неделя, 20 май 2012 г.

16-годишен с проект за нов бизнес

Организаторът Крис  Георгиев


"No talk, just action" - под това мото мина в столицата вторият StartupWeekendSofia


Боряна АНТИМОВА




Шестнадесетгодишният Здравко Антонов от Благоевград е най-младият участник на провелия се през двата почивни дни в Деспарк/OpenBilding в столицата StartupWeekend Sofia. Това е интензивен 54-часов форум, на който програмисти, дизайнери и маркетинг специалисти се събират да споделят идеи, да формират екип, да изградят продукти и да започнат нов бизнес.

Пример за това е Георги Митев, участник в първия Startup Weekand, където среща партньор за идеята си. Тя се превръща в интелигентен анализатор за мобилни сметки - Fonii.com, над който работи и до днес. Сега Георги е сред организаторите на събитието и помага на останалите предприемачи с опит и напътствия.

„Здравко Антонов разработва сайт, който да подпомага търговци са пласират залежали стоки, като минимизират загубите си“, каза пред „Преса“ Крис Георгиев, уеб предприемач и основен организатор на събитието.

Мобилна апликация, която ще ни улеснява при избора на подарък за близките ни, сайт за учене на чужди езици и услуга, улесняваща туристи при избора им на ски ваканция в България са част от идеите, над които българи и чужденци работиха заедно и в синхрон.

StartUpWeekend в екшън




Мотото на събитието е "No talk, just action" и под този банер в офиса на Деспарк два дни младите предприемачи се трудиха над идеите си. Десетки ментори - доказани специалисти в областта си напътстваха екипите по пътя им към финалните презентации на продуктите им пред жури от инвеститори, а най-добрият отбор печели пряк път към акселератора на идеи - Eleven.bg.

Предпиремачи от университета в Бъркли, Калифорния, които са и съветници на президента Росен Плевнелиев по проекта с технологичен парк "София тек", също бяха на разположение на участниците и ги подготвяха за финалните презентации в неделя в 17 часа, когато екипите имаха по 5 минути, за да представят прогреса си и да покажат как идеята им ще направи света ни по-добър.

Младите предприемачи бяха изхранвани с вкусните гозби на Chichi's, които готвачи приготвяха на място с щедрата финансова подкрепа на спонсорите на събитието: ICN.bg, Telerik & VmWare.

Преди да замине за САЩ, президентът Плевнелиев се свърза с участниците в мрежата Google+ и заяви желанието си да им помага при следващото събитие. Посланикът на САЩ, Негово превъзходителство Джеймс Уорлик също обеща подкрепа за организирането на следващи събития, както и за съвместна работа за подобряване на предприемаческия климат и екосистема в България.


Публикувано (в съкращения) във в. "Преса", 20 май 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар