понеделник, 15 октомври 2012 г.

Всяко време е подходящо за нов Икар




"Понякога трябва да се качиш много високо, за да разбереш колко си малък" – каза той в момент, когато цялото човечество изпита усещането, че е скочило в стратосферата заедно с него и че е летяло, волно като птица, почти половин час.

С невероятната си смелост в преследване на мечтите си Феликс Баумгартнер ни окрили, че няма прегради пред човешкия дух. И че няма невъзможни неща, стига силно да поискаш това.

“Боже, той успя! Успя! Феликс Баумгартнер УСПЯ!
Какво може да се каже за човек като него? Герой, мечтател, свръхчовек, авантюрист, съвременен Икар, човекът покорил свръхзвуковата бариера”, написа Лилия Паскова във Фейсбук.

По време на полета и след него социалната мрежа буквално запуши от хора, развълнувани и вдъхновени от смелостта на австриеца. Имаше и такива, които написаха: “Аз май съм единственият, който не е в час, но кажете ми, кой е този Феликс и какво точно е направил, та всички пишат само за него?”.

Преди няколко месеца, в разговор с участници в доброволческата организация TimeHeroes.org един млад мъж – Алек Андреев каза, че всяко време е подходящо за герои. Вчера Феликс Баумгартнер доказа, че духът на Икар ще е жив, докато все още има хора, които не се спират пред нищо, за да следват смело мечтите си.



Два световни рекорда при скока от стратосферата


Феликс Баумгартнер постави два световни рекорда, като извърши свободен скок от 39 километра височина и преодоля скоростта на звука 1,24 пъти. Полетът на балона от който скочи, бе отлаган няколко пъти заради необходимостта от идеални метеорологични условия. От екипа дадоха различни данни за развитата скорост.

Той не успя да постигне рекорд по свободно падане без парашут – полетът му преди отварянето бе 4 минути и 19 секунди.

Баумгартнер се приземи успешно в набелязания район, където го очакваха участниците в екипа. Веднага след приземяването си австриецът коленичи на земята, видимо превъзбуден и вдигна победно ръце.

Феликс призна в телевизионо интервю, че не му се е удало да бие рекорда по продължителност на свободното падане, който е 4 минути и 36 секунди. Той е поставен от американския военен пилот Джоузеф Китингер от август 1960 година. В интерес на истината

Международната авиационна федерация не признава постижението, защото Китингер е използвал при свободното падане малък стабилизационен парашут. Самият Китингер бе ръководител на екипа, който осъществи полета на Баумгартнер.

Австрийският авантюрист Феликс Баумгартнер излетя право нагоре в неделя сутринта, местно време от щата Ню Мексико, САЩ в капсула, прикрепена към балон, пълен с хелий, който го доведе до надморска височина от 39 000 м. Скачайки от нея, той преодоля скоростта на звука в състояние на свободно падане.

Парашутът му се отвори на 1 500 м височина

43 годишният австриец се обучаваше пет години за този скок. Най-голямата опасност за него бе да изгуби контрол и да започне да се върти, което води до загуба на знание, което можеше да се окаже фатално. Здравината на скафандъра бе от съществено значение.

Рекорд от преди 52 години


Екипът от сто души на организаторите се надява чрез скока да допринесе и за медицинските изследвания във въздухоплаването.

"Ще създадем прецедент за авиацията. Никой досега не е преминавал звуковата бариера извън летателен апарат", заяви по-рано медицинският ръководител на мисията професор Джонатан Кларк, който е бил хирург на екипажите на шест полета на американските космически совалки.

Мисията изпробва "ново оборудване и ще развие процедури за оцеляване на много голяма височина в ситуация на екстремно ускорение", които ще позволят да се подобри сигурността на астронавтите и на евентуалните бъдещи туристи в космоса, добави той.

Подготвяйки се за този експеримент, австриецът от Залцбург вече успешно се хвърли от височини 21 600 м и 29 456 м през март и през юли тази година.

Преди проекта "Стратос" Феликс Баумгартнер стана известен със скоковете си от Световния финансов център Т101 в Тайпей, Тайван, и от статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро.

Рекордът за парашутен скок със свободно падане се държи от 1960 г. от бившия полковник от американската авиация Джо Китинджър, който скочи от балон с хелий от височина 31 333 м.

83-годишният ветеран също бе част от мисията "Ред Бул Стратос". "Човекът винаги е бил любопитен и винаги е искал да се движи по-бързо, по-високо, по-ниско, по-дълбоко – това е едно от предизвикателствата за човечеството. Винаги искаме да надхвърлим границите", подчертава той.

Феликс Баумгартнер едва не губи съзнание по време на падането, защото започва неконтролируемо въртене и в първите 90 секунди от полета дори не поддържа радиовръзка със земята.

"За част от секундата ми се стори, че губя съзнание. Но не отворих спирачния парашут, а се опитах да стабилизирам полета самостоятелно. Всяка секунда си давах сметка какво се случва с мен. Така успях да спра въртенето. В противен случай, ако свределът беше продължил, стабилизационният парашут щеше да се отвори автоматично", казва австриецът.

"В кой момент съм изпреварил звука, нямам никаква представа, защото бях твърде зает да стабилизирам положението си във въздуха", допълва той.

Не е имало и никакъв характерен гръм, който съпровожда преодоляването на звуковата бариера, заради твърде разредения въздух на тази височина.

Баумгартнер е достигнал скорост 1,24 пъти скоростта на звука. Скоростта е била малко по-висока от обявената по-рано 1 136 километра в час. Според някои източници той е достигнал 1 173 км. в час.

Откъде дойдоха различните данни


43 годишният австриец преодоля скоростта на звука след няколко десетки секунди и успя да отвори парашута си след общо 4 минути и 20 секунди свободно падане. Той достигна скорост 1341,9 километра в час или 1,24 пъти скоростта на звука по време на рекордния си скок, стана ясно от последните съобщения.

Тази скорост, съобщена на пресконференция бе по-висока от първите съобщения направени от Сара Андерсън, говорителка на мисията "Ред Бул Стратос", която посочи скоростта от 706 мили /1136 километра/ в час.

Оттам дойдоха първоначалните различни данни за скоростта с която е падал Феликс Баумгартнър.

Скоростта на звука във въздух се променя в зависимост от метеорологичните условия. Основният фактор, който влияе, е температурата. Влажността има малък ефект, докато налягането няма никакъв ефект.Скоростта на звука във въздуха е 343 метра в секунда или 1234,8 километра в час про 20 градуса по Целзий. Скоростта на звука в други среди е толкова по-висока, колкото е по-плътна средата.

Кой стои зад проекта


Зад гърба на цялата история стои австрийският милиардер Дитрих Матешиц.

На него му били нужни десет години, за да завърши "Маркетинг" във Виенския икономически университет. След това той се впуска в надпревара с времето и успеха. Резултатът е основаването на един от четирите най-успешни и престижни австрийски потребителски брандове - "Ред Бул". Със състоянието си от 4,3 млрд. евро на 68 години той се нарежда в класацията на 300-те най-богати мъже на света.



Феликс и преди е правил опасни каскади


Феликс Баумгартнер е роден на 20 април 1969 г. в Залцбург, Австрия.

Известен е с особено опасните каскади, съпътстващи кариерата му на парашутист и т. нар. BASE джъмпър. Докато е в австрийската армия, той практикува скокове с парашут, включително се обучава да каца на малки целеви зони.

През 1999 г. поставя световен рекорд за най-висок скок с парашут от сграда, скачайки от „Петронас Тауърс" в Куала Лумпур, Малайзия. През юли 2003 г. Баумгартнер става първият човек, минал с парашут през Ламанша с помощта на специално създадено крило от въглеродно влакно.

Баумгартнер държи и световния рекорд за най-нисък BASE скок (29 м), след като скача от ръката на статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро.

Той е първият човек, направил BASE скок от завършения виадукт Мийо във Франция през юни 2004 г. Също е и първият, скочил с парашут върху и след това от сградата „Търнинг Торсо" в Малмьо, Швеция, през август 2006 г.

През декември 2007 г. Феликс Баумгартнер става първият човек, скочил от наблюдателна палуба на най-високата завършена тогава сграда - „Тайпе 101" в Тайван, на височина около 390 м.

Източници: Youtube, БГНЕС, Фейсбук


Няма коментари:

Публикуване на коментар