неделя, 14 октомври 2012 г.

Петър Вучков: Минута е малко да кажеш “Обичам те”

bnt.bg


Боряна АНТИМОВА

Ако човек не познава отблизо самоуверения тв водещ, който винаги има отговор за всичко, ще си каже, че животът му е цветя и рози. Той е винаги усмихнат, приветлив и готов да помогне. Но житието му е низ от изпитания, като последното е спирането на предаването “Минута е много” през януари и в “христовата му възраст” – на 33-ата година от излъчването.

“Не казаха, че пада, нищо категорично, но ето че почти година “виси” – така лаконично Петър Вучков коментира новото изпитание в живота си – да свикне да живее в други минути, без тонизиращите задължителни снимки всяка седмица. Където и да ходи из страната, хора го спират и питат, какво става.

“Преди месец и половина водих сватбата на Метин Казак в Търговище, и като се разхождах по пазара, непрекъснато ме спираха и повтаряха колко им липсва”, казва Вучков с въздишка. Рейтинговите предавания често били лишени от високи художествени стойности – как би коментирал това? “Да-да, да си гледат работата! Нищо подобно! Ние винаги сме били втори по рейтинг – след новините. А във времето, когато Кеворкян беше там – след “Всяка неделя”, казва доайенът.




Денят 20 януари 1980 г. е паметен – тогава за пръв път “в ефира излита сигналът на телевизионното състезание “Минута е много”. “Но аз имам много силен гръб - доц. Лилия Райчева, която го измисли” признава Вучов. Тя започва да сътрудничи като студентка по телевизионна журналистика при него, а той води телевизионни състезания много преди “Минута е много”, още от 1972-73-а година. “Аз съм и това човече, което казва “Браво!”, “Грешка!” или “Няма време!”. Записаха ми гласа на по-бързи обороти”, казва вездесъщият Вучков.

Той е и водещият, задържал се при най-много тв шефове. Твърди, че не е било нужно да раболепничи, че всички са го уважавали заради безспорния успех на предаването. “Иван Славков много ми се е радвал, лека му пръст. Хачо казваше: “Аз с вас нямам проблеми. Знам какво правите, правете го, доволен съм, че го има”, спомня си водещият и твърди, че дори не познава лично сегашния тв шеф Вяра Анкова.

Но се е случвало и бляскавият Петър Вучков да завижда благородно, когато види някой колега артист в роля, и да си каже: “Как бих го изиграл и аз това!”. Много хора си мислят, че по образование е журналист. Но цената на популярността с “Минута е много” е, че загърбва сцената. Петър Вучков завършва легендарния випуск на проф. Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ през 1964 г. От него излизат Васил Михайлов, Жоржета Чакърова, Невена Мандаджиева, Климент Денчев, Светослав Пеев и много други.

"Минута е много" в първите години от създаването си през 80-те



Актьорът е играл на сцените на театрите във Велико Търново, Добрич, Сливен и Перник, и то “в заглавните, не просто в главните роли”. “Бях укротителят в “Укротяване на опърничавата”, в “Двоен креват за Адам и Ева” играех Адам”, спомня си Вучков. Стартът на предаването променя изцяло и кариерата му по-нататък.

Екранът разкрива редкия му талант на конферансие и започват да го канят като водещ на различни конкурси “Мис”, на новогодишни, пролетни, осмомартенски и абитуриентски балове, заради способността му да импровизира дори и при лош сценарий. Бележникът му е бил препълнен с ангажименти. По традиция той води и арменските балове у нас, защото владее и арменски, турски и иврит.

Днес водещият с тъга си спомня за препълнения с ангажименти бележник. Но преди две седмици му се обадили за две събития по едно и също време - бала на лекарите в Пловдив и арменския бал.




Петър Вучков е роден на 2 септември 1938 г. във Варна. Баща му е бивш офицер, последната му длъжност е началник интендантска дружина на 8-ми приморски полк във Варна. Уволнява се като подполковник Иван Вучков. Майка му Надя през целия си живот е била домакиня, много религиозна жена, спазва всички църковни празници. Брат му Йордан, по-малък с година и 7 месеца, е инженер, с него се обичат много. Петър е палавникът от двамата и създава много ядове на своите родители.

Днес водещият се занимава с многобройните си хобита – колекционерство, кулинария, чете много, слуша музика - класика и рок. Твърди, че не страда от промените по лицето си. “Това са Божии закони, срещу които нищо не можем да направим, а и не трябва да се мъчим, за да не ставаме смешни”, разсъждава философски артистът. Той е категорично против това, мъжете да боядисват косите си.

Зад винаги лъскавия му вид, предизвикващ завист у връстниците му, се крият… два инфаркта, четири байпаса и загуба на съпруга. “Добре че направих операцията, защото преди това гълтах по три нитроглицерина, докато изминавах улица “Цар Иван Асен II”, признава той и разкопчава ризата си, за да покаже големия белег – от врата почти до кръста. Това се случва преди около 4 години и малко хора разбират, защото тежката операция не спира снимките на “Минута е много” . На 14-я ден след операцията водещият е на запис.

С автора Лилия Райчева на 150-ото предаване 



Как е възможно човек да опази оперираното си сърце в едно толкова напрегнато и невротично място като телевизията? “Може. Всичко може. Човек трябва да се отнася към работата си като към първа любов. След повече от половин век работа се вълнувам преди всяко свое участие, като че ли ми е за пръв път. То е едно такова приятно вълнение, една амбиция непременно да те потупат и да ти кажат “Браво”, откровеничи водещият.

“Човечеството кацна на Луната, но все още се бави да открие лекарство срещу бича, наречен рак”, казва той с тъга. Първата му съпруга е архитект и десет години се бори с рака на гърдата, но накрая си отива. Оставя двама сина. Големият – Иван е завършил режисура на монтажа, работи във фирма, изнасяща софтуерен продукт, с който работят почти всички телевизии у нас и някои от европейските и американските.

Малкият му син Никола завършва фармация и работи във фирма, чието седалище е в Швейцария. Там живее с жена си и прекрасната му внучка Рая, за която се шегува, че е кръстена на него, защото “кой стои на портите на рая – Свети Петър”.

С колегата си, водещия  Стефан Спасов на 30-годишния юбилей на предаването



Водещият не може да се нахвали и от сегашната си съпруга Вихра, също вдовица. “Няма да забравя как по време на операцията тя седя десет дни на един стол, можеше да полегне на съседното легло, но не отдели поглед от мен”, казва с вълнение Вучков. Вихра му довежда трети син, който е в Щатите. “Миналата година тримата братя се събраха при него да изкарат Новата година, в прекрасни отношения са”, хвали момчетата си Вучков.

За него казват, че по всяко време на денонощието е готов да се качи в колата и да помогне на приятел в нужда. “Навремето ми викаха “Петьо Услугата”, защото обичах да правя услуги и това винаги ми е доставяло удоволствие. В ония години беше проблем да намериш красиви плочки за банята, а аз имах приятели и почитатели навсякъде. Сега продължавам”, коментира водещият.





Виждат го лъскав на тв екрана, добре облечен, гладко избръснат, и си казват, всичко му е наред. Как е преодолявал тежките кризи от загубите? Тук железният повелител на “Няма време!” изведнъж млъква, тежка въздишка се отронва от гърдите му и очите му се насълзяват…

За какво е много и за какво – малко една минута? “При скоростта на свръхзвуковите самолети, една минута е страшно много време. Но е малко, за да кажеш на една жена “Обичам те. Не са само тези две думи. Една минута не стига, за да й кажеш например “Обичам пръстите на краката ти”, “Обичам косата ти”, “Обичам очите ти”, “Обичам ръцете ти”, “Не мога да живея без теб”… Цял един живот не стига, за да кажеш всички важни неща на жената, която обичаш...”

Публикувано във в. "Преса", 14 октомври 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар