осъзнаваме, че са нужни и доверие, уважение, разбиране, склонност към компромиси. Доказано е, че с годините е все по-трудно да срещнеш партньор за постоянна връзка, заради порасналите претенции. Но любовта, започнала в зряла възраст, е много по-силна и дълбока и обикновено трае до края на дните ни.

Лесно е да се провери дали връзката ви да прерасне в съжителство. Ако вашият любим ви е опора в трудни ситуации и при болести, значи си струва да се съберете да живеете като семейство. Тогава пък ви връхлитат други проблеми – наследство от предишния живот на вашия любим.

3 въпроса за новата връзка

Колко често е нормално да звъни бившата половинка? Когато той (тя) е с предишен брак и наследници, сте си дали сметка, че ще продължи да споделя част от времето и парите си с децата и тяхната майка (техния баща). А също и с внуците. На тази основа са най-големите конфликти.

Дразнещо е, когато бившият (бившата) звъни по всяко време на денонощието с проблеми, свързани с децата или внуците. Консултантите по семейно щастие твърдят, че най-честият въпрос на клиентите им е колко пъти седмично е нормално да звъни екс половинката, без да се притеснят, че между двамата бивши все още тлеят чувства.

При някои разведени излежда, сякаш любовта им към бившия се е върнала заедно с ревността, че той (тя) е срещнал човек, с когото е по-щастлив(а). Не показвайте раздразнението си, на никого не му е приятно да го ограничават. Бъдете този различен, независим и благороден човек, в когото той се е влюбил. 

Защо е толкова трудно да се обвържеш пак? Повечето вече изпатили от предишен брак се боят да не допуснат същата грешка отново. А също и че подписът ще ограничи свободата им. Другият голям проблем е с уреждането на имуществените отношения и наследството за децата от предишните бракове. Затова често хора, които са се влюбили в зряла възраст, живеят заедно без брак.

Шарън Стоун и Майкъл Дъглас в “Първичен инстинкт”
Наистина ли битовизмите убиват любовта? Някои се стремят да пренесат традициите от предишното си семейство в новото, защото ги смятат за правилни, или просто така им е по-удобно. Може мъжът да е свикнал жената до него да готви и чисти, и очаква същото от новата си спътница. Но е избрал дама с противоположни на първата си съпруга качества.

У бившата му жена домошарка не му е харесвало, че тя отделя малко време за себе си и че няма други интереси, освен за бита и децата. А новата му любима - точно обратното - активно се занимава с кариерата си, не седи вкъщи, има разностранни интереси. Е, кога, пита се, ще има време да готви и чисти? И кое е по-важно – да му готви добре или да се чувства добре с нея? Предишният стереотип не е валиден, трябва двамата заедно да създадете нов.

Когато започнете нова връзка, по-добре да не се връщате към опита от предишното ви семейство, за да не се товарите с излишни очаквания. Постарайте се да цените партньора си такъв, какъвто е. Не забравяйте основната причина да сте заедно – че се обичате. А когато се влюбиш в някого, обикваш и неговите недостатъци, и любимите му занимания, всичко. Създайте ваши си, нови правила на общуване, които ще ви устройват и двамата, без да се обръщате назад.

Пролетта е в разгара си. Порадвайте се на хубавото време и на любовта си! Създайте смело нов свят за двама.


www.tbo.com

Предишните връзки не пречат на семейство Саркози

Предишните връзки не пречат на брака на френския президент Никола Саркози и неговата първа дама Карла Бруни. Любовта им се разви буквално пред очите на целия свят. И нито скандалът с раздялата на политика с бившата му половинка Сесилия, нито спекулациите, че манекенката ще му омръзне (или той на нея) спряха страстта между двамата.

Те се венчаха през февруари 2008 г. Бракът е първи за Карла и трети за Никола. И двамата имат деца от бивши свои любовни връзки. Повече от 4 години след венчавката си изглеждат влюбени и неразделни, а първата дама се справя със задълженията си в политическите среди със същия блясък, както и на модния подиум преди години. Миналата есен се роди дъщеричката им Джулия.



Публикувано във в. "Преса", 22 април 2012 г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар