неделя, 15 юли 2012 г.

Обичай ме бързо



 

При късния брак просто трябва да приемеш навиците на другия


Боряна АНТИМОВА


Наистина ли шансовете за брак намаляват, когато прехвърлиш 50-те? Възможно ли е някой да се влюби в теб? Заставаш пред огледалото и оглеждаш критично промененото си тяло. Зарежете това, казват психолозите. Който търси само красиво тяло, си взема жена или мъж с двадесетина години по-млад от него. Но по-голямата част от хората над 50 години просто се влюбват и искат да бъдат обичани от техни връстници, които ги разбират. И които са като тях.

Много по-малко са жените, склонни на брак на тази възраст. Някои са разочаровани от предишни връзки и се боят да се обвържат сериозно; други просто са уморени от разминавания с мъже; трети направо си признават, че много си е добре да си живееш сам и да не търпиш нечии странни навици и да переш купища мръсни чорапи.

При силния пол картината е коренно различна. Вероятно сте забелязали как много мъже умират до година, след като загубят съпругите си. Или пък бързо се женят отново. С което хвърлят в смут всички приятели на бившето семейство: нима са забравили толкова бързо любимите си съпруги?!

Истината е друга: нашите мъже просто трудно се оправят сами без жена до себе си. И оставайки сами, те активно си търсят нова спътница.

Когато една дама на достолепна възраст, останала сама, кокетничи като 20-годишна девойка и върти номера, за да покачва цената си, това изглежда нелепо, предупреждават специалистите. Играта на котка и мишка при хора над 50 е неуместна. На тази възраст зрелите мъже и жени имат нужда просто да бъдат разбирани и обичани. Не от жена, която “ловува” на няколко места, а от дама, с която го свързват топлота, разбиране, съчувствие, приятелство, доверие.

Дамите само ще спечелят, ако се опитат да бъдат добри слушатели. Дайте шанс на мъжа да излее душата си, да ви разказва за себе си, за работата и проблемите си, за хобито и любимите си хора, съветват специалистите. Ще оценят и стремежа ви да сте по-доброжелателни, искрени и естествени.

На тази възраст има и бракове по сметка. И хората някак много по-свободно говорят за това, отколкото младите. Те са в състояние спокойно да обсъдят финансовите предимства на брака – че ще имат по-малко разходи и че няма да са сами, когато остареят и грохнат. Но всички нормални мъже и жени над 50 мечтаят и за здрав секс.

Възможно ли е да обикнеш човека до теб, когато сте се събрали не защото сте влюбени, а заради желанието да не сте самотни? Нали нашите баби и дядовци са виждали партньорите си на сватбата, а браковете по сметка са били практика. И въпреки всичко някои от нашите баби са ни уверявали, че по-късно са обиквали мъжете си. Какво е това – обич ли е наистина, или просто привързаност, навик, след като опознаеш човека до теб?

Възможно е да обикнеш партньора си по-късно, твърдят специалистите. Преди всичко, трябва да го посрещнеш с отворени обятия. Да изхвърлиш от главата си всички страхове, негативни емоции и горчивия опит от предишни връзки. Добрите чувства и усмивката са като бумеранг. А когато няма любов, те са безценни. Така че ако имате желание да живеете добре с човека до вас, по-добре ги потърсете в душата си.

Всички хора, преживели поне 50 години, са с утвърдени навици. Забранете си да обръщате внимание на дреболиите. Не подреждайте обувките й веднага след като ги събуе насред коридора. Не премествайте очилата му от книгата в чекмеджето. Може той така да е свикнал – да отбелязва с тях докъде е стигнал с четенето.

Забравете всякакви мераци, че ще го/я промените на тази възраст. Просто се опитайте да обикнете навиците му/й. Не пропускайте да изтъквате пред приятели с какъв страхотен човек сте се събрали – и той ще ви отвърне със същото.

Но понякога точно това дразнение от дреболии може да ви подскаже, че избързвате да се съберете с този човек само за да не сте самотни. Когато си сам и неистово искаш да се избавиш от самотата, не е трудно да излъжеш сам себе си, че човекът до теб ти харесва. Не се стремете към брак на всяка цена.

Товарът от миналото е основният проблем на напасването при късните бракове. Когато се женят млади хора, процесът на адаптация един към друг е по-лек. Те още нямат ясна представа “как трябва”. При тях бушуват хормоните, всички различия много бързо се изглаждат в леглото. Докато на 50-годишните вече всичко им е ясно. И при сблъсък на две различни представи за това, “как трябва”, могат да прехвърчат искри.

Ако си дадете сметка, че сте се събрали с човек с изгрдени навици и характер, ще ви е по-лесно да го разберете и приемете. Ако например до момента на брака сте били с широки пръсти, а с идването си другият започне да контролира разходите ви, не бързайте да му устройвате сърдити сцени или да го обявявате за скъперник. Той просто така е свикнал да живее преди.

Ако всичко това ви звучи прекалено отчайващо, не се притеснявайте, успокояват специалистите. Човекът до вас, както има изградени навици за всичко, така притежава и опит за туширане на противоречията. И ако двамата еднакво силно искате да останете заедно, ще направите усилия да изгладите острите ръбове.

Соломон Паси: Чувствам се на 20


"Не бих казал, че бракът ни с Гергана е късен, той си дойде точно навреме”, каза пред "Преса" Соломон Паси. “Не мога да кажа и че съм силен в тази тема - да давам съвети и напътствия как двама суши да преодолеят по-лесно различията в навиците си при един такъв брак. На мен ми дайте да говоря за НАТО и ЕС. Колкото до възрастта, чувствам се на 20 и съм щастлив", каза още Соломон Паси, който през декември миналата година празнува 55-годишнина.

Една от най-харесваните двойки в политическия ни живот сключи брак, след като двамата поотделно вече имаха по един несполучлив опит. Бившите ни външни министри Гергана и Соломон Паси се ожениха на скромна и стилна сватба в родопското село Стойките на Деня на влюбените - 14 февруари 2009 г.

На 7 октомври миналата година се роди синът им Давид Соломон Паси. Той е четвъртото дете в щастливото семейство, след като на 17 август 2010 г. се появи дъщеря им Михаела, кръстена на леля си, близначката на Гергана. От първия си брак с журналистката Бинка Пеева Соломон Паси има син Исак, а Гергана - дъщеря Екатерина.


И на 54 г. Шарън Стоун е обект на милиони мокри мъжки сънища.

Шарън Стоун пак се снима в еротичен трилър


Холивудската звезда Шарън Стоун отново е в главната роля в еротичния трилър "Привързаност" ("Attachment") с режисьор Тони Кай ("Американска история Х"). В горещата лента 54-годишната звезда е омъжена преподавателка, която има връзка за една нощ със свой студент. Изоставеният любовник започва да се среща с дъщерята на героинята, за да е по-близо до "своята любима учителка"...

Звездата от “Първичен инстинкт” доказва, че една жена може да бъде сикссимвол и на 54 г. – нещо, немислимо в близкото минало. Мъжете дори твърдят, че с времето Шарън е станала още по-интересна. В скорошна класация на мъжкото списание „Ескуайър“ на най-желаните жени тя влезе в топ 4 заедно с Рене Русо и Гонг Ли.

Накратко: Алкохолът на старини е полезен


Едно - две питиета дневно в късния етап от живота могат да ограничат загубата на костна маса, пише научнопопулярният сайт LiveScience.com. Учените са разгледали ефектите на умерената алкохолна консумация върху „костната обмяна” - замяната на стари костни клетки с нови при здрави жени след менопаузата им.

Голямата скелетна плътност се дължи на факта, че алкохолът потиска отделянето на стари клетки. Въздържанието дори и само за две седмици ускорило стареенето на костите при всички жени, показват кръвните тестове.

Други позитиви за хората на средна възраст при умерената употреба на алкохол, са намален риск от сърдечносъдови заболявания, по-малка опасност от инсулт при жените и по-ниска смъртност.

Публикувано във в. "ПРЕСА", 15 юли 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар