сряда, 4 април 2012 г.

Продуцентката Валентина Ганева: Жената на Стинг цензурира клиповете му



Българката ще снима Лолита в свой филм


Боряна АНТИМОВА


Звездата от култовия филм “Лолита” – актрисата Доминик Суейн, е приела да се снима в документален проект на продуцентката Валентина Ганева, съобщи тя пред “Преса”. Била на парти в хотел Бевърли Хилс и на нейната маса седяло красиво момиче в тоалет в актуалния напоследък стил на 20-те години.

Валентина я попитала я дали й харесва този период. “Да, много”, казала красавицата. Ганева й разказала, че прави документален филм за известния австрийски архитект от началото на миналия век Рудолф Шиндлер, и че ще пресъздаде в него моменти от тази епоха. Обяснила й, че работи по сценария, и че ще бъде също режисьор и продуцент на хилма, и я попитала дали би участвала. “С удоволствие”, казала девойката.

С Небил
“Чак тогава се сетих да я попитам дали е актриса и ако е – в какво се е снимала. “Ами играх в “Лолита” с Джеръми Айрънс, с Джон Траволта във “Face Off”’, с Джъстин Тимбърлейк в “Alfa Dog”…” Оказа се, че си бърборя със самата Доминик Суейн, не я бях познала. Стана ми неудобно и побързах да се извиня, като обърна нещата на шега: “Бюджетът на филма едва ли ще ми позволи лукса на вашето присъствие!”
Доминик се усмихна чаровно и каза: “Не се притеснявай, аз харесвам проекта ти, а ти си ми много симпатична, така че като си готова да снимаш, обади ми се!”, разказа Ганева. Развълнувана, дамата извадила телефона си и заснела Доминик.

Валентина Ганева е сред единиците българи, успели да изградят стабилна кариера в Холивуд. Тя е работила с изпълнители от ранга на Риана, Лу Бега и Стинг, участвала е в създаването на видеоклиповете на най-големите им хитове. Клипът към "Umbrella” на Риана, който Валентина прави, обра наградите на MTV.

Нейно дело е и видеото към култово парче на Стинг "Desert rose". Фирмата, в която е съдружник - Murex Films & Editorial има над 30 музикални видео клипове с артисти като Риана, Бионсе, Бритни Спиърс, Стинг, Ъшър, Сантана, Baby Face, Хилъри Дъф, Джесика Симпсън, Джуъл, Kid Rock, Fountains of Wayne, Roots, Ice T, Кийт Ърбън, Манди Мур и Тони Бракстън.

Със Сиймур Касел


С партньора си Небил на разходка с неговата лодка

Валентина е завършила кинознание във ВИТИЗ. През 1990 г. отива в САЩ на световната премиера на филма "Dick Tracy". “Имах 6-месечна виза и ми се отвори възможност да остана в Лос Анджелис. Останах там благодарение на италианска режисьорка. Пишеше сценарий – любовна история между руснак и американка, и ме помоли да остана за месец при нея и да помогна с текста, като й дам източно-европейската гледна точка”, разказва Ганева.

Може ли човек да забогатее от пост продукции? “В Америка не е учтиво да питаш хората колко са богати и какви пари правят. Освен това е много относително – зависи с кого се сравняваш”, е коментарът на продуцентката. Някои успяват в Холивуд, други – не. Как става това?


“С постоянство, с търпение, с любов към работата си и много труд. А късметът се гради чрез изборите, които правим ежеминутно. Те ни водят да бъдем на правилното място в точния момент, където щастливите възможности ни очакват”, категорична е Валентина.

Със съдружника й Небил Мечи я запознава известният режисьор Марк Форстър. “Казах му, че току-що съм завършила клас по компютърен монтаж и си търся работа като асистентка. Марк ме запозна с Небил и в началото бях негова асистентка. Започнахме да монтираме заедно, после отворихме собствено студио,  на което станах и изпълнителен продуцент. Обикновено пред клиентите Небил отговаря за монтажа, а аз – за продуцирането”, разказа Валентина.

До миналата година двамата с Небил са се занимавали само с пост продукции, но решили да използват опита си за по-самостоятелни творчески изяви. Тази година Небил режисирал с успех няколко видеоклипа в Ливан, а Валентина работи по филма за архитекта Шиндлер и е заснела два видео клипа за групата Loney Stoney.



Освен това е изпълнителен продуцент на игралния филм “Idea In America”, в който ще участват актьорите Орландо Блум и Ник Нолти. Продуцира и проект за анимационен филм. Историята е по детската книга на Арик Маршал, известен американски музикант, поет, свирил в групи като Red Hot Chilli Peppers и участвал в много студийни записи на Стинг, Сантана и Rolling Stones.

Работата й я среща с милионерската наследничка Парис Хилтън. “Монтирахме най-известната и скандална реклама, в която тя се е снимала – за веригата за хамбургери “Carl Jr.” А също и първия й музикален клип - “Звездите са слепи”. Парис дойде в офиса и се държа доста фамилиарно. Беше по анцуг, боса и си качи краката върху масата, докато Небил й показваше заснетия материал, а тя го наричаше “медено зайче”…

Ако човек няма достатъчно опит в Холивуд, може да си помисли всичко. Но ние знаем правилата на играта – тази привидна близост изчезва в момента, в който си свършил работата и може би в това няма нищо лошо. Важното е да няма илюзии и да се забавляваш, докато трае”, смее се продуцентката.

Доминик Суейн (на преден план, с лентата),
която Валентина заснема с мобилния си телефон 
Емоции е имало и около монтажа на клипа към култовото парче на Стинг "Desert rose". В него Валентина и Небил въвеждат революционни иновации – бързо наслагване и редуване на 2-3 кадъра от различни сцени. После този метод започва често да се използва в монтажа.

“Режисьор на клипа беше един англичанин - Пол Бойд. Беше заснет в пустинята във Вегас и на Стинг много му хареса. Имахме обаче цензурни проблеми със съпругата му. Тя ни изпрати по факса дълъг списък с всички кадри, които искаше да махнем от клипа. Действието се развиваше в нощен клуб и имаше много провокативни сцени с разголени девойки, които тя не одобри. Някои от тях все пак успях за запазя в ремикс версията, която монтирах”, спомня си Валентина.

Двамата жънат големи успехи и с култовия клип на Риана "Umbrella”. Режисьорът - Крис Епълбаум бил дългогодишен техен клиент. С него са правили клипове на Марая Кери, Мери Джей Блайдж, Бритни Спиърс, Джесика Симпсън, за групите Pussy Cat Dolls, Kid Rock и много други звезди.


Публикувано във в. "Преса", 4 април 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар