понеделник, 7 май 2012 г.

На тъщата с любов




Мислете за зетя като за син, за да ви приеме като майка

Боряна АНТИМОВА

Шегата “зад всеки успял мъж стои една учудена тъща” предизвиква бурен смях, стига да не сте потърпевшият зет и тъщата да не ви гледа озадачено при всяка ваша победа. От другата страна на барикадата стои една достолепна дама, която много иска дъщеря й да е обичана, обожавана, глезена повече от нея самата. Все й се струва, че детето й заслужава нещо по-добро. И се започват едни безконечни Пунически войни между тъща и зет, като най-потърпевшо е вашето пораснало момиченце.

Странно защо, вицовете за тъщите са повече от тези за свекървите. Необяснима е ненавистта на младия мъж към дамата, родила и възпитала неговата любима. Също толкова непонятни са недоверието и нетърпимостта на една дама към мъжа, обикнал момиченцето й. Нормално е между двама ви да има противоречия. Все пак сте много различни по пол, възраст, вкусове, навици, разсъждения, жизнен опит.

Дори и да живее отделно, тъщата се възприема от зетя като нежелан придатък към любимата. Вижда в нея източник на проблеми и беди, струва му се, че влияе отрицателно на дъщеря си. Тъщата пък смята едва ли не за свое задължение да поучава непрекъснато младата двойка. Което дразни. Но на много от дамите и през ум не им минава, че може да досадят на младите.

Понякога причината за сложните отношения тъща-зет е в инфантилната привързаност на дъщерята към нейната майка. Досадно и дразнещо е, когато двамата живеят отделно, дъщерята да звъни по няколко пъти на ден, за да пита как да постъпи. Не се чудете, ако зетят ви е бесен – на никого не му е приятно да му ръководят семейството отвън.

Проблеми възникват и когато младият мъж е имал сериозни проблеми в отношенията си със собствената си майка. Всичките обиди и недоволства срещу майка си той проектира върху тъщата. Но най-често не приема тъщата си, когато проектира върху нея недоволството от собствената си жена, твърдят психолозите.

Но представете си, че в един прекрасен ден ви връхлети прекрасното желание да подадете топла майчина ръка на вашия зет. Нещата са много по-прости, отколкото предполагаме, и сами си ги усложняваме, твърдят психолозите и специалистите по семейно щастие.

Мислите, че той, като по-млад от вас и като мъж, трябва да положи усилия, за да ви се хареса и да го приемете. А ако опитате да направите първата крачка? Да, вие сте дама, но сте по-възрастна, по-опитна. Ние, жените, повече умеем да оправяме развалените отношения, защото като майки в нас е заложена съзидателната сила – да градим, а не да съсипваме.






Зет, сладък като мед


  • Опитайте се да мислите за него като за собствен син. Така той ще се почувства обичан, ценен и част от семейството ви.
  • Показвайте му по-често, че се радвате да го видите.
  • Питайте го по-често за работата му, подкрепяйте го.
  • Искайте по-често мнението му по различни въпроси. Така ще му покажете, че го уважавате като глава на новото семейство, но и по-бързо ще го опознаете.
  • Ако той ви сподели проблем с дъщеря ви, не бързайте да вземете нейната страна. Бъдете негов съюзник в случаите, когато е прав.
  • Не натрапвайте непоискани съвети. Вместо това просто предложете вариант за решение.
  • Забравете присмеха и критиката към него. Особено пред дъщеря си. Забранете си да злословите по негов адрес дори и с най-близките.
  • Не търсете недостатъци в него. По-добре изтъквайте достойнствата. Идеални хора няма.
  • Щадете чувствата му, не показвайте, че се интересувате само от дъщеря си и внуците. Не пропускайте да подчертавате неговата роля като глава на семейството.
  • Бъдете добър слушател. Може вашият зет да не е в добри отношения със собствената си майка и да няма с кого да сподели.
  • Ако решите да помагате в отглеждането на внуците, не натяквайте на зетя каква голяма услуга правите на семейството му.
  • Не заемайте позицията на лидера и контролиращия в отношенията ви със зетя.
  • Признайте му правото да се отличава от вас. Не налагайте своя модел, така само ще внесете напрежение в отношенията ви.
  • Не клюкарствайте. Не препредавайте дори и на близките си нещо, което той ви е доверил.

anniesavoy.tumblr.com
Сюзън Сарандън
е с гадже
на годините
на зет й

В края на миналата година Сюзън Сарандън стана тъща. Най-голямото й дете - Ева Амури, се омъжи за Карл Мартино в Чарлстън, Южна Каролина. Любопитното в церемонията е, че се водеше от сестра Хелън Прижан, която е прототип на героинята на Сюзън Сарандън в култовия филм "Осъденият на смърт идва". Амури пък играеше ролята на майка си като дете.

Преди 3 години Сюзън Сарандън и бившият й партньор Тим Робинс се разделиха след 21 години брак. Днес 65-годишната звезда има връзка с два пъти по-млад от нея мъж - 34-годишния Джонатан Бринклин, неин бизнес партньор. В интервю за "Дейли Телеграф" Сюзън заяви: "Той е страхотен мъж, но мразя определението "гаджета". Ще кажа само, че си сътрудничим в много и различни области".

Публикувано във в. "Преса", 6 май 2012 г.


2 коментара:

  1. няма вицове за снахи и свекърви, защото това е една много тъжна история:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би тъщите по-лесно приемат и хумора, и критиката, вложена в него...Ако трябва да съм откровена, мъжът ми казва на тъща си " маме ", докато неговата собствена нарича " майко " и това е вече 15 години!!!

      Изтриване