неделя, 14 октомври 2012 г.

Феи даряват зъбни протези и гръдни импланти

Двете очарователни феи, учредили фондация "Св. Иван Рилски" - д-р Елиза Георгиева и Мария Кръстева,
заедно с Веселин Плачков, сн. hilife.bg

На 19 октомври фондация "Св. Иван Рилски" организира втори благотворителен бал в Плевен

Боряна АНТИМОВА

От няколко месеца феи в бели престилки кръстосват селата в Плевенско с подвижен стоматологичен кабинет и даряват зъбни протези на възрастни хора. Не, това не е приказка, а реалност и 224 старци с ниски пенсии могат да го потвърдят. Те вече имат нова красива усмивка и могат да се хранят спокойно с новите си зъби. Две жени пък получиха безплатни силиконови импланти на мястото на отстранената си гърда след операция от карцином на млечната жлеза.

Това са добрите новини от създадената преди няколко месеца в Плевен фондация "Св. Иван Рилски", която за втори път тази година организира благотворителен бал за набиране на средства на 19 октомври в хотел "Ростов" в Плевен.

Две много силни и смели момичета стоят зад всички инициативи на фондацията - д-р Елиза Георгиева и инж. Мария Кръстева. Мобилният стоматологичен кабинет  започна работа през м. май и до момента чрез него са дарени 224 зъбни протези на социално слаби възрастни хора от пет села в Плевенско. Бяха оперирани и първите две пациентки с карцином на гърдата, които получиха като дарение гръден силиконов имплант от фондацията.

Операциите бяха извършени в „МБАЛ Св.Панталеймон – Плевен” от хирурга-онколог д-р Румен Стоянов и пластичния хирург д-р Живко Димитров. Мястото не е случайно, тъй като  д-р Елиза Георгиева, съучредител и управител на фондация „Св. Иван Рилски” е управител и на МБАЛ и ДКЦ „Св. Панталеймон” в Плевен. За цялостната си дейност като тази година д-р Георгиева получи приза "Мисис дама на годината 2012", връчван единствено на жени с доказано положително име в обществото.

Каузата на фондацията е подкрепена лично от председателя на Народното събрание Цецка Цачева,
която беше гост на пролетния бал



"Стремежът на фондацията е още много хора да получат стоматологична помощ, както и да се даде шанс на жените с карцином на гърдата да се чувстват пълноценни, тъй като женствеността е факт и след операцията", каза д-р Георгиева. Във връзка с това се извършват индивидуални и групови психологични консултации с цел успешна социална адаптация на дамите.

Екипът на фондацията работи усилено и се стреми да повиши здравната култура на хората, тъй като най-ефективното средство за борба с рака е превенцията и навременното диагностициране, напомня д-р Георгиева, която е и специалист по образна диагностика. Тя се  влючи активно и в националната кампания „Ангели срещу рака на гърдата”, която се организира от Бизнес лейди клуб.

Това е вторият благотворителен бал за набиране на средства, който организира фондацията. Първият беше през месец март 2012 г. в Плевен и на него съпричастност показаха политици, бизнесмени и интелектуалци, сред които и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Като водещи на бала напълно благотворително ще се включат чаровната Гери Дончева и актьорът от Плевенския драматичен театър "Иван Радоев" Веселин Плачков.

Още за ФОНДАЦИЯТА

Още за СТОМАТОЛОГИЧНИЯ КАБИНЕТ

1 коментар:

  1. ПОЗДРАВИ ОТ ВАРНА - ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА. ДАНО УСПЕЕТЕ ВЪВ ВРЕМЕТО И - НАТАТЪК! ЗА ВАРНЕНСКИ РЕГИОН СЪЩО Е ЕДНА НАСЪЩНА НЕОБХОДИМОТ.
    www.godlieb.blog.bg; www.heritage.varnalife.com.

    ОтговорИзтриване