сряда, 23 октомври 2013 г.

Шестгодишни деца откриха конкурса за млади цигулари “Емил Камиларов”


В емоционално слово проф. Дина Шнайдерман за пръв път спомена непознати факти от шведския период на именития си съпруг

Боряна АНТИМОВА

Пет невръстни “музиканти” на възраст 6 и 7 години се качиха за пръв път на голяма сцена като “солисти” на оркестър “Симфониета” за откриването на III Международен фестивал и конкурс за млади цигулари “Емил Камиларов”.

По традиция “Симфониета", дирижиран от проф. Дина Шнайдерман, изпълни "Симфония на играчките" от Моцарт. Децата, които никога не са се занимавали сериозно с музика, с удоволствие свириха на нетрадиционни инструменти, почти играчки.

В емоционално слово проф. Шнайдерман спомена интересни и непознати факти от шведския период в творческата биография на най-големия ни цигулар Емил Камиларов, известен в цял свят като “Паганини булгаро”. Той единствен в света два пъти има привилегията да свири с цигулката на гения Николо Паганини – “Гуарниери дел Джезу”, която се съхранява при изключителни мерки за сигурност в общината в Генуа.

През 1961 г. в Генуа Камиларов печели Голямата награда в създадения през 1953 г. конкурс на името на великия гений. Години по-късно, през 1996-а, реликвата на Паганини за пръв път напуска Генуа, за да гастролира в Упсала, поверена в ръцете на Емил Камиларов – “Паганини булгаро”.

“Емил Камиларов искаше да прави такъв конкурс за млади музиканти, докато беше жив, но до смъртта му през 2007 г. не можахме да се преборим. А сега мое задължение е да не се забравя това име. Дълг към моя Емил, който беше невероятно чист и почтен човек. Тъй като приживе той изнасяше десетки концерти без никакво заплащане, по всякакви поводи, в негова чест концертите на фестивала са безплатни”, каза просълзена проф. Шнайдерман.

Конкурсът, който за трета поредна година организира проф. Шнайдерман, при невероятни трудности, унижения и с нисък бюджет, намери невероятно широк отзвук сред млади цигулари, които идват и участват на свои разноски от всички краища на света - Европа, далечна Азия и Латинска Америка, респектирани от името на легендарния ни цигулар Емил Камиларов.

Всяка година се разширява географската карта на участниците. На първия конкурс имаше деца от България, Германия, но и от Китай, които прекосиха два континента на свои разноски, за да участват. Миналата година участваха млади цигулари от Южна Корея и Венецуела. Тази година, освен от България, пристигнаха участници от Германия, Австрия, и за първи път идват деца от Япония и Русия. Това показва, че името на Камиларов е известно и почитано в целия свят.

В тържествената обстановка на залата в Централния военен клуб, украсена със знамената на България, Европейския съюз и Швеция – втората родина на проф. Камиларов, присъства Хелена Пилсас Алин, посланик на Швеция и специално пристигнала от Стокхолм за откриването. Там беше и военният министър Ангел Найденов, който предостави сцената за престижния форум, музиканти и приятели, почитатели на двамата ни най-обичани цигулари, които през 80-те препълваха залите на концертите си.

Проф. Шнайдерман благодари на двамата, които заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, са официални патрони на събитието.

Проф. Шнайдерман благодари за подкрепата и на фонда “13 века”, фондация “Св. Св. Кирил и Методий”, Държавна музикална академия “Панчо Владигеров”, Министерството на културата. Специални благодарности тя отправи към целия екип на хотел “Славянска беседа”, които за трета поредна година предоставят базата си за участниците, на спонсорите, пожелали да останат анонимни, и на многото безименни хора, част от тях дори не познава, които оказват ценна безкористна помощ.

“Всички те помагат да не се забравя името на най-големия български цигулар Емил Камиларов”, подчерта развълнувана дамата. Тя изслуша поздравителни писма от президента Росен Плевнелиев и военния министър Ангел Найденов.

Музикалната част беше открита с националния химн. После на сцената изтичаха пет невръстни “музиканти” на по 6 и 7 години, като символ на фестивала и конкурса, които на необичайни инструменти, подобни на играчки - кречетало, кукувичка, окарина, барабан, триъгълник, свирки и дрънкалки, солираха на оркестър “Симфониета” в изпълнението на "Симфония на играчките" от Моцарт. Проф. Шнайдерман коментира, че не е ясно дали тя е написана от Леополд Моцарт или от гениалния му син Волфганг Амадеус, но че важното в случая е децата да усетят и да заобичат музиката.

В празничната и приповдигната атмосфера оркестърът под диригентството на проф. Шнайдерман изпълни весели и жизнерадостни полки на фамилия Щраус – “Влакът на удоволствието”, “Трич-трач”, “Безгрижие”. За последната проф. Шнайдерман спомена, че е писана от Щраус, когато получава известие, че е болен от неизлечима болест. В “Безгрижие” той се надсмива над смъртта. “За съжаление смъртта се оказа по-силна и от Щраус, и от Емил”, коментира с тъга дамата.

В залата сякаш замириса на Коледа и Нова година. Публиката слушаше същите композиции, които сме свикнали от години да слушаме на празничния концерт на Виенската филхармония.

“Камиларов беше един от основателите и организаторите на така наречения Семеен Новогодишен концерт, който по традиция се изпълняваше на матинета на 31 януари. Той беше хубаво послание към семействата в Упсала и на него се изпълняваха произведения на семейства, създаващи музика. Свиреха се композиции на папа Леополд и сина му Валфганг Амадеус Моцарт, а също и на Щраус – баща и син. В чест на Емил днес ще изпълним тези произведения”, каза развълнувана проф. Шнайдерман.

Програмата продължи с “Гръм и мълния” на Бетовен и “Наковалня и чук” на Щраус, изпълнени много артистично от музикантите и самата проф. Шнайдерман, която дирижираше с лявата ръка, тъй като дясната й е гипсирана заради нелепо падане в мокър коридор. Много емоционален беше и финалът – с “Радецки марш” на Щраус.

Проф. Шнайдерман коментира, че е хубаво човек да се връща в миналото, в историята си, и покани на сцената един от невръстните музиканти – момче, облечено в пълна четническа униформа, което нарече “пра-пра-внук на Радецки”. “В действителност не съм пра-правнук, това е символ, проф. Шнайдерман реши така”, каза след спектакъла 11-годишният Емилиан Ганев, единственият “пенсионер” в групата от невръстни солисти. “Аз много обичам музиката и за мен е чест да участвам в това събитие”, каза момчето, явно развълнувано от досега си с голямата сцена.

ЦЯЛОТО СЛОВО НА ОТКРИВАНЕТО:
ОЩЕ ЗА КОНКУРСА
ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА
ИНТЕРВЮ С ДИНА ШНАЙДЕРМАН


Няма коментари:

Публикуване на коментар