вторник, 15 май 2012 г.

Да се влюбиш в Лолита

Доминик Суейн и Джеръми Айрънс в култовия филм "Лолита"

Патилата на един наивник на средна възраст



Боряна АНТИМОВА

Един наивник на средна възраст - Хумберт Хумберт - се влюбва в 12-годишно момиче. Това се случва в романа на Владимир Набоков „Лолита“ и когато той излиза в Париж през 1955 г., предизвиква огромен скандал: какво е това, ако не педофилия?! У нас в някои райони роми се женят за деца на по 12-15 години и това в общността им се смята за нормално, а съдебната власт затваря очи за този акт, който по нашето законодателство си е престъпление.

Вече започнахме да наричаме Лолити и всички пълнолетни девойки на по 18 и повече години, в които се влюбват господа над 50-те. Психолозите свързват това явление с кризата на средната възраст, която при някои мъже продължава до 50-60 г.

Да се влюбиш в дете... За някои мъже над 50-те връзката с два пъти по-млада жена е начин да докажат на другите и на себе си колко са потентни все още. „Детето“ привлича един наивник на средна възраст с прасковената си кожа и косата с аромат на сено, със звънкия смях и очарователното си безгрижие. Харесва му да прави любов с нея. Но какво се случва след това? Както се казва в един анекдот, „искам гадже, с което да има за какво да си говоря между сеансите“.

Изследвания на американски психолози показват, че към такъв брак с много по-възрастен мъж се стремят преди всичко млади жени с нисък коефициент на интелигентност (IQ). Явно те подсъзнателно чувстват, че едва ли ще могат сами да проправят собствена пътека и да получат от живота това, за което мечтаят. И за тази цел им е нужен силен, успешен и заможен покровител.

След възрастта 45-50 г. при много мъже се появява „паниката на последната третина от живота“, обясняват андролозите. В опит да се спаси от нея мъжът бяга от обкръжението на хора на неговата възраст и от старостта. Отношенията с младата жена му се струват единственото спасение. Той иска да докаже - най-вече на себе си, че с него всичко е наред.

Не е тайна, че от определена възраст нататък при него намалява потенцията. А всеки мъж се бои от момента, в който ще се усети немощен и повяхнал. Но не желае да сподели с никого опасенията си. Да не говорим пък за мъжкото му приятелско обкръжение, където конкуренцията е огромна и той трябва да изглежда силен, мъжествен и корав.

За да заглуши своите страхове, той решава да свърже живота си с млада привлекателна женаТя му вдъхва увереност, придава нов смисъл на живота му, открива пред него широки хоризонти.

Първоначалната еуфория преминава и той все по-често се улавя, че вместо да се мъкне по разни барове и шумни места, предпочита да си поседи вкъщи пред телевизора или просто да дремне на дивана. Тя иска да го влачи на моден курорт, а той мечтае за спокоен отдих на палатка в някое диво кътче на Родопите. И постепенно нейната свръхактивност започва да го дразни до такава степен, че се стреми да остане сам. Не върви и тя да ходи сама по купони - там има разни привлекателни мъже.

Доминик Суейн като Лолита в едноименния филм






Плюсовете:

  • младото гадже повишава либидото и потенцията, тя е силен еротичен стимул;
  • расте авторитетът и престижът му сред мъжете на неговата възраст, а това може да му донесе много бонуси в работата и в личния живот;
  • вдъхновява го. С нея до себе си той има чувството, че може да повдигне планини, чувства се още по-силен, умен и авторитетен. Жената връстница няма как да му даде същите усещания;
  • подмладява го. В очите му се появява блясък, променя се осанката, изправя гръб, походката му става стегната и енергична
  • започва да спортува, да се храни здравословно, да се облича модерно и младежки; сменя колата, телефона, лаптопа и други любими джаджи. От солиден и достолепен чичко се превръща в изискан мъж в разцвета на силите си.

Минусите:

  • синдромът на прегарянето. Състоянието на свръхвъзбуда трае 2-3 години, после го връхлита физическата умора;
  • сексуалният апетит при нея расте с годините, а той все по-често гледа да разрежда контактите;
  • все повече се задълбочава разликата в интересите;
  • постепенно го обземат ревност и паника, че тя ще го зареже и ще отиде при някой млад, силен и потентен бог;
  • при него започват болежките и често мрънка, все нещо го боли. А това й е непонятно и досадно
  • приятелите им са различни и все по-често се виждат с тях поотделно.

Някои го предпочитат зрял:

  • заради стабилността. Мъжът в зряла възраст вече се е реализирал като личност. Има жилище, кола, спестявания и може да й осигури по-добър живот;
  • заради статуса. От вятърничава девойка младата жена се превръща в уважавана дама.
  • заради бащинската грижа - ако й е липсвала в детството, я компенсира чрез любимия.



На 57 години„танцуващият с вълци“Кевин

Костнър е все така желан от жените. ETA
Кевин Костнър си взе жена с 21 години по-млада от него


Избраният от сп. „Пийпъл“ за един от 50-те най-красиви мъже в света Кевин Костнър се ожени за девойка с 21 години по-млада от него. След четиригодишна връзка през 2003 г. звездата се сгоди за приятелката си Кристин Баумгартнер. Двамата сключиха брак през 2004 г.

Днес 57-годишният актьор и режисьор е щастлив с Кристин. „Истинските герои са мъже, които падат и се провалят, но накрая печелят, защото остават верни на своите идеали и вярвания. Щастлив съм от нещата, които   съм направил - невинаги от резултатите, а от решенията, който съм взел сам. И мисля, че това е най-важният път на движение през живота,казва звездата от „Танцуващият с вълци“.




Публикувано във в. "Преса", 13 май 2012 г.





Няма коментари:

Публикуване на коментар