неделя, 18 март 2012 г.

Уморени криле

Сн. Suburbanmen.com

Мързелът расте с годините, но има начин да го преборим

 

Боряна АНТИМОВА

Кога за последен път сте си ушили сами пола или сте сковали къщичка за кучето, дървена етажерка за гаража? Откога не сте се занимавали с любимото си хоби от младостта? Като прехвърлим 50-те, обикновено си намираме оправдание за нежеланието да свършим нещо такова.

Защо да си губим времето да шием, като има такава качествена конфекция. Или да дялкаме и забиваме пирони, при толкова евтини метални полици в големите магазини за градинарски пособия. Но всъщност става дума за най-обикновен мързел, който ни връхлита, като прехвърлим 50-те. Да, има и такова чудо, твърдят психолозите.

И проблемът не е само в умората и намалялата енергия, но и в апатията и меланхолията, които обземат хората в третата възраст. Сякаш животът вече е приключил и няма смисъл от никакви усилия. Пролетната умора, започваща през март, допълнително усложнява положението. Мързелът не е клеймо завинаги. С него просто трябва да се борим - търпеливо, през целия си живот.

Никой не обича мързеливците. Постоянно ги обвиняват, упрекват и не искат да имат нищо общо с тях. А много често човек се чувства некомфортно, че е такъв. Гризе го съвестта, обвинява се и започва да се самобичува и в прекия, и в преносния смисъл. Но му липсва сила на волята да се пребори с мързела си. А също и опит как да се справи с това.

Истинска трагедия е също да гледате как енергичният човек до вас, в когото сте били лудо влюбени преди, се е превърнал в лениво мърморещо същество. Помолили сте го нещо да свърши, а той от девет кладенеца вода ще ви извади, за да докаже как няма да стане, а всъщност го мързи дори да опита. Но скандалите в случая имат точно обратен ефект.

Психолозите различават няколко вида мързел. За да помогнете, трябва за определите от кой тип сте вие или вашият човек.

Изтощеният. Леността идва като следствие от влошено физическо състояние, когато пада тонусът. Насилието върху такъв човек с цел да го активизирате не дава ефект. Лекарите предписват психостимулатори. Ефикасни са и настойките от женшен и елевтерокок. Те притежават тонизиращо и общоукрепващо действие, повишават умствената и физическата работоспособност.

Добре ще подейства и курс комплексни витамини. И колкото и странно да ви се струва, този човек трябва да се наспива добре. Здравият сън влияе благоприятно на жизнеността и повишава активността.

Скучаещият. Той не иска да свърши нещо само защото не му е интересно. Непрекъснато се жалва, че работата му е лишена от предизвикателства и тръпка, не харесва колегите си и не му е интересно да общува с тях. Отказва да ходи на събития, свързани с работата си. Как да се помогне на такъв човек? Просто трябва да признае пред себе си, че това не е той, да се откаже от рутинната си работа и да се заеме с нещо, което му харесва и му подхожда.

Неорганизираният. Това е най-опасният тип леност. При този човек енергията е достатъчно, работи нещо, което му е интересно и по вкуса. Но успехът все му убягва, защото не е в състояние да се организира и влезе в нужния ритъм. С това той може да съсипе целия си живот.

Ако вече е прехвърлил 50-те, не му позволявайте да си мисли, че е късно да поправи някои неща. Той може сам да си помогне. Трябва да работи над себе си, да има план за действие за всеки ден. Много важно е също да не спира при всеки провал, а да се фокусира на положителните моменти, при които е постигнал успех, дори и минимален. Хвалете го за всеки, дори и малък успех.

Рационализаторът. На него народът ни е посветил поговорката “Накарай мързеливия да работи, за да те научи на акъл”. Този тип не е удачно да причисляваме към другите, нито пък да се опитваме да го променим. Световната история е пълна със случаи на ленивци, които с изобретенията си са опростили живота ни.

Домовете ни са пълни с такива заместители на физическия труд – прахосмукачки, перални, миялни машини и т.н. Скоро роботи ще ни заместват изцяло при някои производства или в домакинската работа. Автомобилът също е изобретен от хора, които ги е мързяло да ходят пеша.


Публикувано във в. "Преса", 18 март 2012 г.
 

Сн. Sweetslyrics.com

Изхвърлят 8-годишния Горан от курса по цигулка – бил ленив

Болният работохолик Горан Брегович, който на 22 март ще навърши 62 г., но продължава с часове нонстоп да свири и пее със своя “Оркестър за сватби и погребения”, като дете е обявен за мързеливец. Второкласникът Горан е изхвърлен от курса по цигулка в родния му град Сараево. Бил ленив и нямал талант, казват преподавателите му.

В детството си Горан не е особено увлечен по музиката. Но нещата се променят, когато майка му купува китара в началото на 60-те. Основава първия си състав в осми клас. Иска да се запише в художествена гимназия, но майка му настоява за транспортен техникум. Съгласява се при условие, че ще му позволи да си пусне дълга коса.


В техникума става басист на група „Изохипси” (Izohipse), в която не се задържа дълго, както и в училището. Прехвърля се в гимназията и в група „Бещие” (Beštije – “зверове”). Още 16-годишен започва сам да се издържа, като свири фолк в кръчмата в Кониц, продава вестници и работи по строежите.
През 1974 г. Горан сформира култовата група „Биело дугме” (Bijelo dugme – “бяло копче”). В нея е композитор и китарист.

Сн. beautiful-pics.org

Вкъщи Бен Афлек е мързел с дистанционно в ръка

Историята помни много случаи на таланти, които са успешни в работата си, но отблъскващо лениви вкъщи. Съпругата на холивудската звезда Бен Афлек - Дженифър Гарнър признава, че той е голям мързеливец. "Може с дни да се търкаля на канапето, без изобщо да се отлепи от телевизора", жалва се тя. Единственото, което било в състояние да вдигне Афлек от дивана, били дъщеричките му, които го викат да си поиграят, споделят приятели на звездната двойка.

Актрисата, известна у нас с ролята си на агент Сидни Бристоу в телевизионния сериал "Наричана още" обаче твърди, че съпругът й в никакъв случай не е скучен и тя го приема с всичките му недостатъци. Злите езици в Холивуд коментират, че явно талантът му се проявява само на снимки, а вкъщи Бен не е нищо повече от поредния американски мързеланко с дистанционно в ръка.

В края на февруари Дженифър роди син. Двамата имат две момичета – Вайълет и Серафина, на 6 и 3 години. Гарнър, която е със 7 години по-голяма от Бен, се омъжи за него през 2005-а.

Няма коментари:

Публикуване на коментар