понеделник, 21 октомври 2013 г.

Открива се III Международен фестивал и конкурс за млади цигулари „Проф. Емил Камиларов"

Проф. Емил Камиларов, сн. bnr.bg


Боряна АНТИМОВА

На 22 октомври (вторник) в Централен военен клуб в София се открива III Международен фестивал и международен конкурс за цигулари „Проф. Емил Камиларов”, който ще продължи до 1 ноември 2013 г. Инициатор на събитието е едноименната фондация с председател г-жа проф. Дина Шнайдерман, съпруга на големия цигулар.

Според регламента в конкурса участват млади цигулари от 3 възрастови групи: I група – деца под 15 години; II група - навършили 15 години и III група – от 16 до 30 г.

Най-големият български цигулар Емил Камиларов е наричан в цял свят “Паганини булгаро” след присъждането му през 1961 г. на голямата награда на конкурса “Паганини” в Генуа, Италия. И досега Емил Камиларов остава единственият българин, получил тази награда, макар че много други наши цигулари участват в най-престижния конкурс. Двамата с проф. Дина Шнайдерман са и единствените българи, свирили с цигулката на гения Николо Паганини, марка “Гуарниери дел Джезу”.

Малко българи знаят, че през същата 1961 година също в Генуа се учредява и награда на името на Христофор Колумб, роден в Генуа. Тя се дава за най-големите постижения в областта на науката, техниката и културата. Двама са първите носители на престижното отличие: космонавтът Юрий Гагарин, който същата година излита в Космоса, и българинът Емил Камиларов - “Паганини булгаро”.

“Конкурсът намери невероятно широк отзвук сред млади цигулари, които идват и участват на свои разноски от всички краища на света - Европа, далечна Азия и Латинска Америка, респектирани от името на легендарния ни цигулар. Всяка година се разширява географската карта на участниците.

На първия конкурс имаше деца от България, Германия, но и от Китай, които прекосиха два континента, за да се състезават в престижната награда, която е своеобразен трамплин за по-нататашната им кариера. Миналата година участваха млади цигулари от Южна Корея и Венецуела.

Тази година, освен от България, пристигнаха участници от Германия, Австрия, и за първи път идват деца от Япония и Русия. Това показва, че името на Камиларов е известно и почитано в целия свят”, подчерта организаторът на конкурса проф. Дина Шнайдерман.

Всяка година пада възрастта на участниците в конкурса. Миналата година 8-годишната Ю Джин Шим от Южна Корея събра овациите на журито и публиката с великолепните си изпълнения. Това накара проф. Шнайдерман да промени регламента на конкурса, като включи и трета възрастова група – за най-малките. Тази година се явява още по-малка участничка – момиченце на 7 години от Австрия.

“Има и друго важно нещо. Всички представители на тези страни, когато се върнат у дома си, в различни интервюта, радио и телевизионни предавания и в автобиографиите си подчертават своето задоволство от участието си в конкурса. Те разказват и колко вълнуващо са прекарали своите няколко дни в София, колко хубаво впечатление им е направила столицата на България.
Разбира се, много е важно ние да говорим колко сме добри, но още по-важно е, когато хора от други страни дават тази оценка на София, столицата на България. Тази оценка е невероятно ценна за подпомагане на кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 г., която беше официално подадена преди броени дни, на 18 октомври”, каза още г-жа Шнайдерман.

Събитието се провежда под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. Проф. Шнайдерман благодари на министъра на отбраната Ангел Найденов и на посланика на Швеция у нас Н. пр. Хелена Пилсас Алин, както и на Министерството на културата, Фонд “13 века”, Фондация “Св. Св. Кирил и Методий”, Държавна музикална академия “Панчо Владигеров”.

Специални благодарности г-жа Шнайдерман отправи към целия екип на хотел “Славянска беседа”, които за трета поредна година се грижат престоят на участниците във фестивала да е спокоен и приятен. Благодари за финасовата помощ и на спонсорите на фестивала, които са пожелали да останат анонимни.

“Освен това благодаря на многото безименни хора, част от тях дори не познавам, които ни оказват невероятно ценна безкористна помощ. Всички те помагат да не се забравя името на най-големия български цигулар Емил Камиларов”, каза още неговата съпруга.

Тази година нелеп инцидент ще попречи на именитата цигуларка да посвири на гостите на фестивала – дясната й ръка е гипсирана. “Болна, здрава – няма значение. Правя го в памет на покойния ми съпруг. Емил Камиларов искаше да прави такъв конкурс за млади музиканти, докато беше жив, но до смъртта му през 2007 г. не можахме да се преборим.

А сега мое задължение е да не се забравя това име. Дълг към моя съпруг, който беше невероятно чист човек и истински българин. Тъй като приживе той изнасяше десетки концерти без никакво заплащане, по всякакви поводи, в негова чест концертите на фестивала са безплатни за публиката”, подчерта проф. Шнайдерман.



Проф. Шнайдерман ще дирижира с гипсирана ръка

На откриването на Международния фестивал и конкурс за млади цигулари “Емил Камиларов” проф. Дина Шнайдерман ще дирижира с лява ръка, тъй като дясната й е гипсирана. Нелеп инцидент през последните дни възпрепятства сериозно работата на организатора на фестивала.

“Паднах в един мокър хлъзгав коридор”, сподели дамата. Публиката няма да може да чуе изпълнения на знаменитата ни цигуларка, но ще се наложи тя да дирижира някак, с лявата ръка, оркестър “Симфониета”, който ще свири на откриването. Солисти в него са четири талантливи българчета на 6 и 7 години.

“Не мога да пиша и свиря, но поне мога да репетирам с децата – от сутрин до вечер съм с участниците, все пак някои са в невръстна възраст и макар да са тук с придружители, непрекъснато се нуждаят от помощ и напътствия”, казва г-жа Шнайдерман, която, въпреки достолепната си възраст, е все така неуморима и борбена.


Дина Шнайдерман и Емил Камиларов

Да свириш с цигулката на Паганини…

„Българският Паганини” – така наричат Емил Камиларов. През 1961 г. той печели най-престижната надпревара за цигулари – „Паганини” в Генуа, Италия и има възможността да свири на любимата му цигулка, марка „Гуарнери дел Джезу”.

Емил Камиларов напусна този свят през 2007 г. Като почетен гражданин заедно със съпругата си Дина Шнайдерман на Кралство Швеция, българинът е погребан в специална алея на най-големите шведски знаменитости в град Упсала, Швеция, където прекарва последните години от живота си.

Първият Международен фестивал и конкурс на името на българския виртуоз “Емил Камиларов” се провежда през 2011 г., а конкретният повод е, че тогава се навършва половин век от спечелването му на конкурса на името на великия маестро.

През 2012 г. светът отбеляза 230 години от рождението на феноменалния италианец Николо Паганини. Със своята неподражаема виртуозност, която развива отвъд пределите на въображението, Паганини завинаги променя критериите за цигулковото изкуство. Именно по тази причина наградата на името на Паганини се смята за връх в изпълнителското майсторство и заветна мечта на всеки цигулар. 52 години след награждаването му Емил Камиларов остава единственият българин, завоювал тази най-престижна световна награда.

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

Няма коментари:

Публикуване на коментар