сряда, 4 юли 2012 г.

Изневярата: време разделно

powerofwomarriage.com

 

Как да не се разведем, когато ни предадат

 


Боряна АНТИМОВА



Животът бил изкуство, отношенията с половинката били жонглиране върху въже... Всеки ни натрапва някакви готови модели как да живеем и как да се обичаме, събираме, разделяме. Никой обаче не ни казва как да останем двойка с любимия, след като той ни е изневерил, а не ни се иска да захвърляме многогодишната връзка на боклука. Каква ще е за нас цената на прошката и в състояние ли сме да я платим, само и само да останем с някого.

Когато човек прехвърли 50-те, започва повече да се бои от самотата. Пък и става по-мъдър, вече умее по-добре да се владее и да сдържа гневните си изблици. Това не означава, че по-лесно преживява измяната на половинката си, просто е по-склонен на прошка, твърдят психолозите.

Статистиката е безмилостна: в 90 на сто от случаите партньорът разбира за измяната. Но затова пък друга статистика звучи доста окуражаващо: само при 30 на сто от изневерите двойките се разделят.

Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш, твърди Оскар Уайлд. Важното е обаче да не бързаме да приемаме изневярата като предателство спрямо нас. Като си помислим, колко други изкушения ни дебнат отвсякъде - алкохол, наркотици, цигари, хазарт... И ако нашият любим е зависим от някое от тях, му помагаме.

Защо да не му помогнем и когато е изкушен сексуално? Каква е разликата? Нещо в душата му е било скършено, нещо не му е достигало, а може просто да е глупава грешка или най-елементарно желание да опита от забранения плод.

Когато обаче злото ни е връхлетяло, вестта за измяната и начинът, по който я преживяваме, отвсякъде погледнато е мъка, сходна с тази, когато умира любим човек. И подвластните на тази мъка минават през същите 5 стадия, на които е подложен загубилият близък.

Първи стадий - отричане


Вие все още не сте осъзнали докрай случващото се и не можете да повярвате в това, което се е случило. Ако на човек са съобщили, че има рак, той ще поиска веднага второ мнание от специалист и повторни изследвания. Ще настоява някой да му потвърди многократно диагнозата. Но при измяна, ако неочаквано сте се сдобили със сигурни доказателства, допълнителни факти не са ви нужни и бързо ще преминете в следващата фаза.

Втори стадий - злоба


Изпълнени сте с омраза и гняв. Ето, точно в този момент ви се струва, че никога няма да простите на кръшкача. Иде ви да хвърляте и трошите всичко, което ви попадне, моментално да се разведете, да отмъстите на третия във връзката или веднага да заминете колкото е възможно по-далече. Стегнете се.

Не е нужно да потискате омразата си, по-добре й дайте шанс да се излее от вас – викайте, ругайте, пишете гневни писма (но не бързайте да ги пращате, оставете да престоят в електронната ви поща поне за ден-два). Ако всичко това не помогне - идете във фитнес залата и си го изкарайте на някоя боксова круша.

Трети стадий – търгуване


"Ако правехте секс всеки ден...", "Ако си бяхте купили черно дантелено бельо...", "Ако не бяхте закъснявали толкова често след работа...", "Ако си бяхте родили деца..." Престанете да се вините и да мислите трескаво, какво би било, ако... И в никакъв случай не се сравнявайте с другия/другата – тя/той не е по-добър/добра от вас, нито пък обратното.

Да, трудно е, но опитайте да не губите време да мислите за третия във връзката. Не търсете виновни и не мислете какво не е било както трябва. По-важен е не въпросът "Кой е виновен?", а "Какво да се прави?".

Четвърти стадий - депресия


Единственото ви желание е да останете завинаги на дивана и да не излизате от вкъщи. Оправдавате се с голямата жега, атмосферното налягане, поройния дъжд и т.н. Животът сякаш е свършил и продължавате да се терзаете, как той/тя можа да ви причини това. Опитайте се по-бързо да изплачете мъката си, защото след дъжд изгрява слънце.

Това, че нямате желание нищо да правите, е нещо нормално, приемете го и не се срамувайте, че сте в депресия, просто я изживейте, за да продължите нататък, съветват психолозите. Започнете постепенно с рутинните си неща - книги, музика, телевизия, бягане в парка. Излезте с кучето си на разходка вечер, когато ще сте само двамата.

Ако много ви се иска да сте сами - направете го. В този момент може да си позволите малко повече егоизъм. Каквото и да ви съветват близките, все едно, няма да сте адекватни, така че се опитайте по-бързо да излезете от депресията си.

Пети стадий - приемане


За съжаление, няма как да достигнете до този етап, без да минете през болезнените предишни моменти. В случая това е по-скоро не приемане на жестоката истина, колкото вземане на важното решение - ще останете ли с "предателя", или не.

Да, стара истина е, че колкото повече се обичат хората, толкова по-сериозни грешки биха простили. Така че е настъпило време разделно - да се разведете, или да простите. Да останете заедно, или да започнете живота си начисто. Не е толкова лесно. Измяната не е нещо просто като смяната на дрешката.

Някои изпитват погнуса към партньора си, с мисълта, че се докосвал до друг/а. Разрушен е и балансът, не е толкова лесно да се възстанови хармонията. Измяната не е просто секс, тя е като ядрена бомба, хвърлена върху отношенията ви. Но и след ядрена атака е възможно да се запазят отношенията, ако и двамата го желаят.

Прошката, казват, имала чудодейна сила. Изхвърля от теб като с магическа пръчка всички бесове, през които си минал. След невярата, гнева, депресията изведнъж ти просветва. Та ти обичаш този човек и искаш до края на живота ти да бъде до теб! Има ли нещо по-важно от това?

Някой някъде беше казал: "Не е важно при кого е бил любимият, а при кого се е върнал". От тук до усещането, че вие всъщност не сте жертва, а победител, има само една мъничка крачка.

Важното е и двамата да осъзнаете: за да се надживее истински изневярата, трябва да се научим да прощаваме и да хвърляме лошото зад гърба си. И най-важното - и двамата да искате едно и също - да останете заедно. Не е толкова сложно, казват психолозите. Важното е да можете да простите и да си наложите никога да не натяквате на прегрешилия за простъпките му. А той ще трябва да се постарае повече, за да си върне вашето загубено доверие.

Но изневярата има и друг, "хигиенизиращ" ефект. Тя може да ви подтикне да прекратите отношения, които отдавна ви тежат като воденичен камък на шията. Така че нещастието може вместо да избоде очи, да изпише вежди - да ви накара да погледнете на света около вас с други очи. Той може да е прекрасен и без човека, който ви унижи.

Как по-леко да го понесем


- Не позволявайте на близките ви - деца, приятели, роднини да се включат в конфликта. Това засяга само вас двамата и никой друг.

- Банално, но има ефект – пишете. Опишете всичко, което бушува във вас. На едно място - как се чувствате в момента, на друго - какво бихте искали да кажете на "предателя", на трето – какво бихте казали на третия във връзката. Прочетете го няколко пъти и после изтрийте файловете или ако сте го писали на хартия - изгорете листчетата. Може да го направите пак и пак, докато сте в криза. Това помага да подредите мислите си.

- Забравете и си забранете всякакви идеи как ще отмъстите на вашия човек или на нахалника, вмъкнал се между вас. Мъстта е най-разрушителното занятие. Концентрирайте се върху себе си.

- По време на цялата криза вземайте леки успокоителни на билкова основа. Носете хапчетата със себе си и когато ви стане много тежко и ви се доплаче, пийнете едно.

- Някои от по-разумните ви близки ще ви повтарят, че това не е най-лошото, което би могло да ви се случи. И че има далеч по-непоправими неща, като смъртта, недай Боже. Послушайте ги. При всяка ситуация има минимум два изхода.


theredeist.fr

Мачото Бандерас не кръшка


И мачовците понякога остават предани на жените, които обичат. Горещият испанец Антонио Бандерас се оказа изненадващо верен на Мелани Грифит даже в периодите, през които имаше проблеми с алкохола. 52-годишният актьор опроверга преди години слуховете, че с Мелани се разделили, когато тя влезе в клиника за лекуване на зависимости.

Противно на всички очаквания, мачото Бандерас не се слави с разкрепостени любовни връзки. През 1988 г. се ожени за испанската актриса Ана Леса, която участва в някои от латино филмите му.

Бракът им продължава до 1996-а. Още същата година Бандерас се жени за Мелани Грифит, с която са заедно и до днес. Те са една от най-дълго запазилите се двойки в Холивуд. На 14 май ще отбележат 16 години заедно.


fashion.about.com


Накратко: Тайната на оптимизма се крие в осанката


Това показват резултати от изследване, проведено в Огайския университет в САЩ. Правилната стойка е полезна не само за здравето, но и за мислите ни. Кралската осанка (с изправени рамене и вдигната брадичка) ни настройва позитивно и ни придава увереност в собствените сили. Изправеният гръб е пътят към по-добрата самооценка. Ако стоите като кралица, ще се чувствате така, обясняват специалистите.


Публикувано във в. "Преса", 1 юли 2012 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар