събота, 12 май 2012 г.

Поколението Y: ТimeHeroes: Времето ни е подходящо за герои


Екипът на TimeHeroes, от ляво на дясно: Момчил Рогелов, Яна Бюрер – Тавание, Павел Кунчев и Алек Андреев

"Герои, обобщаваме. Този уикенд можете: 1) да се включите във възстановяването на пострадалите от наводненията села; 2) да помогнете в пролетното почистване на приюта за кучета в Богров; 3) да ремонтирате две болнични стаи във Варна, за да спомогнете за удължаването на живота на пациентите с муковисцидоза. Go, go, go!” 

Така изглежда един петъчен призив на страницата www.TimeHeroes.org. Това е благотворителна организация, която свързва чрез сайт “хората, които искат да помагат, с каузите, които имат нужда от подкрепа”, е лайтмотивът на TimeHeroes.

За проекта работят абсолютно безплатно четирима млади хора: Яна Бюрер-Тавание, Алек Андреев, Павел Кунчев и Момчил Рогелов. Всеки, който чувства силен прилив на желание да направи нещо добро за другите, може да си избере инициатива или кауза, или да предложи своя. А те са много и всички заслужават внимание.

“Чети и играй с децата от дома в Берковица” например е част от инициативата "Подарете книга" – събират се книги, които се носят в домовете за деца. “Подкрепи София 2019” организира хора, които искат да помогнат при организацията и провеждането на събития и културни мероприятия, свързани с кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

“Подпиши се срещу лимита при финансиране на лечението на деца” е петиция срещу решението на Министерски съвет средствата за лечение на тежкоболни деца да бъдат ограничени до 180 000 лв., в резултат на което вече има няколко починали деца.

“Помогни за солидарността между поколенията”, “Ремонтирай две болнични стаи за децата с муковисцидоза”, “Работи с децата от център “Свети Мина”  и “Помогни на бежанци и мигранти с вещи и дрехи” не се нуждаят от много разяснения. Вълнуващи са и каузите “Помогни за издирването на безследно изчезнали хора”, “Помогни за промяната на наркополитиката”, “Дай подписа си в защита на Витоша” и “Затвори домовете за възрастни с увреждания”.


Creative Commons Share Alike

Алек Андреев: На последно място сме по доброволчество в ЕС

Поколението Y - така социолозите наричат родените през 80-те и 90-те години. Те са независими, с подчертана индивидуалност и ревниво пазена свобода. Израсли покрай компютрите и дигиталните устройства, те всекидневно ни напомнят, че светът е станал различен. Българите от авангарда на това поколение изглеждат, сякаш кризата е минала край тях, а те не са я забелязали. И докато родителите им говорят за безработица и безпаричие, те обсъждат нови проекти. Роденият през 1985 г. Алек Андреев е завършил икономика в университета Съфолк в Бостън, САЩ. Работи като старши анализатор във финансовия фонд Dacharan Advisory AG. Води лекции по програмиране в СУ. Съосновател е на две доброволчески организации - конференцията TEDxBG и сайта TimeHeroes.org.

-Алек, не е ли прекалено идеалистично да се занимаваш с два проекта извън работата, за които не ти се плаща – TEDxBG и TimeHeroes?
-Работата ми е много интересна. А това е основната ми мотивация. Да правя добро за другите също е важно. Докато мога да си позволя свободно време от работата, ще го правя.

-Увеличават ли се младите българи, желаещи да се включат в такива инициативи?
-Да, все повече приятели се занимават с благотворителност. Дори хора, за които никога не съм очаквал. Стават учители, правят организации за студентите в чужбина, за подобряване на градската среда, и т.н. И всичките го съвместяват с работата си, тъй че не трябва да правят големи жертви. Донякъде това са хората, които се връщат след като са живели в чужбина и искат да пренесат някои от плюсовете от другите държави тук.

-Как се роди идеята за TimeHeroes?
-Въртеше ми се около година, след което се запознах с Яна Бюрер-Тавание.

-Същата Яна, определена като една от 50-те жени, които ще променят света?
-Да, и съм сигурен, че тя може. Оказа се, че Яна е мислила същото, дори по-отдавна от мен. Решихме, че е съдба и от случайната среща се хвърлихме в проекта. Скоро след това се включиха Павел Кунчев и Момчил Рогелов. Всички сме на равни начала.

-В сайта TimeHeroes.org се публикуват идеи за доброволчески акции и хората се включват. Всеки ли може да публикува своя идея?
-Предимно чужди идеи са. Нашата основна цел е да популяризираме чрез сайта максимален брой доброволчески акции, да побутнем някои хора да създават още, а ние да ги свържем с доброволците. Ние сме платформата или брокерът, не крайната точка. България е на последно място по доброволчество в ЕС и се надяваме като направим процеса по-лесен, това да се промени.

А популяризирането е много лесно - като направиш нещо поне малко готино в тази област, всички ти се радват и мълвата тръгва. Идеален пример за това са Free Sofia Tour, които правят нещо много просто, но така, че медиите често го отразяват и са популярни. Те развеждат безплатно чужденци из София, запознават ги със забележителностите на английски език. Правят го толкова интересно, че и кореняк софиянец ще се забавлява на туровете им.

-Коя от всичките акции е най-близко до теб самия?
-Много ми хареса идеята на двама блогъри - Боян Юруков и Йордан Радунчев да организират протест срещу ACTA с даряване на кръв. Една от най-интелигентните форми на протест, които съм виждал.

-Осъществиха ли я? Защото често в социалните мрежи за акция се записват стотици и хиляди, а после на площада излизат единици?
-Трудно беше да се отчете, защото всеки можеше да отиде в произволен пункт на БЧК и да дари кръв. Но се борим с проблема инертност, като събираме обратна връзка от организаторите на събития кой е отишъл.

Скоро в сайта ни до името на всеки потребител ще се публикува броят каузи, които наистина е подкрепил. И ще получава точки за реално участие в каузата. Още доуточняваме как да стане това в сайта, но идеята е да не се получава повече така, 1000 да се записват за акция, а да отиват десетина.

Алек Андреев и Яна Бюрер – Тавание

-Инертни ли сме като народ? И може ли вашето поколение да промени тази особеност на балканския ни манталитет?
-Винаги ще има една инертна и една активна прослойка, така е във всяко общество. Ние се борим да променим малко процента в полза на инициативните и активните хора. Един час доброволчески труд може да те накара да се замислиш за много неща и ефектът да трае много след този час. Да се промени малко съзнанието на хората спрямо другите около тях.

-Съорганизатор си и на TEDxBG?
-Да, TEDxBG е конференция, на която всеки януари събираме хора с идеи как да се промени България. Идеи, които си заслужава да се разпространят. Даваме им сцената за по 18 минути. После публикуваме записите на сайта http://tedxbg.org. Този януари беше третото издание.

-Остава ли ти свободно време за други любими занимания?
-Да, обичам да си разхождам кучето, да тичам, пътувам много...

-Какво точно прави един анализатор?
-Работя в инвестиционен фонд. Създаваме компютърни модели за предсказване на движенията на борсата.

-Колко интересно! Като финансист, как би отговорил на дежурния въпрос - излизаме ли от кризата?
-Моят поглед върху финансите е буквално за 10 минути напред. Но мисля, че е повече въпрос на сантимент, отколкото на сухи цифри. Тоест, ако се държим като в криза и не поемаме рискове, ще си стоим в кризата. Но това са си само мои размишления.

-Отстрани ти и твоето поколение изглеждате, сякаш кризата е минала покрай вас, а вие не сте я забелязали... Докато родителите ви говорят за безработица, вие обсъждате нови проекти... Такива ли са твоите наблюдения "отвътре"?
-Може би точно кризата е една от причините да се отделя повече време за благотворителност. Да, хората стават по-меритократични, тоест, защитават идеята да се съди за другите по делата им, не по имущественото или социалното им положение. И по-малко се интересуват каква кола караш или колко пари получаваш. Което е страхотно. Но все пак всеки от нас живее в някакъв балон от неговото обкръжение. Надявам се и извън моя балон да е така.

Публикувано във в. "Преса", 12 май 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар