петък, 18 май 2012 г.

Джукелова си отряза косата за филм

Касиел, Параскева и Яна по време на снимките на Камен бряг

Заедно с Касиел Ноа Ашер и Яна Титова тя отива на Московския кинофестивал

Боряна АНТИМОВА

Филмът „JULY“ влезе в конкурсната програма на 34-ия Международен филмов фестивал в Москва, където ще бъде показан за първи път. Това е пореден успех за младото българско кино и за продуцентите от „Гала филм“, които за 17-те години от създаването си са произвели повече от 25 филма, последният от които „Кецове“.

„Надяваме се този път журито да е по-благосклонно към „JULY“, каза пред „Преса“ продуцентката Галина Тонева. Известно е, че на предишния московски фестивал звездата Джералдин Чаплин, която беше и в журито, толкова хареса "Кецове", че дори тръгна с платнените обувки по улиците, в знак на съпричастност с екипа на филма. Но въпреки това кино фаворитът се размина с големите награди.

„Сценарият е от 2005 г., но решихме този път да правим всичко бавно и по правилата, като кандидатствахме за финансиране“, каза Тонева. Проектът спечели помощ за развитие от програма „Медиа“ на Европейската комисия, избран сред повече от 190 проекта от цяла Европа. На конкурсна сесия през 2009 г. ИА Национален Филмов център отпусна държавна субсидия за производство, а БНТ го одобри за предварителна откупка.

Някои сравняват „JULY“ с култовия американски филм „Телма и Луиз“, само дето мацките са три, а не две. Той е от типа “роуд мууви”, при който хора тръгват на път и им се случват разни приключения. Три млади бунтарки от поколението, загубило надеждите и младостта си в годините на „прехода“, се събират заедно по пътя си за морския бряг. Красивите заливи ги сближават и преоткриват за тях надеждата, смелостта мечтите и добротата. Едно приключение, в края на което те ще открият отново себе си…

Снимките бяха на изключително трудни терени по Северното Черноморие - Камен бряг, Тюленово, Крапец“, разказа пред „Преса“ актрисата Касиел Ноа Ашер, която е в една от главните роли – на Дана. „Целият екип начело с режисьора се катерехме като истински планински козички по скали, над пропасти. Има епизоди, заснети в подводна пещера - изключително красиви пейзажи, в които понякога имаш чувството, че не е стъпвал човешки крак“, сподели Касиел.




Нейната героиня Дана е емигрантка, която след 15 години живот на Запад се завръща в България, за да започне начисто. Тук среща своя приятелка (Параскева Джукелова), с която са се разделили след любовен триъгълник (с Филип Аврамов). Пътуването на двете към морето се оказва доста изненадващо и драматично както за техните отношения, така и в сблъсъците им със сегашната действителност у нас. Филмът може да се нарече романтичен трилър.

Изключително интересна и провокативна беше работата ми с Параскева Джукелова. Тя е актьор, който прецизно, до най-малката подробност търси героя си, като силует, жестове... За кастинга Паци се раздели с прекрасната си дълга руса коса, и от красива жена се превърна в една смляна от живота женица.

Любопитното е, че нейната героиня има проблеми с алкохола, а самата Паци почти не пие. Същото се случи и с цигарите - моята партньорка от непушач се превърна в страстен такъв, защото ролята изискваше това. За 30 снимачни дни ние почти болезнено и на ръба на скандала се преоткривахме като приятели и колеги. Точно така, както се случва и в историята.

Много ценно за мен е доверието, което създадохме една към друга на снимачната площадка. Параскева е много всеотдаен и верен партньор на терен. В един момент действахме като един човек, една душа. За мен това е незабравима и много щастлива среща в кариерата ми.

Тъй като локациите наистина бяха много крайни и тежки, един ден в обедната почивка един от асистент-операторите щеше да се удави в мъртвото вълнение около Камен бряг. Слава Богу, близо до него се оказа фотографът Симон Варсано, който е страхотен плувец и го спаси.


Снимки: Симон Варсано

Същия следобед Симон отишъл да бере смокини за екипа и пепелянка, скрита между клоните на дървото, го ухапа по ръката... Много трудно в Каварна и околностите се намери противоотрова... А в този ден снимахме крайните взаимотношения в историята. Това за мен е почти библейска случка и много въздействащо рефлектира върху работата ни.

Третата героиня се играе от Яна Титова, която малко след снимачния период замина за Лондон, където вече има личен филмов мениджър и се явява на кастинги при едни от най-добрите английски режисьори“, разказа Касиел.

Тя допълни, че още при първата й среща с режисьора и сценарист Кирил Станков и след кратък кастинг пред камера е била избрана за главната роля. "Очарована съм от продуцентите ни от "Гала филм"! Те присъстваха на терен от началото до края на периода и с грижата, професионализма, любовта им към киното помогнаха много на дебютанта режисьор и на всички нас, актьорите."

Младият Кирил Станков е завършил режисура в Тел Авив и се е завърнал в България, за да направи първия си игрален филм. Оператор е Рали Ралчев, известен със снимките си за“Тилт”, “Зад кадър”, “Разследване”и “Писмо до Америка”. В „JULY“ дебют като филмова музика прави блус легендата Васко Кръпката. Художник е Росица Бакева (“Мисия Лондон”, “Изток-Запад”).

В главните роли са известни и обичани български актьори – Касиел Ноа Ашер, Параскева Джукелова, Филип Аврамов, Стефан А. Щерев, Ицхак Финци, както и изгряващите звезди Яна Титова („Стъпки в пясъка”, “Лов на дребни хищници”,“Кецове”) и Ованес Торосян („Източни пиеси”, „Тилт”).

ФИЛМЪТ "ДЖУЛАЙ" С ПОКАНИ ОЩЕ ЗА ТРИ ФЕСТИВАЛА
БЪЛГАРСКА ПРЕМИЕРА В РУСКАТА СТОЛИЦА
Още за Касиел и другите й филми и занимания - ТУК


Публикувано във в. "Преса", 18 май 2012 г.



1 коментар: