неделя, 13 май 2012 г.

Добротата подмладява

Усмивката е като бумеранг – отвръщат ти със същото





Когато видиш гладен, нахрани го, какво ти коства, казва Владина Цекова




Боряна АНТИМОВА

Добротата подмладява. Когато си добър, лицето ти е озарено и изглеждаш по-млад“, казва дамата, която приема спокойно факта, че догодина ще стане на 50. „Ние всички се раждаме с доброто и с лошото в нас, но е важно да можем да мислим за това и да чистим негативното“, обяснява Владина Цекова.

„Ако си ревнив и завистлив и знаеш, че това ти пречи, трябва да го коригираш. Много е важно да изчистваме лошите качества и да бъдем добри. Може да срещнеш някого за 15 минути и повече никога да не го видиш, какво ти пречи да бъдеш добър? Това съм го научила от водещия Део, който, види ли те на улицата, ще те прегърне и поздрави.


Моята баба казваше: „Ако някой ти криво рече, ти замълчи. Когато той отмине, сам ще види, че ти е криво рекъл.“ Толкова философия има в това! Какво печелиш, ако се заядеш с някого? Аз също имам проблеми, но някак леко ми върви животът и не се боя да го кажа, за да не ме чуе злото. Не позволявам на Дявола да идва и той не идва“, продължава монолога си Владина.

Хората от нейното поколение я помнят като един от най-красивите модели през 80-те. Но и днес, на 49, Владина Цекова продължава да дефилира в ревюта и да се снима в реклами на дрехи на чужди дизайнери. „Казват, че с достойнство нося годините си и че съм много подходяща да показвам дрехи за зрели дами“, смее се Владина.


Завършила е педагогика и психология, работила е като детска учителка. От 1983-та до 1987-а беше един от елитните модели на модни къщи „Рила“ и „Перун“. Снимала се е като фотомодел за двете модни списания - „Божур“ и „Лада“. Твърди, че и днес е със същите килограми.

Не пази някакви диети, просто внимава с какво се храни, ходи на йога и на паневритмия заедно с последователите на Петър Дънов. „Не искам да живея сто години, а докато съм жива, да съм здрава“, казва Владина. Майка е на 25-годишен син и твърди, че ще е много щастлива да стане баба.

Владина по времето, когато беше манекен на модните къщи „Рила“ и „Перун“, 1985 г.

За собствената си баба казва, че не е пазела диета, но веднъж седмично ядяла само пуканки, за да се пречисти. „Всяка ваканция бях при нея. Тя живееше в едно троянско балканско село - Борима. Ходех да й помагам на нивата и винаги сме се хранили много здравословно", спомня си дамата.

През 90-те Владина се занимава с телевизия. Била е рекламен директор на супершоу „Невада“. После с неин колега правят продуцентска къща и първото семейно състезание „Фамилия топшоу“ по БНТ. Следва „Втори тотошанс“, също в БНТ. Много преди „Стани богат“, заедно с нейни приятели правят неговия предшественик - „Тв академия“ в Нова телевизия. От 2009 г. работи в държавната администрация като експерт по връзки с обществеността.

На 19 април Владина Цекова откри в галерия Credo Bonum изложбата „Buen Camino!”.В 100 фотоса тя разказа за вълнуващото си пътуване по древния поклоннически маршрут Ел Камино де Сантяго в Испания



Миналата година заедно със своя приятелка Владина Цекова измина като поклонник 800-километровия духовен път Ел Камино. Впечатленията си отрази в хиляди снимки, сто от които показа „от Великден до Гергьовден“, както тя се изрази, в столичната галерия Credo Bonum. Сега работи върху пътеписите си, които ще издаде през есента.

Дамата твърди, че позитивната й настройка към хората влияе и на здравето, и на външния вид. Когато човек е позитивен, по-малко боледува, чувства се по-добре и това подмладява, уверена е Владина. „Някои все повтарят, че живеем в лошо време. Ние си го правим такова. И после се чудим защо ни се случват лоши неща.






Много ми е по-лесно, като те срещна, да кажа нещо хубаво, комплимент. Прави добро, служи на другите - това е моята главна кауза“, споделя Владина.

Тя каза, че с удоволствие се е включила в инициативата „Да почистим България“. "Много е важно, няма как да се случи, вътре да чистиш, а навън пред дома ти да е кочина. Може да питаш държавата какво прави за теб. Ти какво направи за държавата? Бойко Борисов няма да дойде да премете пред твоята къща. Ти кога за последен път почисти и засади цвете пред блока?!“, вълнува се Владина.




Мечтая да бъда мисионер. Искам да отида в село Бисер, при някои престарели баба и дядо и да им оправя градинката, да им ремонтирам и боядисам стаичката, да им изпера килимите, да си готвим заедно, да си говорим; да ми разкажат как са преживели бедствието. И наистина ще го направя през лятото“, казва дамата, която години наред осигурява тоалети за абитуриентския бал на бедни деца.

Не се ли чувства понякога като Дон Кихот в рокля - употребена от хора с лоши помисли? „Не, това е служенето. Другите да правят каквото желаят. О, аз виждам кой иска да ме използва. Знам, че ме обявяват за наивна, но какво от това. Лошото е за другия. То е като бумеранг. Като правиш добро - добро се връща“, твърди Владина.

Камино напълни душата ми със светлина, помогна ми да открия отговори на много въпроси. Срещаш хора от твоята кръвна група, които мислят като теб, вълнуват ги същите неща. Така би трябвало да съществуват и партиите, и правителството. Както ние там на Ел Камино бяхме една общност и гледахме в една посока, и мислихме с хубаво за Бога, така трябва да става и с партиите. Не да говорят глупости и да правят лоши неща.



И ако политиците и министрите се научат да правят добро и да служат, никога няма да си помислят да откраднат пари. Не може да очакваш да ти се случи нещо хубаво, ако крадеш“, категорична е дамата.

Веднъж носи кроасани в един дом за деца и разказва на шофьора на таксито, който я вози, накъде е тръгнала и защо. Предлага му и той да занесе храна на децата. Или ако види грохнала старица, да я закара безплатно там, където е тръгнала. А ако при него се качи видимо болен човек и поиска да го откара в болницата, на слизане да му каже: „Господине, това возене беше от мен!“

„Не ми казвайте, че ще обеднеете с 5-10 лева! Какъв ви е проблемът да направите това?! Ако правиш банички и виждаш как някой си брои стотинките, за да си купи, дай му една безплатно и за да не го унижиш, излъжи благородно, че имаш рожден ден!“, пали се дамата, която вярва, че доброто е заразно.

Публикувано във в. "Преса", 13 май 2012 г.






8 коментара:

  1. Браво! Има нужда от повече добри хора в тези тежки времена, когато човек за човек е вълк и девизът е "Прееби другарчето"!

    ОтговорИзтриване
  2. Гергана Пешева15 май 2012 г. в 0:24

    Невероятно! Знаех си, че все още има такива хора. Все си мисля, че не може всичко да е толкова лошо, колкото непрекъснато се опитват да ни го представят! Когато постоянно ни повтарят колко сме зле, започваме да вярваме в това и, без да се усетим, тръгваме по течението на негативизма и обезверението!
    Вярвайте, хора! Усмихвайте се! Бъдете щастливи! Всичко това може да намерите в себе си и не ви е нужно одобрението на външния свят!

    ОтговорИзтриване
  3. благодаря на Боряна Антимова за хубавата статия и на Владина, че поддържа вярата в доброто у човека. Радвам се че е открила единомишленици по пътя, хубаво и тук в България да се намерим

    ОтговорИзтриване
  4. Дано има повече такива искрено добри хора!

    ОтговорИзтриване
  5. Другата дама, която е изминала 800км-ия поклоннически път е художничката Миряна Савова.

    Високодуховни личности - това е, което липсва в това наше приземено време!

    ОтговорИзтриване
  6. Съвсем скоро имах шанса да се запозная с Владина. Невероятно слънчев и чист човек! Заслужава си човек да живее, заради срещата си с такива чисти души. Благодаря ти, Господи за тази среща.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за статията!Имах огромна нужда от такова "събуждане".Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  8. Качвам един коментар на Владина Цекова, която има проблем с публикуването:
    Благодаря на всички ви за прекрасните думи. Не знам дали ги заслужавам. Добри хора има много. Важното е да не позволяваме лошото да измества центъра на притегляне към себе си. Светлината е естественото състояние на душата ми и за нищо на света не бих позволила някой да вгорчава и мърси това. Важно ми е да вдъхновявам хората да сбъдват мечтите си. Човек живее именно за да сбъдва мечтите си, да живее живота си в радост и да бъде щастлив. Смирението и служенето са основните пътища, които изхвърлят егото надалеч и завинаги и когато стане човек едно със светлината, тогава идва и хармонията, и баланса, и спокойствието. Пожелавам всекиму светлина, любов и добрини! Благодаря ви още веднъж мили хора, които четете прекрасните интервюта и материали на Боряна Антимова. Тя също е добър човек.Светъл ден! Владина Цекова

    ОтговорИзтриване