събота, 28 юли 2012 г.

Храната също подмладява




Какво да е менюто ви след 50 г.


Боряна АНТИМОВА


Свикнахме вече да приемаме, че храната лекува. Но тя и подмладява. С добре подбрано меню освен че ще свалите някой излишен килограм, може да изглеждате значително по-свежи и жизнерадостни. Освен това се нормализира храносмилането, което също води до по-свеж младежки вид.

Белтъчините са нужни за възстановяване на мускулите. Може да ги получите от нетлъсти меса като птиче и пуешко, а също и от риба, яйца, соя и по-малко ядки, нетлъсто месо и млечни продукти.

Въглехидратите са основен източник на енергия. Няколко са основните източници на захари от хранителните продукти: прости захари като захароза (бяла рафинирана захар), фруктоза (захар, съдържаща се в плодовете) и лактоза (млечна захар), и сложни въглехидрати – в зеленчуците и зърнените култури.

За разлика от рафинираната захар, плодовете съдържат витамини, целулоза, млечните продукти - хранителни вещества като калций и вит. Д, а също и сложни въглехидрати, съдържащи витамини, минерали и целулоза. Трябва да получавате по-голямата част от въглехидратите от зеленчуци, кълнове и плодове. Ограничете напитките и продуктите с бяла рафинирана захар.

Мазнините са важни за тялото, защото също осигуряват енергия. За да запазите ниско нивото на холестерола в кръвта, набавяйте си нужното количество от полиненаситени мазнини (царевично или соево масло) и мононенаситени мазнини (краве масло, авокадо и ядки).

Ограничете наситените мазнини (говеждо, свинско, телешко месо, масло и кашкавал). Старайте се да избягвате транс-мазнините (хидрогенизирани мазнини) в маргарина и в много обработени продукти, като крекери и бисквити.

Нужна ви е и вода, но не повече от 1, 5 л. При по-големи количества се натоварват бъбреците и цялата отделителна система.



Целулоза. С възрастта може да се намали моториката на червата и често да се появява запек. Но ако хапвате всеки ден салати, плодове и зърнени храни, няма такава опасност.

Течности. Ако чувствате слабост, сънливост и дезориентация, може просто да сте обезводнени. В жегите пийте трапезна или чешмяна вода, чай и сокове.

Желязо. При недостига му може да се сдобиете с анемия и проблеми с червата и стомаха. Хапвайте нетлъсто червено месо, сухи плодове, бобови и листни растения – коприва, лапад, киселец.

Цинкът е нужен за поддържане на имунната система и за бързо заздравяване на раните. В случай на недостиг отново ще помогнат нетлъстото месо, бобовите, пълнозърнестият хляб и охлювите и мидите.

Калций. При недостиг пийте мляко и яжте млечни продукти. Ако не сте алергични към млечната киселина.



Тялото е променено и отвътре


Всекидневната енергия, от която се нуждае тялото ви, бавно намалява. Така че са ви нужни по-малко калории дневно, отколкото когато сте били на 30 г. Идете при диетолог да ви състави индивидуален хранителен план.

От хормоналните промени тялото започва да натрупва мазнини в определена зона (особено около талията и ханша) и все по-малко - мускулна маса. Ако сте враг на фитнеса, изберете бягане, ходене на дълги разстояния, каране на колело и т.н. Така ще запазите тонуса на мускулите си и теглото си.

Костите ви губят минерали по-бързо от преди, особено при менопаузата. Заради по-малкото естроген се губи костна маса. Калцият и витамин Д в диетата са важни за предотвратяване на остеопорозата (намаляването плътността на костите).

Ако сте в депресия, чувствате се самотни, това може да е съпроводено с проблеми със зъбите и дъвченето, гълтането и преработката на храната. Отслабват и вкусовите рецептори. В такива случаи пийнете коктейл от плодов или зеленчуков сок, изяжте ябълка, круша, праскова.

 На обяд може да се поглезите с калорично меню като пиле с картофки, с гарнитура от тъмен ориз, плюс парченце кашкавал, морков, зелен фасул и подправки. В такова стресово състояние си забранете сандвичите.

Публикувано във в. "ПРЕСА", 15 юли 2012 г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар