вторник, 2 октомври 2012 г.

Родени през 1938: годината на Джулиано Джема и началото на войната





Боряна АНТИМОВА

Годината 1938-ма ще се запомни с аншлуса (от немски - свързване, привързване) или присъединяването на Австрия (Източния Райх) към “Голяма Германия”. Това е последното мирно действие на нацистите преди началото на техния убийствен завоевателен поход. На 12 февруари немски войски навлизат в Австрия и това слага началото на Втората световна война. Поколението, родено в това тревожно време, е осъдено да прекара първите години от живота си в бомбоубежища, да расте в глад и немотия.

1938-ма е знаменателна за родния ни елит. Ражда се бившият премиер Андрей Луканов. Киното ни получава своята икона - Невена Коканова, и любимите актьори Васил Михайлов, Слава Рачева, Георги Джубрилов и Йорданка Кузманова. В медицината на бял свят се появява кардиохирургът проф. Александър Чирков, а във футбола – легендата Никола Котков.

Това е годината, в която се ражда един от най-известните и обичани руснаци Владимир Висоцки, а също и любимата му Марина Влади. В световната поп музика се появява Адриано Челентано, в киното – Роми Шнайдер, “Грингото” Джулиано Джема, Дийн Рийд и Джон Войт. Светът се прощава с двама гении – оперния певец Фьодор Шаляпин и култовия театрал Константин Станиславски.

Според китайския хороскоп родените под 1938 г. са под знака на Тигъра и са хора, които винаги се противопоставят на тези, които са над тях. Често са революционери и вождове.
Тигърът винаги върви напред, презира установените неща, йерархията и консервативните хора. От родените в годината на тигъра стават военачалници, ръководители и даже опасни престъпници. Жените пък винаги са готови да се борят за своите права.

 През 70-те години истерията сред българките по Гринго - Джулиано Джема е голяма, но само една дама официално призна, че е споделила леглото му

Бомба обезобразява Джулиано Джема


През 70-те години на миналия век името Джулиано Джема предизвиква истинска истерия у нас. Актьорът става любимец и на мъжете, и на жените след излъчването на каубойската трилогия „За един пробит долар”, „За няколко долара повече” и „Сбогом, Гринго”.

Роденият на 2 септември 1938 г. Джулиано живее до 1944 г. с родителите си в градчето Реджо Емилия. След войната семейството му се връща в Рим. Като дете намира бомба в тревата, останала от войната, която избухва и оставя видими белези по лицето и гърдите му. Като млад Джулиано се увлича по спорта и киното. От 12-годишен се тренира спортна гимнастика, а по-късно бокс. Изкарва войниклъка си като пожарникар.

От 1956 г. започва работа в киностудиото "Чинечита" първо като статист, после като каскадьор. За пръв път се снима в епизодична роля през 1958 г. във филм на Дино Ризи "Жената на моя враг".

В началото на 60-те играе в няколко псевдо исторически и приключенски филми. Под псевдонима Монтгомъри Уд трупа популярност в трите италиански "спагети-уестърни", с които става любимец у нас. По-късно се опитва да избяга от образа на мъжествения Гринго чрез различни други роли.

Днес Джулиано Джема продължава да се снима в киното и да участва в различни тв продукции. Известен е още като талантлив скулптор. Дъщеря му Вера също е актриса.
През 70-те години всяко пристигане на легендата у нас предизвиква истинска истерия сред почитателките му.

С името му обаче свързват три българки. Лена Драмбозова следи 30 години кариерата на актьора и през 2008 г. издава книгата „Джулиано Джема – легендата“, като с нея у нас се отбелязва 70-годишният му юбилей. Книгата е написана на основата на лични разговори на авторката с актьора, проведени през 2005 г. в дома му в Рим, Италия.

Актрисата Нина Арнаудова още като студентка във ВИТИЗ снима филм с Джулиано Джема - „Сбогом, приятели“. Легенди се носят за увлечението на италианеца по красивата българка, но тя упорито отрича да е имала връзка с него. “Само здраво се натискахме в любовните сцени”, признава тя. Разказва как веднъж Джулиано пробва да я целуне в хотелската си стая, тя се втурва да бяга и от единия й чехъл се откъсва помпон, който актьорът любезно й занася в стаята.

През 70-те, когато истерията по Джема е в апогея си у нас, много българки се хвалят, че са били по-близки с красивия Гринго. Но само една твърди, че е споделила и леглото му. През 1973-а, когато той е на върха на славата си у нас, в предаването „Наръчник на носталгика” на пловдивската телевизия “Тракия” се обажда дама, представя се само като д-р Попова и разказва как се е промъкнала тайно в апартамента на Джема в пловдивския хотел “Тримонциум”.

Тогава било трудно човек без регистрация да влезе в някоя от стаите, затова двамата подкупили местния портиер и милиционер, но пропуснали да почерпят рецепционистката. Тя издава влюбените и на другия ден бъдещата д-р Попова трябва да изпише една кофа мастило в милицията.

Джема отпътува, но цяла година изпраща любовни послания на пловдивчанката. Когато през 1991-ва идва отново, не намира сили да потърси своята стара любов. А и д-р Попова е вече щастливо омъжена с две деца.

Публикувано във в. Преса, 30 септември 2012 г.



Гринго си отиде завинаги

3 октомври 2013 г.

Италианският актьор Джулиано Джема загина на 2 октомври 2013 г. вечерта при катастрофа край Рим.
Инцидентът е станал близо до италианската столица. В колата с него е пътувал и синът му, имало е и още един пътник.
Автомобилът се е блъснал челно с друга кола близо до дома на актьора. Той е бил откаран в болница, където по-късно е починал.
Джулиано Джена, който е роден през 1938 г., навърши 75 години на 2 септември. Той започва кариерата си в киното на 18-годишна възраст като каскадьор. Джема играе в над 100 филма в киното и телевизията, които варират от приключенски комедии до исторически филми.
Той е снимал заедно с легендарни актьори - Чарлтън Хестън в "Бен Хур" или с Ален Делон в "Гепардът" на Лукино Висконти през 1962 г.
През 1965 г. той започва да играе в уестърни и става известен като "грингото". Всеки пореден филм става хит и го прави известен и в чужбина, включително в България. У нас е известен най-вече със "Сбогом, гринго" и "Един пробит долар".
Джулиано Джема е работил по време на кариерата си с актьори като Кърк Дъглас, Рита Хейуърт, Хенри Фонда, Флоринда Болкан, Лив Улман, Филип Ноаре, Катрин Деньов.
Източник: БГНЕС



Няма коментари:

Публикуване на коментар