четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Лекари събраха 30 хиляди за зъбни протези и силиконови импланти за онкоболни
Баща и дъщеря Любомир и Люси Дяковски пяха за пръв път заедно за благородната кауза


На 30 октомври в хотел „Хилтън” се състоя Есенният благотворителен бал, организиран от Фондация „Св. Иван Рилски – Плевен”. Целта му беше набиране на средства за безплатни зъбни протези за възрастни и социално слаби хора и за осигуряване на силиконови импланти на жени с карцином на гърдата. Каузата на Фондацията подкрепиха със свои изпълнения Силвия Кацарова, баща и дъщеря – Любомир и Люси Дяковски, които за първи път в България пяха в дует, както и народната певица Гуна Иванова.

Силвия Кацарова изпя някои от емблематичните си песни

Благотворителното събитие уважиха над 200 гости, сред които бяха: Дарин Ангелов, председател на Общински съвет – Плевен, Цецка Цачева, родом от Плевен, Виолина Маринова заедно с дъщеря си, председателят на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания – Евгения Адърска, Андрей Слабаков и Ернестина Шинова, Мая Косева, проф. Любомир Стойков, дизайнерите София Борисова и Росица Рангелова със съпруга си, Меги Савова с новите носителки на титлата Мисис България, Цвети Разложка, Капка Амзина, Паолина Петракиева, Йордана Димитрова, Милена Шаркова, Катя Роуз, Мадлена Иванова, Зара.

Цецка Цачева, също плевенчанка, в компанията на трите основни "виновници" за събитието и учредителки на фондацията, от ляво на дясно: Мария Кръстева, д-р Елиза Георгиева и Петя Василева

Събитието уважиха също и много лекари, уважавани представители на бизнеса, представители на сдружението на частните болници и на Асоциацията на денталните мениджъри и дилъри.

По време на Бала се проведе благотворителен търг с предмети на изкуството, дарени на Фондацията. Най-оспорвани бяха наддаванията за иконите на Красимир Савов, рисувани върху 400-годишно дърво от пода на Рилския манастир.

„Седемстрелна Богородица” спечели Паолина Петракиева  за 1600 лв. За иконата на „Св. Иван Рилски” наддава до последно г-жа Виолина Маринова и я спечели за 2100 лв. А най-скъпо от иконите се продаде „Богородица с младенеца” за 2600 лв. от Катя Роуз.

Капка Амзина и дъщеря й Паолина Петракиева наддаваха една срещу друга
за иконата "Седемстрелна Богородица"
Катя Роуз се пребори за най-скъпо продаденият предмет
в търга - иконата "Богородица с младенеца"Пластиката „Благотворение” на скулптора и живописец Венцислав Василев спечели Татяна Тюркян Думан за 1500 лв. Тя е изработена специално за учредяването на годишните награди на Фондация „Св. Иван Рилски – Плевен”.

Д-р. Елиза Георгиева, управител и един от учредителите на Фондацията обяви по време на вечерта, че наградите ще бъдат връчени за първи път през февруари 2014 г.

Самата пластика представлява фигура на жена, чиято коса прелива в издигнато сърце. Тя е символ на красивата женственост и сила на дамите, преминали операция от рак на гърдата.


Литографията „Жена с Огледало” на проф. Греди Асса спечелиха за 1200 лв. двойката Димитър Иванов и Денислава Ангелова.

Д-р Грета Йорданова спечели акварела на Митко Янков за 550 лв. На търг се разигра и торта на сладкарници „Неделя”, която спечели Паолина Петракиева.

Двойката Димитър Иванов и Денислава Ангелова с литографията "Жена с огледало" на проф. Греди Асса

Общата събрана сума за вечерта е 29 516 лв. Тя включва дарителските куверти на гостите на стойност 100 лв., сумата от продадените предмети в търга, дарителската томбола, както и отделни дарения. Г-жа Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ  дари от името на „Бизнес Лейди Клуб” сумата от 4595 лв, а г-жа Веселка К. Димитрова, управител на „Полимедикс”, дари четири силиконови импланта от фирма „Арион” с 48-годишна история. Д-р Арион е един от първите създатели на новото поколение импланти.

Люси Дяковска, която спечели ваучер за изследване на млечните жлези, сподели, че ще го подари на по-нуждаеща се жена. Тя беше много горда като плевенчанка, че в основата на благородното начинание стоят нейните земляци д-р Йордан и д-р Елиза Георгиеви (на снимката)

На финала на вечерта Люси Дяковска спечели от последната предметна награда в дарителската томбола – ваучер на стойност 500 лв. за изследване на млечните жлези на ядрено магнитен резонанс, предоставен от „МБАЛ Св. Панталеймон – Плевен”. Плевенчанката Гери Малкоданска се погрижи всички гости да се включат в томболата, много от тях с повече от един билет. Водещите на благотворителния бал бяха чаровната Гери Дончева също от Плевен и радиоводещият Михаил Дюзев.

Татяна Тюркян Думан с пластиката "Благовещение" на Венцислав Василев
От началото на 2012 г. до момента Фондация „Св. Иван Рилски” е реализирала три благотворителни инициативи в гр. Плевен.

Резултатът е, че със събраните средства са поставени 266 зъбни протези на социално слаби хора от пет села на област Плевен и са финансирани общо пет операции на жени с карцином на гърдата.

“Стремежът ни е още много хора да получат стоматологична помощ, както и да се даде шанс на жените с карцином на гърдата да се чувстват пълноценни в личен и професионален план.

Настоящото благотворително събитие реализираме в София, с цел да разгърнем възможностите си да помагаме.”, споделя д-р Елиза Георгиева, учредител и управител на Фондация „Св. Иван Рилски”.

Със сърцатото си изпълнение на обичани народни песни Гуна Иванова вдигна всички на хоро

Перфектната организация на събитието беше дело на Консултантска къща “От игла до конец” в лицето на проф. Любомир Стойков.
Източник: “От игла до конец”
Фото: ©  “Хайлайф”/ © „От игла до конец”


Призът
"Пластиката „Благотворение” на скулптора и живописец Венцислав Василев символизира крехката, изящна женственост, запазила своята красота, топлота и сила, въпреки преживяното.

Жената, която знае, че естествената красота е неделима част от доброто, а духовната красота не е нищо повече от озаряващата ни отвътре любов.

И тази любов е в състояние да спаси нашия крехък свят.

За нея няма граници, националности, възрасти или вероизповедания", каза д-р Елиза Георгиева.


"Не случайно в издигнатите над главата й ръце има сърце. Като че ли с това ни показва нещо много необходимо за съществуването ни като хора - да извадим милосърдието и човечността си! Да се помъчим да уловим тихата музика на сърцата си... Да я подарим на другите!", каза още "сърцето" на фондацията д-р Георгиева.


Моите “пет минути непрофесионализъм”


Текстът по-горе не е от мен, написан е перфектно от колегите от Консултантска къща “От игла до конец”.

А сега нещо лично от мен. По стечение на обстоятелствата (и не на последно място – защото съм от Плевен) бях първият журналист, който разбра за фондацията още преди нейното учредяване, повярва на момичетата и писа за тях във в. “Преса”. После още и още…

Даже ме попитаха дали не съм техен пиар, а аз казах: “Та има ли нещо по-хубаво за един журналист от това, да повярва на една благородна кауза и с цялото си сърце да се присъедини към нея?”.

Бях горда, че мои земляци, упорити и борбени момичета направиха това, което години наред светила в медицината не успяха – да осигурят самочувствие на жени, загубили гърдите си и на старци, простили се със зъбите си… Двама лекари – д-р Елиза и д-р Йордан Георгиеви осъществиха благородните си мечти, следващи по най-достойния начин Хипократовата си клетва.

Д-р Елиза Георгиева и Виолина Маринова

Казват, че не било професионално журналистът да плаче. Аз обаче го направих.

Плаках съвсем по женски, когато разбрах, че тези силни и упорити момичета ще осигуряват силиконови импланти за жени, загубили гърдите си след онкологична операция; плаках за моите баби и дядовци, които загубих, като разбрах, че д-р Елиза и съмишлениците й ще осигуряват безплатни зъбни протези на стари хора, които не могат да си ги позволят; плаках, като си представих колко много беззъби старци у нас не могат да се хранят нормално, защото нямат средства да си направят протези.

Веселка Димитрова (в бяло), управител на "Полимедикс", направо дари четири чифта силиконови импланти от фирма "Арион" с 48-годишна история в производството на тези атрибути на женското самочувствие. На снимката г-жа Димитрова е в компанията на Мария Кръстева, Петя Василева, водещата Гери Дончева и д-р Елиза Георгиева

Плаках, а после реших да помогна с каквото мога за разгласата на добрите дела. Добрите новини не били новини, те не продават, казват цинично някои. Да, това звучи цинично днес, в навечерието на Деня на будителите. Нищо, казах си, аз ще правя и добри новини, за да събуждам позаспалото добро у хората.

Плаках и снощи, на бала, съвсем по женски и сантиментално, когато видях как десетки красиви, заможни и добре облечени дами загърбиха суетата, забравиха да поправят скъпите си тоалети и грим и също просълзени наддаваха за икони, купуваха по десет билета за благотворителната томбола, пускаха дискретно пари в касичката, за да има повече за доброто дело.

Накрая всички заедно се хванаха на едно много емоционално българско хоро.

Почувствах се част от една красива общност, от едно ново, добро общество… Знам, вярвам – на следващия бал те ще доведат своите приятели. Няма нищо по-ценно от това!


ОЧЕРК ЗА Д-Р ЕЛИЗА
ОЩЕ ЗА ФОНДАЦИЯТА
КАК БЕДНИ СТАРИ ХОРА ПОЛУЧИХА ЗЪБНИ ПРОТЕЗИ
ОЩЕ ЗА НАЧАЛОТО

Няма коментари:

Публикуване на коментар