събота, 21 декември 2013 г.

Бабо, любов моя


Славка Славова стигнала до Еверест върху муле


Боряна АНТИМОВА

Когато знаменитата ни актриса Славка Славова си отива от този свят, внучката й Карина Караньотова е буйна и непокорна тийнейджърка. “Едно разюздано дете, нелишено от възпитание, но лишено от всякакви задръжки”, така говори за любимата си внучка родената в Берлин, учила в немско училище, заложила немски традиции в дома си и научена на желязна дисциплина Славка.

Животът на Карина от раждането до загубата на баба й минава в нейната къща на бул. “Цариградско шосе”. Първите детски спомени са от училищните години, когато Славка я взема на Орлов мост от бусчето на частното училище, в което учи. “Баба ми много държеше на образованието. Винаги ме разпитваше за домашните. Много беше стриктна, даже тогава това ме дразнеше, едва сега оценявам колко е било важно”, сподели Карина пред “Преса”.

Карина с баба си Славка Славова на Коледа
В училище имало конкурс между момичетата – която първа наизусти поемата “Изворът на белоногата” на Петко Славейков, ще получи ролята на Гергана. Карина била първа, благодарение на специалната система за наизустяване на ролите на баба й.

“Тя я прилагаше винаги, когато трябваше да науча някое стихотворение наизуст. Повтарях всеки ред по 10 пъти, след това всеки 2 реда по 10 пъти заедно, после всеки 3 реда по 10 пъти заедно и така до края, после цялото стихотворение 10 пъти. Никога по-малко! Ама няма “не искам”, правиш го. И няма как да не го запомниш”, разказва Карина.

Когато баба й учела своята роля, подчертавала всички нейни реплики с маркера, заставала и започвала: първото изречение 10 пъти, после второто, и т.н.

Карина с баба си. Жената на заден план е домашната помощничка Петранчето
“Сега ще ти издам една малка тайна… Когато се явих на кастинга за водеща на предаването “Глобусът” по Би Ти Ви, работата много ми харесваше, исках на всяка цена да спечеля и като ни раздадоха текста, който трябваше да представя, го наизустих много бързо. Бяха много впечатлени. После приложих системата и в работата – сценариите бяха прекрасни, нямаше смисъл от импровизации, затова ги наизустявах бързо”, сподели Карина.

Похвалите на желязната баба Славка са редки. “Много обичах, когато ми кажеше по повод на някое мое есе или друг мой текст: “Карина, сега искам честно да ми кажеш, това ти ли го написа?”. И това беше върхът на похвалата”, усмихва се дамата. Навремето едва ли не насила я е водила на класически концерти, а сега с удоволствие и тъга слуша такава музика, когато й липсва баба й.

Славка Славова (вляво) на Хималаите
Най-ярките й спомени са от вилата на Юндола, където двете прекарвали най-много време заедно. “Там беше раят на баба ми, много се зареждаше от природата и се стремеше да предаде това и на мен. Научи ме да познавам гъбите, билките, подреждахме хербарий”, разказва Карина.

Към животните обаче Славова била по-сдържана. “В нейния апартамент тя държеше много на чистотата и не позволяваше да си взема куче. Но един ден баща ми донесе едно прелестно малко бяло пухче – Съли, сибирска лайка, пусна го в скута й и тя капитулира. Прие го и много го обичаше, но не го пускаше в нейните стаи, за да не пуска бели косми по черните й палта.”

Славка Славова се обличала стилно, класически, но скромно. Имала малко дрехи в гардероба си и се дразнела, че Карина и майка й, актрисата Юлиана Караньотова, имали много. “Износваше и наши неща, предпочиташе да купи нещо за украса на къщата, вместо дрехи”, спомня си Карина.

Веднъж Юлиана отива със свекърва си Славка на матине във Виена, а тя си слага пуловер и вълнена пола. “Какво толкова, нали е дневен концерт”, казала Славова. После, по настояване на Юлиана, се преоблякла, и добре, че станало така, защото всички били с бални рокли.

По ирония на съдбата, внучката на Славка Славова, която никак не обичаше журналистите и интервютата, от малка мечтае да стане журналист. Още на 13 Карина е със свое предаване в “Центрум груп”, после в “Диема”. Днес водещата на сутрешния блок по БНТ 2 работи и като репортер за “Денят започва” с Георги Любенов по БНТ, и за новините на БНТ 2.

Карина и Ивайло Караньотови в студиото,
представят книгата "Театър, любов моя"
“Правя и някои документални разработки. В момента подготвям серия на тема какво може да се прави в столицата и около нея през зимата. Вярвам, че сега баба би се гордяла с мен”, казва Карина.

Мечтата на Славка е внучката да учи за лекар. Тя самата има три висши образования – театър, консерватория и ботаника. Много съжалява, че не продължава да се занимава по-активно с музика, за да пътува по света.

“Сигурна съм обаче, че щеше да хареса идеята да водя “Глобусът”. През целия си живот баба мечтаеше за Еверест, библиотеката й беше пълна с книги за върха. Добре че поне успя да осъществи мечтата си на 72 години, когато с експедицията на Дони стигна до 3700 м в подножието на Еверест с муле.”

Днес, вече оформена личност, Карина по друг начин оценява всичко, което й е оставила баба й. От нея е наследила артистистизма, болезненото чувство за справедливост и страстта по планините. Заедно с любимия си, телевизионен продуцент, Карина вече е покорила всички големи върхове у нас по няколко пъти - Вихрен, Мальовица, Мусала. “Тия дни разглеждахме екипировка за Монблан и Еверест”, казва с усмивка тя.

Ангел, Карина и Ивайло Караньотови

Предстои й да завърши магистратурата си по кино и телевизионна режисура и иска първият й филм да е за баба й, но да е игрално-документален. Смята да избере на кастинг младата Славка и младата Таня Масалитинова, най-близката й приятелка и партньорка на сцената.

Спомените за своята баба Карина Караньотова събра в книгата “Театър, любов моя”, която беше представена на 17 декември при пълна зала в Народния театър. Заглавието идва от любимия рецитал на актрисата. Карина решава да издаде книгата на баба си, която тя пише приживе, и баща й Ивайло Караньотов я подкрепя. Текстовете взема от сп. “Театър”, където са публикувани, към тях прибавя избрани интервюта с нея.


В третата част са интервютата на Карина с най-близките хора на баба й: с баща й и майка й, с Аня Пенчева, с Таня Масалитинова, Валери Петров, Мария Стефанова, Венцеслав Кисьов и Дони. Включен е и проф. Юлиан Вучков, с когото я свързва особена дружба. “Двамата много обичаха да си говорят по телефона: “Ало, ти видя ли го тоя по телевизията?” И почваха да коментират. С него си бяха “плюли в устата”, смее се Карина.

След раздялата на родителите и втория брак на баща й с актрисата Аня Пенчева, Карина съжалява, че баба й не е жива сега, да види как всички заедно ще празнуват Коледа. Около трапезата ще се съберат Ивайло с Аня, първата му съпруга Юлиана, децата му Карина и Ангел, дъщерята на Аня - Петя Дикова, гаджетата на Карина и Петя… “Шапка свалям и на Аня, и на баща ми, и на майка ми, защото такива отношения у нас са рядкост”, казва с гордост Карина.


Публикувано във в. "Преса", 21 декември 2013 г.

ОЩЕ СПОМЕНИ - В ИНТЕРВЮТО НА КАРИНА КАРАНЬОТОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар