понеделник, 21 май 2012 г.

Орехи за женственост, лешници за мъжка мощ



Заменете едно хранене с ядки и салата


Боряна АНТИМОВА


Свикнали сме да приемаме ядките като добро мезе за чаша уиски. Но те не са само това. Дребни на вид, те съдържат такава концентрация на полезни вещества, че спокойно може да замените едно хранене с 50 г ядки и салата. Хората са ги използвали за храна от най-древни времена, защото са установили колко са полезни. Ядките са тройно по-богати на важни за тялото вещества от който и да било плод. В тях има много повече калий, калций, магнезий, фосфор, желязо. Те помагат на тялото да изхвърли вредните шлаки и намаляват риска от сърдечно-съдови проблеми.


Лекарите препоръчват ядките на хора, решили да минат на вегетариански режим. Но трябва да се знае, че те все пак не са лека храна и с тях не бива да се прекалява. Шепа от тях е достатъчна за деня. Те засищат трайно и са много по-добър вариант за похапване, когато изпитваме вълчи глад, от кифли, банички и сладки неща. Освен това поддържат физическата работоспособност и умствената активност.

Орехите са изключително ценна храна за дамите, ако искат да запазят своята женственост и след 50-те, установиха учени от университета Скрантън в щата Пенсилвания, САЩ. Орехът е уникален с това, че съдържа много белтък, хранителни влакна, куп различни витамини, минерали и антиоксиданти.

Много отдавна орехът, както и всички останали ядки, е признат за едни от най-съвършените и балансирани хранителни продукти. Така че ако си хапвате редовно по шепха ядки, може неколкократно да понижите риска от сърдечно-съдови нарушения и захарен диабет от втори тип. При това, по своите полезни свойства орехите превъзхождат бадемите, фъстъците, кашуто, лешниците и шам-фъстъците.

Орехите съдържат повечето витамини, поддържащи женската привлекателност. В шепа от тях има двойно повече антиоксиданти, в сравнение с другите ядки, които блокират действието на свободните радикали. Те свалят стреса и подмладяват. В тях има 15 пъти повече витамин Е, отколкото в която и да било друга храна. И тъй като ги ядем повече сурови, а не печени, всички хранителни вещества в тях се запазват.

Бадеми. Полезни при „лош“ холестерол, хипертония, отоци, очни болести, язви и изгаряния. Счукани бадеми със захар помагат при кашлица, астматични пристъпи и плеврит. Препоръчват ги при някои женски заболявания и проблеми с горните дихателни пътища и бъбреците.

Лешници. Много полезни при хронична умора, диабет, високо кръвно, увеличена простатна жлеза, варикоза на вените. Препоръчва се и при затлъстяване. Смесени с мед помагат за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Лешници и стафиди са ефективни при анемии.

Шам фъстъци. Може да намалят сърцебиенето, помагат за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, много са ценни за мозъка и черния дроб.

Фъстъци. Влияят положително на нервната тъкан, сърцето, черния дроб, жлъчката, за обновяването на клетките, намаляват вредния холестерол. Фъстъците подобряват паметта, повишават потенцията и либидото при мъжете.

Кашу. Много ефективно при псориазис, анемии, нарушена обмяна. Укрепва имунната система и нормализира работата на сърцето, намалява вредния холестерол в кръвта.

Кедрови ядки. Някои бъркат дървото кедър със сибирска ела. Истинските кедри растат в Ливан. В ядките им има десетократно повече витамини и два пъти повече минерали, отколкото във всички останали. Съдържат и ценни аминокиселини, при това - много повече, отколкото в млякото и месото. Дневната норма е 20 до 40 г. За разлика от другите ядки, са лесно смилаеми, защото не съдържат целулоза.




Как да ги избираме

  • Ядките в обвивка винаги са за предпочитане пред белените.
  • Ако ви трябват мляни, по-добре си купете цели и си ги натрошете сами, защото бързо се овлажяват и плесенясват.
  • Установено е, че плесенясалите и вгорчени ядки могат да ви докарат онкологични заболявания заради съдържащите се в тях афлатоксини.
  • Орехите по-добре да са наши, български, или френски. Най-добрите кедрови ядки са от Сибир, Далечния изток, Италия и Пакистан. Добри фастъци се отглеждат в Китай. Най-качественият шам-фъстък е от Иран.

Публикувано във в. "Преса", 20 май 2012 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар