петък, 18 май 2012 г.

Кърито подобрява паметта, канелата сваля кръвното

Подправките като лекарство




Боряна АНТИМОВА



Свикнали сме да приемаме подправките само като средство за подобряване на вкуса. Но голяма част от тях са и билки, които може да лекуват. Те съдържат витамини и минерални вещества. Някои от тях са със силно противовъзпалително действие, повишават имунитета и са прекрасни антиоксиданти. Някои диетолози построяват цели системи за здравословно хранене, основани на приложението на подправки. В средните векове например в Европа подправките дълго време са се продавали в аптеките, но използването им като лечебно средство винаги се е смятало за изкуство, граничещо с вещерството и щаманството.


Анасон. Една от най-древните подправки. Настойка от него се препоръчва за отхрачване при бронхит. Има и дезинфекциращо действие. Стимулира моториката и секрецията на стомашно-чревния тракт. Полезен е при кърмачките, тъй като увеличава лактацията. Анасонът е пълен с витамини, използва се и за сваляне на температурата, при камъни в жлъчката и спазми. Неслучайно гърците се шегуват, че тяхната традиционна напитка - узото, е лекарство.


Босилек. Едно от най-добрите средства за подобряване на храносмилането. Противовъзпалително и спазмолитично средство, сваля температурата. Използва се при простуда, грип, хрема. Настойка от билката може да се пие като леко успокоително при безсъние и нервно напрежение.



Карамфил. Помага при възстановяване на силите след нервна или физическа преумора, подобрява паметта. Убива болестотворните бактерии. Настойката помага при зъбобол, дезинфекцира устната кухина. Помага при инфекции на дихателните пътища, стомаха и черния дроб. Успокоява възпалени очи.

Риган. Повишава апетита, подобрява дейността на червата, стимулира отделянето на стомашен сок и помага на жлъчката. Ползва се при остри и хронични бронхити. Изследвания показват, че един грам риган по антиоксидантните си свойства се равнява на 27 грама от други билки.

Кардамон. Тази подправка е в състояние активно да се пребори с цял куп болестотворни бактерии. Фитотерапевтите, които се занимават с лечебните свойства на растенията, смятат, че кардамонът може да намали кръвотечението по време на климакса. Освен това има успокояващо действие, намалява стреса и тревожността. Подобрява общото състояние на организма, помага при депресия и повишава настроението, влияе на нервната система. Полезен е за любителите на кафето - подобрява вкуса му и неутрализира вредното действие на кофеина.




Къри. Това е смес от подправки, в основата на която се използва корен от куркума. Укрепва имунитета и прочиства организма. Полезно е за мозъка и ако се ползва редовно, предотвратява някои болести като алцхаймер.

Канела. В традиционната китайска медицина тази подправка се смята за едно от петдесетте основни лечебни растения. Ползата от нея е потвърдена от скорошни изследвания. Доказано е, че четвърт чаена лъжичка канела помага да се усвои по-добре захарта и понижава нивото на кръвната захар, особено при диабетиците. Намалява и „вредния“ холестерол, а също и кръвното налягане. Канелата има и антибактериален и противогъбичен ефект и може да унищожава бактериите, предизвикващи кариес и лош дъх. Ароматът на канела подобрява настроението.

Куркума. Като основен компонент на кърито куркумата е известна с лечебните си свойства в Индия още от древността. Смята се, че пречиства организма, а топло мляко с куркума е великолепно козметично средство - ако си намажем лицето с него, кожата се опъва и придобива великолепен свеж цвят. Известна рецепта за подмладяване сред поклонниците на йога е „златното мляко“. Рецептата е половин чаена лъжичка куркума да се кипне в половин чаша вода, оставя се да престои пет минути и се добавя чаена лъжичка мед. Разбърква се и се добавя още толкова горещо или студено мляко, колкото е водата. Пие се сутрин или вечер преди сън.

Публикувано във в. "Преса", 13 май 2012 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар