събота, 14 юли 2012 г.

Възхвала на голото теме







До няколко години ще си отглеждаме коси от стволови клетки

Боряна АНТИМОВА


Без да се прехласваме по легендата за Самсон, силата на който била право пропорционална на дължината на косата му, трябва да признаем, че буйните коси са нещо красиво. Но и голото теме е не по-малко секси.

Гладко избръснатата глава действа на някои жени като афродизиак, защото се приема като фалически символ. И мъжете, и жените след определена възраст страдат от два проблема – побеляване и косопад.

Побеляването – защо някои го приемат толкова трагично? Цветът е резултат от дейността на специални клетки на дермата - меланоцити, или меланобласти, които продуцират пигмента меланин.

Побеляването е следствие от отслабването на способността на меланоцитите. В белия косъм отсъства напълно меланинът. Тук мъжете са с предимство, защото освен боите на химическа основа, които съсипват косъма при дамите, има и гелове, които възстановяват способността да се формира естествен меланин, но действат само на мъжките коси.

Оплешивяването, или алопецията, е временно или окончателно падане на косата. Обикновено по-слабо застъпено при жените и доста по-забележимо – при мъжете след определена възраст, то има наследствен характер. Към генетичните причини се прибавят и хормоналните: оплешивяването неизменно се съпровожда с присъствието на мъжки хормони.

Мъжете се борят с проблема чрез присаждане на косми или с мазила за ускоряване на растежа. Има и трети начин, който генерално решава проблема - гладко бръснене на главата, като по този начин се заличава границата на плешивостта. Освен че е секси, тази “прическа” напоследък е и много модерна. Така че да живее голото теме!

При дамите след 50-годишна възраст, уви, не съществува такъв вариант и те значително по-тежко преживяват загубата. Към петдесетте всички хора се разделят с 10% от “капитала” си от косми, които обикновено са около 120 хиляди.

При жените по-рано се смяташе, че оплешивяването се предизвиква от тестостерона, също като при мъжете. Но изследванията показват, но повечето жени, които губят част от косата си, имат нормални нива на тестостерона. Това се случва във възрастта след 50 г. и по-късно.

При дамите падането на косата е следствие от андрогените. Тези мъжки хормони обикновено присъстват в малки количества и в жените. Косите им падат и при менопауза, поликистозен синдром на яйчниците, разстройства на щитовидната жлеза, анемия, хронични болести и някои лекарства.

Учени изследват връзката между падането на косата и здравословни проблеми. В изследванията от 1954 до 1999 г. не е намерена връзка между загубата на коса и исхемичната болест на сърцето. Факторите от околната среда също оказват влияние. През 2007 г. е доказано, че пушенето има връзка с оплешивяването при азиатските мъже.


Кураж, мъже, до няколко години ще има разрешение на проблема!


През 2007 г. учени от университета в Пенсилвания доказаха, че оплешивяването може да се излекува със стволови клетки. Препаратът може да се появи на пазара в близките години, така че, кураж, дами и господа, скоро ще можете да си решите проблема, казват учените.

Изследвания, проведени в университета в Малайзия, показаха, че добавянето всекидневно на комплекса токотриенол (витамин Е) могат да увеличат растежа на косите при мъжки тип оплешивяване с 42 на сто.

През 2009 г. учени от Япония определиха гена SOX21, отговорен за падането на косите.

През 2010 г. учени от Берлинския технически университет отгледаха първите в света изкуствени фоликули на коса от стволови клетки. Учените обещаха, че най-късно до 5 години милиони страдалци ще могат да си отглеждат нови косми от техни собствени стволови клетки.


Публикувано във в. "Преса", 8 юли 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар