четвъртък, 2 август 2012 г.

Гледна точка: Пушачи ли? Всички сме затворници навън в жегите!





Абсолютната забрана ни изкара на 35-градусовия ад

Боряна АНТИМОВА

Отказах цигарите през 2010-а след 30-годишно пушене. Вече не размахвам това като знаме на своето превъзходство. За някои е значително по-тежко да се измъкнат от лапите на никотина. Други бунтари пък абсолютно съзнателно отказват да спрат цигарите и да се подчинят на всеобщата заповед. Защото как иначе звучи пълната забрана за пушене на обществени места?

С приятели от години се събираме в събота в уютно кафе на тиха уличка близо до бул. “България”. Има климатик и цените са прилични. От 1 юни обаче цялата компания се пържи отвън на жегите. Нали повечето приятели пушат, излизаме с тях на 35-40-градусовия пек, за да не подтичват през половин час за по цигара навън.

Да, има и друг вариант – всички да сме вътре на хлад, а зависимите да подръпват фас навън в шепа. Набързо. Гузни, че ни карат да ги чакаме. Аз обаче не искам да карам приятелите си да се чувстват като престъпници. Нито пък приемам аз да съм “затворник”, като се лиша от компанията, в името на стерилната чистота на опразненото кафе.

Вътре е тихо, чисто, ухае на цветя, звучи приятна приглушена музика, има красиви масички и удобни ъглови дивани, където може наистина да се освестиш в жегите. И празно. Навън дори и под чадърите е като в сауна, масите и столовете са пластмасови и прашни. Но всички се скупчват под противните чадъри. Защото там е купонът. Нали хората отиват на кафе, за да се видят с приятели, да общуват, да бъдат заедно.

Преди години, когато се пушеше и в офисите, една млада дама тормозеше всички ни в стаята – все пушачи, като сутрин демонстративно разтваряше прозорците и ни се караше. А ние трябваше гузно да наведем глави и да се чувстваме виновни, че “омирисваме дрехите й на циганско”. Вечер обаче девойката охотно седеше в компании, където дрехите й се овоняваха. Но не мрънкаше. Нито пък избягваше одимените компании.

После разбрах, че го прави, защото не можеше да ни унижава на тема професионализъм. Беше една жестоко комплексирана и неуспешна девойка, открила начина да кара и другите да се чувстват смазани.

Какво излиза с влязлата в сила от 1 юни абсолютна забрана за пушене на обществени места? Всички са “затворници”, наказани да седят отвън в жегите – и пушачи, и непушачи! Зимата пък всички ще зъзнат солидарно навън. Тогава какъв смисъл имаше от абсолютната забрана? Кого обслужва тя – непушачите, всички хора, определени кръгове? И на кого угодихме, като отхвърлихме зонирането на заведенията на места за пушачи и непушачи? На ЕС? Там обаче зверската забрана се прилага далеч не във всички страни.

1 коментар:

  1. Никой не се ражда пушач, аман от компромиси с тези наркомани! А защо приятелите пушачи не вземат да се съобразяват и да не тровят хората и да си пушат у тях си или да си купят електронни цигари!

    ОтговорИзтриване