вторник, 10 юли 2012 г.

Душата ми млада





Как да определим на колко години е тялото ни


Боряна АНТИМОВА

Не бива достоверно да се съди за човека само по датата му на раждане. А и не трябва да позволяваме някой друг да определя възрастта ни. “Аз съм на толкова, на колкото се чувствам”, обичат да казват дамите, запазили суетността си и след 50-те си години. И това не са само празни думи.

Учените отдавна са разделили двете понятия – календарна и биологична възраст. При някои те съвпадат, при други се разминават. Със сигурност имате около вас млади хора, които изглеждат като вечно намръщени старчета, и 70-годишни “младежи”, които, изкачвайки Черни връх, слагат всички в джоба си.

От вас зависи дали и кога ще пуснете старостта и болестите в живота си. Продължителността му зависи от качеството, а това влияе на ранното или по-късно остаряване. Например, биологичната възраст на 60-годишен човек, който редовно спортува, прави секс, храни се здравословно и се опитва да се предпазва от неврози и истерии, може да съответства на 35 календарни години. И обратно, 35-годишен човек, живеещ нездравословно и с много вредни навици, биологически може да се окаже старец.

Геронтолозите са приели различни начини за изчисляване на биологичната възраст и се оказва, че тялото остарява на части. Например, може сърцето и мозъкът да са в прекрасно състояние, а човек да си отиде от цироза на черния дроб, тъй като този орган много бързо изчерпва ресурсите си. Сред показателите на износването му са налягането, съотношението на мастната и мускулна тъкан, слухът, зрението, а също нивото на хормоните, холестерола, съдържанието на захар в кръвта.

Още по-често към преждевременно остаряване довежда силният и хроничен стрес. И ако навреме се излезе от погубващото състояние, възрастовите параметри забележимо се подобряват, а човекът се подмладява пред очите ни.

Биологичната си възраст може да определим, като си направим пълни изследвания. Но може да го направим и сами. Ако резултатите покажат, че биологичната ви възраст е с 5 години повече от календарната, лекарите съветват да се предпазваме от претоварване и да престанем да нервничим за дреболии. А ако биологичната възраст е с 10-20 години по-голяма от календарната – най-добре е да се направят пълни медицински изследвания.

Геронтолозите са разработили различни тестове, с които човек сам може да изчисли колко е биологичната му възраст. “Преса” ви предлага един от тях.

1.Наклони. Пригответе си хронометър.. Застанете изправени и бързо се наведете, като се опитвате да докоснете с пръсти пода. Бързо се изправете. Отново се наведете… Колко навеждания направихте за една минута? Ако са 50-55 — възрастта ви съответства на 20 години; 49-35 — 30 г.; 34-30 — 40 г.; 29-25 — 50 г.; 24-20 — 60 г.; 19-10 — 70 г.

Между другото, ако докато се навеждате без да сгъвате коленете, можете да докоснете с целите си длани пода, машата биологична възраст е 20 и 30 години. Ако докосвате пода само с пръсти – вие сте на около 40 г. Ако ръцете ви стигат само до глезените – вие сте на 50 г. Ако с пръстите си стигате само до коленете – вашата биологична възраст вече е 60 г.

2. Бързина на реакциите. Това упражнение се прави с партньор. Той държи линийка с дължина 50 см там, където пише 50, и с началото надолу. Ръката ви трябва да е 10 см по-надолу. И когато партньорът ви пусне линийката, опитайте да я хванете с палеца и показалеца. Ако сте хванали линийката на отметката 20 — вашата биологична възраст е 20 г.; на отметката 25 см — 30 г.; на отметката 35 см — 40 г.; на отметката 45 см — 60 г; ако не успеете да я хванете — 70 г.

3.Вестибуларен апарат. Със здраво затворени очи (важно е!) застанете на десния или левия крак. Другия вдигнете на 19 см от пода. Партньорът ви трябва да засече времето, за което можете да издържите на един крак: 30 секунди и повече — вашата възраст съответства на 20-годишен човек; 20 секунди — 40 г.; 15 секунди — 50 г.; по-малко от 10 секунди — 60 г. и повече.

4. Състояние на съдовете. В продължение на 5 секунди стиснете с палеца и показалеца кожата на тилната страна на китката. Тя ще побелее. Засечете, колко време е нужно, за да може бялото петно на кожата да се възстанови в предишния му вид: 5 секунди — вашата биологична възраст е 30 г.; 8 секунди — около 40 г.; 10 секунди — около 50 г.; 15 секунди — около 60 г.; над 15 секунди — 70 г.

5. Дихателна система. Вдишайте с пълна гръд, издишайте. Пребройте, колко такива вдишвания и издишвания ще направите за минута: 45-40 — 20 г.; 39-35 — 30 г.; 34-30 — 40 г.; 29-20 — 50 г.; 19-15 — 60 г.; 14-10 — 70 г. Състоянието на белите дробове може да се определи и по разстоянието, от което можете да духнете свещ. Ако успявате да го направите на метър от свещта – вие сте на 20 г.; на 70-80 см — 40 г.; на 50-60 см — 60 г.

6.Либидо (за мъжете). Ако ви идва полово влечение, което без проблеми реализирате 6-7 пъти седмично — вашата възраст е 20 г.; при 5-6 пъти месечно — 30 г.; при 3-4 пъти месечно — 40 г.; при 1-2 пъти месечно — 50 г.; ако е по-рядко – 60+ г.

7.Състояние на ставите. Сложете ръцете си зад гърба, на равнището на лопатките, все едно се прегръщате сами, и се опитайте да сключите пръстите. Ако го правите без проблем, значи сте на 20 г.; ако сте докоснали пръстите - 30 г.; ако ръцете ви са се приближили, но не са се докоснали – 40 г.; ако не сте могли да ги приближите - 60 г.; ако изобщо не можете да сложите ръцете си на гърба – 60+ г.

8.Състояние на централната нервна система. На лист с квадратчета докоснете с молив квадратчетата от 1 до 25. Засечете за колко време го правите. Ако е за 30-35 секунди — 20 г.; 36-40 — 30 г.; 41-50 — 40 г.; 51-60 — 50 Г.; 61-65 — 60 г. 66-75 — 70 г.
Накрая съберете всички резултати в години и ги разделете на броя направени тестове. Средното аритметично число ще ви подскаже каква е вашата биологична възраст.




Брус Уилис: Живей на пълни обороти


“Животът е кратък, дори ако устискаш до 100 години. Затова живей на пълни обороти. Цени всеки миг, всеки час, всеки ден. Защото няма да успееш и да мигнеш, когато всичко ще свърши. Абсолютно съм убеден, че при повечето хора смъртта идва неочаквано”, казва той.

На 1 април 57-годишният актьор той стана татко за четвърти път, и то отново на дъщеричка Мейбъл Рей, от 33-годишната Ема Хеминг, модел на бельо. Звездата от "Умирай трудно" призна, че тя напълно променила живота му, преди не вярвал, че ще намери онази специална жена, с която да остарее. Другите му три дъщери – Румър (23 г.), Скаут (20 г.) и Талула (18 г.) са от бившата си съпруга Деми Мур.



Накратко: Разкриха състава на еликсира на младостта


Учени от канадския Университет МакМастър са забъркали подмладяващ коктейл от фолиева киселина, витамини В1, С, D, E, бета-каротин, ацетилсалицилова киселина, чесън, джинджифилов корен, гинко билоба, женшен, екстракт от зелен чай, рибено и ленено масло, магнезий, мелатонин и калий.

Той поддържа енергийния запас на клетките, повишава имунитета, неутрализира действието на свободните радикали, понижава риска от развитието на диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания, съобщават Science Daily.

Публикувано във в. “Преса”, 8 юли 2012 г.




Няма коментари:

Публикуване на коментар