неделя, 20 май 2012 г.

В какво се превръщат бунтарките

Сн. Robin Alfian


Превъплъщенията на една жена на средна възраст


Боряна АНТИМОВА


Момичетата и момчетата на по 20-30 години и представа нямат колко диви бяха техните мамчета, преди да ги родят, а и след това. Някои подражаваха на „децата на цветята“ - хипитата, на сексуалната революция и бейби бума. Ходеха в панталони на цветя и с дълги разпуснати коси, за да може свободата да се провира между кичурите, когато карат колело или яхат тайно мотора на баща си.

Куфееха на The Beatles и Deep Purple, пиеха много, пушеха много и бягаха от къщи в знак на протест срещу родителския хомот... Днес те са на 50-60 години и за децата си изглеждат вероятно скучни и демоде. Какво се случи с онези диви и красиви момичета? В какво се превърнаха бунтарките?

В конкурсната програма на тазгодишния кинофестивал в Кан е включен документален филм, разказващ за странно явление. Заможни скучаещи дами на по 50-60 години предприемат пътешествия из екзотични южни страни с една единствена цел - да потърсят ласки при млади афроамериканци.

Защото те - гъвкавите като газели тъмнокожи мъже, имат съвсем друго отношение към възрастта на жената и нямат нищо против бели „мамчета“ да им подаряват разни красиви неща, които не са и сънували. Толкова ли объркани са днешните европейки, че си купуват любов по този начин, роптаят посетителите на кинофестивала.

И толкова голям проблем ли е, ако дама на 50-60 г. остане без партньор в секса? Да, жената е най-красива, когато се оглежда в две влюбени мъжки очи. Но дали проблемът самота не е нещо, което сама си е причинила? С възрастта претенциите към мъжете нарастват неимоверно заедно с комплексите, че остарява.

А повечето мъже на тази възраст – 50 - 60 години, искат преди всичко разбиране и загриженост. И със сигурност не броят бръчките по лицето на своята дама, нито пък оглеждат с критичен поглед наедрялата й фигура.

Една жена без възраст - как да постигнем това? Какъвто модел следвате в поведението си - съзнателно или не, така ви и възприемат околните. Ако сте вечно намръщена и мърмореща, с израсли бели кичури и безформени дрехи, вероятно ще ви казват „лелка“ зад гърба. Ако се обличате елегантно и се държите достолепно, ще бъдете „дама“.

Възрастта е само някакви цифри от ЕГН-то“, беше казал журналистът Сашо Диков. Духът на дивата бунтарка вероятно все още се спотайва някъде във вас. При някои дами той излиза, при други - не. Много важно е да има кой да го отключи. Някои са щастливо влюбени на 50, други решават, че със секса е приключено на 60.

Едни са щастливи да работят това, което харесват, други пропадат от криза в криза, без да могат да решат какво точно искат да правят. Някои стават майки, други така и нямат този късмет. Всички тези неща се отразяват на външния вид. Пред такива поражения естетичната хирургия е безсилна, защото са болести на духа, казват специалистите по въпросите на стареенето.


На 74 години сексът е прекрасен, казва Джейн Фонда, която и тази
година събра очите и на мъжете, и на жените в Кан
В това ли искахте да се превърнете, момичета?


Богинята. Тя задължително трябва да получи поне един комплимент дневно за красотата си и за това, че „годините са минали край нея, без да я докоснат“. Иначе не се чувства добре. Богинята е била красива жена, която другите са обожествявали, и иска на всяка цена това да продължи, докато е жива.

Ако цял живот са ви боготворили, опитайте се да приемете философски факта, че мъжете вече не се обръщат след вас по улицата и не ви подсвиркват от колите. И какво, ако е така? Казват, че някои дами влизали в ресторант или на парти по начин, при който всички да ги забележат. Бъдете тази бляскава жена.

Мамчето. Не е трудно да се сети човек, че става въпрос за жена, която се появява в двойка с млад мъж, който може да й бъде син. Такава картинка често може да се види по курортите. Древна мъдрост гласи, че „Каквото поиска жената, това иска и Бог“.

Някои млади мъже се чувстват уютно в компанията на зрели жени, които знаят какво искат и са осигурени финансово. Ако сте от този тип жени, не позволявайте да ви ползват като мамче - да поемате изцяло грижата за издръжката на младия и здрав мъж.

Лелката. Вафлените пеньоарчета отдавна излязоха от употреба, но все още има жени, които ги разхождат из къщи. Ролките и боята за коса трябва да се слагат във време, когато сте сами. Храната е нещо много важно, но и висенето цял ден пред печката едва ли е най-добрият вариант да се погрижите за домочадието.

Понякога мъжът ви и порасналите ви деца имат нужда просто да бъдете до тях, да си говорите или да отпътувате нанякъде за почивните дни. Ако откажете да направите това, защото имате да тупате килими, трябва сериозно да се замислите какво се е случило с вас. Дали енергичното момиче, амбицирано да стане добра домакиня, не се е превърнало в слугиня, за която няма други ценности освен тенджерите и парцалите.


Джейн Фонда, guardian.co.uk
Джейн Фонда сложи в джоба си и девойките в Кан

И тази година звездата Джейн Фонда разходи великолапната си изваяна фигура в обтегната розова рокля на Версаче по червения килим в Кан с вид, който сякаш говореше: "Не ми пука какво мислите за мен и възрастта ми!".

Бунтарката, която на млади години се бореше за мир и против войната във Виетнам, не изглежда много да се е променила на 74, но затова пък изглежда великолепно. Казват, че вторият й съпруг Роже Вадим малко е поукротил опърничавата Джейн.

В последните години звездата стана известна с видео уроците си по фитнес. Джейн не крие, че е имала и пластични операции, но допълва, че човек е красив само когато е постигнал вътрешната си хармония.


Публикувано във в. "Преса", 20 май 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар