петък, 2 ноември 2012 г.

Доктор Елиза


В един прекрасен летен ден на площада в село Гривица до Плевен има три щастливи жени. Баба Роза и баба Божана се радват на новите си зъбни протези, дарени от фондация, ръководена от д-р Елиза Георгиева. А самата тя е щастлива да види реализирана поредната си смела мечта - подвижен стоматологичен кабинет за прегледи и безплатни протези на социално слаби възрастни хора.

Който има баба на село и все още го бодва сърцето, когато я чуе да се жали, че не може да дъвче, защото пенсийката й не стига за чене, се умилява искрено от идеята на д-р Елиза. “Не мога да повярвам, че това се случва у нас! Тези жени заслужават поклон!”, е написала във Фейсбук Неве Гачева.

“Този ден сякаш не стъпвах по земята, толкова бях щастлива и приповдигната, че сме успели. Защото самата линейка беше много скъпа, оборудването – също и не беше ясно дали ще можем да си го позволим”, обяснява Елиза. Не е типичен доктор, спокоен и безстрастен. Просълзява се, когато разказва как едната баба й споделя: “Другата седмица имаме сватба на внука, ще мога да се усмихвам, докторке”. “Ще можеш и да си изядеш спокойно пържолата, бабе”, й обяснява д-р Елиза.



Мобилният стоматологичен кабинет започва работа през май с инвестиция от 25 000 лв. В него работят стоматолози по договори със здравната каса, като до момента са поставени 224 зъбни протези на социално слаби възрастни хора от пет села на Плевенска област. Предстои по график посещението и на други села. Как се определя кой да е щастливецът? “Кметовете правят списъци на хората с най-ниски пенсии, и след преглед стоматологът преценява кой е най-зле”, обяснява д-р Георгиева.

Всъщност тази идея и сбъдната мечта е на съпруга й, д-р Йордан Георгиев, с когото заедно създават болница “Св. Панталеймон” в Плевен. А нейната мечта – да осигуряват безплатни гръдни импланти на жени, загубили гърдата си след операция от рак на млечната жлеза, се реализира още през февруари. Тогава тя, заедно с приятелката си инж. Мария Кръстева основа фондация “Св. Иван Рилски”. На 19 юли беше успешно поставен първият гръден имплант на жена след операция за отстраняване на гърдата, а през октомври беше оперирана втора жена, загубила гърдата си преди 5 години.

“На кого хрумна това сравнение с д-р Куин Лечителката?”, противи се д-р Елиза. Не смята, че е достойна за него. Не така обаче мислят хората от селата в Плевенско, където е минал мобилният стоматологичен кабинет - месеци след това само за нея говорят. "Доктор Елиза" - така я наричат с любов.

Трудно е да се каже кой беше по-щастлив на 11 юли на площада в с. Гривица - баба Божана, заради новата си "холивудска" усмивка, или доктор Елиза...

"Като се замисля, все пак имам нещо общо с доктор Куин… И аз като нея се боря да се докажа в един мъжки свят”, смее се Елиза. И се оплаква чисто по женски как работи наравно със силния пол, но в болницата имат още двама съдружници мъже и като се съберат заедно със съпруга й, казват: “Ами ние тримата, мъжете…”, и трябва да се бори с тях при вземане на решения, смее се дамата.

Всъщност двете мъжки момичета – Елиза и Мария направиха нещо, което още никой мъж не е правил у нас – фондация за осигуряване на дарения за гръдни импланти и зъбни протези. В ЕС няма програми за финансиране на подобни дейности, а и нашенецът все още недоверчиво гледа на това и трудно развързва кесията за такава благотворителност. Да не говорим, че “фондация” по принцип е мръсна дума у нас.


Някои мечтаят за велики дела, други - за скъпи коли и екзотични пътешествия, а Елиза се радва на радостта на старите хора. “Толкова ли е трудно да подариш зъби на възрастен беден човек?  Да си  изживее достойно старините, да си позволи елементарни неща – да се храни нормално", чуди се Елиза.

Българинът първо си мисли, дали няма някаква шашма в тая работа, във фондацията. Как се справя Елиза с това недоверие и нихилизъм? “Трудно ми беше в началото, но се научих да приемам хейтърите и приказките. Спя спокойно и съвестта ми е чиста. Нали трябва да има първи път? Нали трябва да се почне отнякъде?

Да се променят мисленето, средата, в която живеем! “По делата ще ни познаете” – казвам на неверниците”, вълнува се дамата. И допълва, че за да има прозрачност, е поканила в управителния съвет психолог и свещеник.

Доктор Елиза със статуетката "Мисис Дама 2012" и в компанията на двамата мъже на живота си - съпруга Йордан и сина Радослав

Визитната картичка на д-р Елиза Георгиева е впечатляваща. Тя е управляващ съдружник в „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен” ООД , „ДКЦ Св. Панталеймон ” ООД  и „Прометей-ЕА” ООД. Управител е на фондацията “Св. Иван Рилски, съучредител е на асоциация “Промени живота си сега”. Ръководи екип от около 200 високо квалифицирани специалисти и медици. Специалист по образна диагностика и здравен мениджмънт.

“От дълги години аз се занимавам с диагностика на млечната жлеза. Ракът на гърдата е бич за съвременната жена. Всяко осмо семейство в България има този проблем. Там е насочена и моята енергия и предизвикателство в професионален план. Винаги съм търсила новото”, казва д-р Георгиева.

Изследването на млечната жлеза на ядрено-магнитен резонанс (ЯМР мамография) е нов метод с огромни диагностични възможности и в България не е популярен. Другото му предимство е, че е абсолютно безвреден за жената, защото няма облъчване с рентгенови лъчи. През лятото на 2011-а тя и екипът й разработват в детайли методика за изследване на матката и маточните тръби на жената отново с ядрено-магнитен резонанс. При него отново е избегнато вредното влияние на рентгеновите лъчи върху яйчниците.

На благотворителния бал за набиране на средства за фондацията на 22 март в шоурума на "Мото Пфое", който компанията предостави безмъзмездно за каузата

За специалиста по образна диагностика д-р Георгиева ракът започва от най-обикновено на вид бяло петно на снимката. От нея се очаква първа да обяви страшната диагноза или да успокои пациента, че не е карцином. “Дали е страшно? Страшно е… Особено при карцинома на гърдата. Там най-разпространената диагностика е мамография – когато ти притиснат гърдата и пуснат рентгенови лъчи.

Но за съжаление има малък процент случаи, при които на мамографията не се вижда нищо. Затова при всяка жена прилагам трите метода на диагностиката – мамография, ехография за уточняване и накрая магнитен резонанс, ако се наложи. Много е отговорно, много! - въздиша Елиза. Ако неглижираш – може да обречеш жената.

Ако хипердиагностицираш, тя си направи операция и излезе, че не е карцином, може да ти каже: “Ти защо така ме изплаши!” Деликатна работа…” Дали това я натоварва? “Много! Изключително много… Но това е моят път, това е моят живот, това е моята любима работа, чрез нея се чувствам жива.”

Председателят на парламента Цецка Цачева подкрепя и с присъствието си всички инициативи и изяви на своята приятелка Елиза. На връчването на статуетките "Мисис Дама 2012 г."

Затова двамата с мъжа й Йордан през 2-3 месеца се качват в колата и пътуват из Европа. Това са нейните бягства, за да поеме въздух и да си почине от свръх отговорността. “Йордан е малко труден на тръгването, но затова пък аз съм настоятелна”, смее се дамата. Като всеки мъж зодия Везни той е уравновесен. Как вземат решения в болницата, която двамата ръководят? “Той даде някаква идея, а аз почвам да я реализирам”, обяснява Елиза.

“За мен средствата никога не са били самоцел. Когато с мъжа ми започнахме болницата, казахме: “Ние ще правим медицина. А парите все някога ще дойдат”. И те наистина дойдоха. И двамата бяхме минали през държавни болници и ДКЦ, бяхме видели неуредиците в системата и това още повече ни амбицира да покажем нов модел на медицинско обслужване. Изкарвам достатъчно, за да живея спокойно. Големи неща не искам. Но чувствах енергия в себе си, че мога да направя още. И направих фондацията”, споделя дамата.

Парламентарният шеф Цецка Цачева дойде да подкрепи приятелката си и на благотворителния бал на 22 март

Екипът около д-р Георгиева работи “при затворен цикъл”. Започва се от образната диагностика. При диагностициране на рак идват онкологът и хирургът, ако се налага операция. Новото, което включват, е, че поставянето на гръден имплант става едновременно с отстраняването на гърдата. Така на болната се спестява стресът от още една операция при пластичен хирург и периодът, при който тя трябва да живее с с една гърда. В лечението се включва и психолог.

Как се осигуряват дарения за такава мащабна дейност? “Мнооого трудно. Станах като просяк! Звъня поред на всички познати, ходя, убеждавам. Дори когато съм на друг бизнес разговор, накрая казвам: “Много ви моля, законните 10 % от дължимия данък дарете на фондацията, за да мога спокойно да работя. Държавата признава това като разход.”

На 22 март д-р Георгиева организира благотворителен бал в Плевен за набиране на дарения за фондацията. Но признава, че на търга за картини три от платната са закупили тя, приятелката й Мария Кръстева и синът й. Семейството е вложило свои пари, за да стартира фондацията. "Събраните 16 хиляди лева от бала свършиха бързо, разчитаме и на приходите от есенния бал на 19 октомври, които са 28 412 лева”, казва Елиза. Радва се, че почти са удвоили събраната сума: “Дейността ни е прозрачна и все повече са хората, които ни повярваха и нашата кауза стана и тяхна”, споделя лекарят.

Две мъжки момичета - д-р Елиза Георгиева и инж. Мария Кръстева направиха това, което години наред плеяда мастити медици само се каниха, че ще направят...

Пари трудно идват, но затова пък инициативите й са горещо подкрепени от Цецка Цачева, която лично присъства на събитията. Елиза е сред малкото българи, които могат да кажат, че 15 години са имали за личен адвокат председателя на парламента.

“Какво да се прави, хем се радвах се за успеха й, хем бях малко натъжена, че си губя адвоката”, смее се Елиза. Тя признава, че довереникът й е много добър и отворен човек, с много широки интереси, голям професионалист и компаньон. Дали е била желязната лейди и като адвокат? Да, категорична е Елиза.

От няколко месеца д-р Елиза Георгиева е приета за член на Бизнес лейди клуб. Заедно с тях започват национална кампания “Ангели в борба с карцинома на гърдата”. Дамите прегръщат с въодушевление идеята да се събират средства за фондацията, за осигуряването на безплатни гръдни импланти на повече жени.

На освещаването на мобилния стоматологичен кабинет, Плевен, 18 май 2012 г.

На 17 юли дамите, заедно с психолога, онкохирурга и пластичния хирург на фондацията дадоха пресконференцияя, за да привлекат повече хора за каузата. Зад тях вече са застанали здравният министър Десислава Атанасова, председателят на здравната парламентарна комисия д-р Дариткова и председателят на учителския синдикат Янка Такева.

Откакто се помни, още от детската градина, Елиза винаги е мечтала да стане лекар. “И аз знаех, че ще стана. Завърших училище, кандидатствах и ме приеха веднага”,    казва дамата. В Плевен, където следва медицина, красивата видинчанка се влюбва в плевенчанина Йордан, също студент медик. Женят се и на бял свят се появява и студентското бебе.

Синът Радослав, който сега на свой ред е студент, не тръгва по пътя на родителите си, а ще се развива като IT специалист. Елиза вече си обича града, в който е живяла повече, отколкото в родния Видин. “В Плевен дойдох на 18 години и не съжалявам, че направихме болница тук, а не в столицата. Много софиянци идват да се лекуват при нас.”

Доктор Елиза пред реализираната мечта - мобилния стоматологичен кабинет

Тази година д-р Елиза Георгиева стана “Мисис Дама 2012”. “Това е титла, която се дава на жени, които сами са направили нещо, а не са били сателит на партньора си”, смее се дамата. Думата “сателит” била нейна добавка. “Пробивна и експанзивна като всяка жена зодия Овен”, смее се Елиза.

Признава като слабост бързото си говорене. Но си личи, че мисълта й лети, жестикулира развълнувано, а очите й светят с блясъка на въодушевлението. Емоционална е. Нали казват, че лекарите били сухари, че трябвало да са обрани, защото емоциите пречели на точното и безпристрастно диагностициране. Доктор Елиза обаче не е съгласна: “Много съм емоционална и съхраних това. Аз съм един нормален човек! Когато професионализмът е налице, чувствата не могат да му повлияят, а само да те направят още по-нахъсан в работата”.




   Публикувано във в. "ПРЕСА", 2 ноември 2012 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар