неделя, 25 март 2012 г.

Да се влюбиш в хлапак

Сн. www.zimbio.com

Връзката с много по-млад има бъдеще, ако двамата знаят какво искат

 

Боряна АНТИМОВА


Брак, при който мъжът е много по-стар, се приема някак по-нормално от обществото, отколкото обратният вариант. В нито една съвременна култура не се одобрява връзка, при която жената е с 10-15-20 години по-възрастна. Психолозите наричат мезалианс такава форма на взаимоотношения между двамата, при която има голяма разлика в положението им - социално или имуществено.

Но любовта не прави разлика между бедни и богати, болни и здрави, млади и не толкова млади. Не бива да се плаща и данък обществено мнение. В такива случаи обаче е добре да се вслушаме в това, което говорят в един глас и клюкарките, и хората, които ви обичат: “Той рано или късно ще претръпне, ще те преболедува и ще си намери по-млада”.

Суровата истина насочва към отношенията майка – дете. Каквото и да говорят двамата влюбени, ако разликата е такава, че тя може да му бъде майка, това са не напълно изживени детско-родителски отношения. Тя или не е имала дете, или се упреква, че се е провалила като майка.

При него може да е налице тежко детство или дефицит от майчини ласки. А може просто да е слаб и неорганизиран човек, не успяващ да се оправи сам в живота. Съзнателно или подсъзнателно, съпругата става “майката”, а той – “детето”. Не случайно при такива връзки е популярен изразът “той може да й бъде дете”.

Но това далеч не е цялата истина за отношенията между двамата, твърдят психолозите. Според тях, стабилността на двойката зависи на първо място от готовността да поддържат избрания тип отношения. И ако този модел е удобен и за двамата, такива двойки могат без проблем да останат заедно по 20 и повече години.

Ако им е добре, ако си дават достатъчно пространство за израстване -  личностно и професионално, няма проблем. Но ако прекалената опека на “майката” и привързаността й натежи и започне да досажда на “детето”, възникват проблеми. В нестандартни ситуации – повишения в работата, пренасяне в ново жилище или смърт на близък те може да се изострят и да доведат до раздяла.

Ако мъжът е с творческа професия или жената не търпи някой да е над нея по власт – такива отношения са идеални за двамата. Той е увлечен по заниманията си и с охота приема тя да командва и да взема всички важни решения. Техните отношения са построени на разбиране на ситуацията и взаимна изгода, желанието да бъдат заедно и духовната близост. Такъв съюз може да живее с години.

Жената-пума

На Запад има термин за дамите, които си падат по много по-млади мъже – жената-пума. Това са връзки преди всичко на сексуална основа. Отстрани изглежда, че движеща е единствено страстта. Но това е само върхът на айсберга. Една дама на 50+ може по-добре да оцени плочките на гърдите му, отколкото девойките.

Много жени обаче искат просто да внесат в живота си безгрижие, радост и приключения. Младите мъже не са измъчени от живота, затова са повече склонни на авантюри, отколкото зрелите господа. Много жени в благородната си възраст предпочитат да доминират над партньора си. Те притежават голям опит, който е от полза на младите мъже и покрай тях “хлапаците” стават по-самоуверени.

Елементарната биология също си казва думата. Жените живеят по-дълго от мъжете, а дамата се нуждае от човек, който да украси старостта й. Освен това нежният пол се грижи повече за себе си. Благодарение на фитнес залите и естетичната хирургия един мъж може да изпадне в шок, когато по-късно види паспорта на любимата си. За да се избегнат недоразумения, психолозите съветват дамата да не крие рождената си дата.

Защо му е такава партньорка?

Според него девойките трудно се оправят в отношенията си с другите и в живота въобще. Затова зрялата жена е за предпочитане - има опит и с нея е по-лесно да общуваш и живееш. Тя няма да ти досажда и да те занимава с дреболии, когато си зает с нещо важно. Напротив, ще ти бъде опора, приятел и съветник там, където девойката би била само в тежест. Обикновено жената на тази възраст вече се е реализирала в кариерата си или поне знае какво иска. Има спестявания и жилище, или е планирала как и кога може да се сдобие с него.

Подводните камъни

Съществува опасност да се натъкнете на слабоволев, мързелив и безотговорен млад мъж, неспособен да се погрижи сам за живота и прехраната си. В кризата изведнъж се появиха много такива кандидати за “синчета”. В социалните мрежи и сайтовете за запознанства е пълно с млади мъже, които искат да поживеят безгрижно на гърба на по-възрастни от тях дами с възможности, като нямат нищо против и да правят секс с тях от време на време.

Връзката с подобен младок може още повече да задълбочи кризата на средната възраст. Защото когато в някакъв момент тя осъзнае, че единствената му цел е да живее на неин гръб, се чувства унизена и ненужна.

Сн. www.showstalker.net
Деми Мур е решена да си върне Аштън

Тия дни британските медии се надпреварваха да пишат колко освежена и подмладена се е върнала актрисата Деми Мур след лечението си в рехабилитационна клиника. Но приятелите й твърдят, че продължава да страда за екс съпруга си Аштън Къчър и е твърдо решена да си го върне.

Казват, че настроението й зависи изцяло от това, дали Аштън ще отговори на есемесите и телефонните й обаждания. Освен това Деми не искала да приеме слуховете за връзка на Къчър със сценаристката Лорене Скафариа, с която беше засечен в началото на март в Лос Анджелис. Медиите проявиха съчувствие към болната Деми и не раздухаха случая.

Преди няколко месеца двамата се разделиха след 6-годишен брак заради слуховете, че той й изневерява. Това доведе Деми до отчаяние, тя рязко отслабна и беше приета в болница след като припадна в дома си. Злите езици пък твърдят, че 6 години са прекалено дълъг период за Деми, която на 11 ноември навършва 50, да задържи 36-годишния Аштън.


Публикувано във в. "Преса", 25 март 2012 г.

8 коментара:

  1. Takava e swdbada na tezi vrwzki. Razpadat se zadwljitelno.Inache jenite se uvlichat strastno po mladite kwje , do swstoqnie na bolest.

    ОтговорИзтриване
  2. Имаше една баба Маргарита в моето детство- познавах я, защото майка ми ме изпращаше да купувам мляко от нея...Тя ме въвеждаше в стая с пръстен под, слагаше котлето с мляко на огнището, подаваше ми трикрако столче и започваше да разказва. Тя знаеше най- хубавите приказки! Все за самодиви, вълшебници и зли вещици, които искат да им навредят...Самата Маргарита беше като самодива или поне като самодивска майка- с много дълга бяла коса на вълни, стройна, пъргава...Мъжът и не съм запомнила с нищо особено, освен с едно нещо- как светваше лицето му като я гледа, колко топъл ставаше гласът му като заговори за нея, колко грижовен беше...Веднъж попитах майка ми как така се е случило такава красавица да се омъжи за този мъж, а майка ми се засмя и разказа,че всъщност той е много по- млад, на село се решили да ги оженят- той на 16, тя- на 26- била застаряла мома вече, но той си я обичал. Не зная нищо друго за тях, освен, че се обичаха, уважаваха и грижеха един за друг до смъртта си. Това е. Кой каквото ще да казва, който както ще да съди- все едно. Те изживяха живота си с обич.

    ОтговорИзтриване
  3. Боряна, разби ми сърцето с тая статия.

    ОтговорИзтриване
  4. ...Те си знаели как са живели живота си, статията ви разбива сърцата...пък аз се чудя как млади момичета живеят със старци.За мъжа е добре до време- по- лъскавички са,по- лесно се манипулират, ама когато съзреят и станат по- осъзнати сексуално как се справят с повишените очаквания и нужди на много по- младите си жени? :) Обикновено следва развод и...още по- млада жена...Пък често такива мъже в края на живота си биват обгрижвани от първите си жени, тези, които ги разбират, умеят да са грижовни,...изобщо жените, които не излизат от равновесие заради един счупен нокът :P

    ОтговорИзтриване
  5. Хм, съпругът ми е с 10г. по-малък:) 13г. вече сме заедно в брак, имаме дете на 10г. Взехме се, когато аз бях на 38г.:))...и двамата сме с предишни бракове зад себе си. Нямаме оплаквания:) Задружни и обичащи се сме. Имам и няколко приятелки с подобни бракове. Нито един от тях не е меркантилен. И двамата влачим каруцата на живота:) Та, не е до възраст, според мен...до усет и късмет, дето се казва!

    ОтговорИзтриване
  6. Момичета,независимо на каква възраст сте и в мъж на каква възраст ще се влюбите, имали ответен отговор от другата страна не се страхувайте! Живейте,радвайте се, обичайте,защото не знаете колко ви е дадено да сте тук.И аз имах такива притеснения ,но вече ги нямам.

    ОтговорИзтриване
  7. Боряна,направо ме разби с тази статия...Говорила съм с психолози на тази тема,но така достъпно поднесените факти и обяснения от твоя страна ми помогнаха едва сега да осъзная защо непрекъснато се влюбвам в млади мъже,често с по 20 год по млади от мен...Бях започнала да се самообвинявам,мислех,че има нещо сбъркано в психиката ми,самоанализирах се,търсех помощ от психолози,а ето че една статия ми даде нужните отговори!Благодаря ти!Бих споделила само едно-когато и двамата искат тази връзка и не се нараняват=всичко друго е без значение!Аз добре осъзнавам,че такава връзка не продължава дълго,но докато я имаш си длъжен да си я изживееш!

    ОтговорИзтриване