четвъртък, 6 декември 2012 г.

Мата Хари и нейните 1001 тайни




 от Деси Николова, jenite.bg

 95 години от нейната екзекуция, а все още не знаем каква точно е била тази жена 


Мата Хари остава в историята като велика танцьорка, една от най-безкомпромисните прелъстителки и безспорно най-известният шпионин от женски пол, но всъщност не се е представяла толкова безупречно в нито една от изброените роли. Именно затова заслужава да я уважаваме - защото е била толкова харизматична, че е изглеждала запомнящо се съвършена във всичко, с което се е захващала.

Почти цяло столетие е минало от екзекуцията й. Тази забележителна дама буквално се изправила лице в лице със смъртта, тъй като отказала да сложат превръзка на очите ѝ. Поне легендите разказват така.




Легендите разказват още, че именитата "фатална жена" била изкусна еротична танцьорка и куртизанка. Хитър, коравосърдечен шпионин, заради чиито предателства десетки хиляди войници намерили смъртта си по време на Първата световна война. Докато междувременно Мата Хари се къпела в мляко, досущ като Клеопатра, без да се интересува от съдбите на косвените си жертви.

Пленителна красавица, досущ като Клеопатра


В последно време обаче изследователите упорито развенчават енигматичните образи както на някогашната египетска царица, така и на Мата Хари. Някои останали от техните времена изображения показват, че нито една от двете не е била истински красива. Но и двете умеели да убеждават околните в своята красота. Да ги омагьосват до степен, в която несъвършенствата по лицето и тялото ставали просто невидими.

Освен, че не била класическа хубавица, Мата Хари очевидно не може да се смята и за кой знае какъв шпионин. Документите по случая ѝ трябваше да бъдат разсекретени през 2017, столетие след екзекуцията, но разрешение за това се получи по-рано. И онези, които са ги чели твърдят, че вместо злодей, Мата Хари се оказва невинна жертва на обстоятелствата. На военните интереси.




Изкусна танцьорка и куртизанка - тези нейни способности също се подлагат на известно съмнение. Затова, без да претендираме, че знаем цялата истина за Мата Хари, нека разгледаме най-правдоподобните сведения относно нейната биография.

Нейните танци


Именно с тях легендарната прелъстителка успяла да съблазни цял Париж и въобще - цяла Европа. Но не защото била изключителна танцьорка, а защото по природа била изключително магнетична. Освен това успяла да долови какво точно можело да спре дъха на висшето общество в тогавашна Франция. В началото на XX век европейците били жадни за екзотика, искали да се потопят в мистериите на ориенталската култура. Омръзнало им било от тяхната собствена, от светските етикети или твърде пошлите танци на момичетата в кабаретата.




И тогава се появила жената, наричаща себе си Мата Хари - в Индонезия това означава "окото на деня", както танцьорката услужливо обяснявала на своите почитатели. Обяснявала им също, че била принцеса от остров Ява, която цял живот е изучавала тамошната култура и танци.

"Прилична на котка, трепереща в хиляди ритми, екзотична, но въпреки това подчертано строга, стройна и гъвкава като свещена змия" - това е само едно от многобройните вдъхновени описания на нейните изпълнения. Мата Хари сякаш изпадала в транс пред многоръката статуя на бог Шива, част от характерния за спектаклите ѝ декор.




Събличала се до степен, в която оставала само по орнаменти на ръцете и главата, както и по пищно украсен с бижута сутиен. Сваляла го изключително рядко, тъй като била наясно, че мъжете почитали големите гърди, а Мата Хари съвсем не разполагала с такива. Освен това покривала цялото си тяло с нещо като чорапогащник в телесен цвят, който хем ѝ позволявал да изглежда гола, хем прикривал интимното ѝ окосмение.

Всичко това омагьосвало публиката не само в Париж, но и в Монте Карло, Мадрид, Берлин, Виена, Кайро... Навсякъде жените ѝ завиждали, а мъжете обожавали сладострастната принцеса от Ява.




Произходът й


Разбира се, сензационната танцьорка не била никаква принцеса. Нито пък се казвала "Окото на деня". Истинското име на Мата Хари било прозаичното Маргарета Гертруда Зелле, родена през 1876 година в Холандия. Не в Индонезия. Съдбата ѝ преди да започне новия бляскав живот в Париж не била никак радостна.

Като дете Маргарета си живеела добре, била любимата "орхидея" на татко си. Той бил търговец на шапки във време, в което практически всеки човек носел шапка. Oще от малка дъщеря му получава скъпи подаръци, обичала да се облича пищно за училище и да разказва на приятелчетата си небивалици. Твърдяла, че живее в замък и макар да не ѝ вярвали особено, тя все пак била популярна. Както сред учителите, така и сред връстниците си. Родена в пренаситено от руси коси и светли очи общество, Маргарета изпъквала с черния си поглед, гарвановата коса и мургавата маслинена кожа.

През 1889 обаче баща ѝ се оказал разорен, заминал, а съпругата му се поболяла и не след дълго починала. 15-годишната Маргарета била поверена на кръстника си, който на свой ред я изпратил да се обучава за учителка на малки деца.




Мъжете й


В училището, в което постъпила, бъдещата еротична танцьорка завъртяла афера в стил "Лолита" с директора. Избухнал скандал, в който самата тя била сочена за основен виновник и се наложило да напусне с наведена глава.

Маргарета се притеснявала, че трудно ще си намери съпруг, тъй като била много висока и гърдите ѝ били видимо малки, въпреки че се била научила да пъха чорапи в бельото си. Решила да отговори на вестникарска обява с цел брак и така се омъжила за 20 години по-възрастен от нея капитан в холандската колониална армия. Той често ѝ изневерявал, понякога дори ѝ посягал, обладавал я насила. Маргарета обаче се надявала, че отношенията им ще се подобрят, когато го изпратят по служба на остров Ява и цялото семейство се премести да живее там.

Маргарета със съпруга си



Не се случило така. Младата жена се оплаквала в писмата до близките си: "Мъжът ми не иска да ми купува никакви рокли, защото се страхува да не бъда твърде красива. Непоносимо е. Междувременно младите лейтенанти ме преследват и са влюбени в мен. Трудно ми е да се държа по начин, който да не предизвиква укор в съпруга ми." Същият този съпруг си взел жена от местното население за наложница и осведомил Маргарета, че така било прието в Индонезия и просто трябвало да се примири.

След това обаче семейството се преместило в Суматра и там капитанът започнал да оценява социалните умения на жена си. Нещата вървели що-годе добре, докато една вечер Маргарета на открила двете им деца да се гърчат в неистови болки и да повръщат черна консистенция. Какво се е случило с тях също ще остане загадка завинаги, но двете хипотези са, че или човек от прислугата ги е отровил за отмъщение, или се били заразили с тиф от родителите си.




Синът на Маргарета издъхнал веднага. Дъщеря ѝ се възстановила, по-късно семейството се върнало в Европа, но отношенията вече били непоносими. Преди да превърне себе си в Мата Хара, нещастната съпруга направила немислимото за онова време - поискала развод. Капитанът обаче извъртял нещата така, че безнаказано да не плаща издръжка и тъй като нямала средства да издържа детето, Маргарета била принудена да се откаже от него и да го остави с бащата.

Заминала да търси спасение за опустошения си живот в Париж. Останалото е история. За съжаление обаче, тя също не продължила дълго. Мата Хари била на върха от 1905 до 1912 година. След това понапълняла, загубила свежестта си, а имитаторките ѝ били млади хубавици с по-добри танцови умения от нейните.




Въпреки всичко, мъжете продължавали да губят ума си по Мата и общоприетото мнение е, че тя продължила да поддържа стандарта си като куртизанка. "Тази вечер танцувам с граф А, утре - с дук B. Aко не се налага да танцувам, пътувам с маркиз C. Избягвам сериозните връзки. Задоволявам всичките си капризи" - това са нейни собствени думи.

Мата Хари била известна като невероятна любовница. Все пак е интересно да се отбележи, че дори в леглото отказвала да свали сутиена си. Оправдавала тази неочаквана свенливост с твърдението, че в пристъп на ярост бившият ѝ съпруг бил обезобразил зърната на гърдите ѝ.




Шпионката


Куртизанка или не, по всичко изглежда, че Мата Хари не е била безсърдечното и хитро създание, което мнозина си представят. Относно обвиненията в шпионаж, някои от познатите ѝ коментирали, че тя била по-скоро лековерна и не притежавала необходимата интелигентност за подобна дейност. Самата осъдена на смърт до последно защитавала невинността си.

Вероятно злощастните събития са се развили по следния начин. В един момент застаряващата Мата Хари изпаднала във финансова нужда и се полакомила за възнаграждението, предложено ѝ за извършването на известни шпионски услуги. Но тя нито осъзнавала в какво се забърква, нито успяла да набави съществени сведения. Французите я "заловили" като двоен шпионин по доста съмнителен начин - германците изпратили съобщение с изобличителна информация за нея посредством език, за който се знаело, че вече е разкодиран.




В крайна сметка Мата Хари била арестувана на 13 февруари 1917. Прекарала последните си месеци в затвора, но до края не се отказала от своя имидж на елегантен секссимвол. Постарала се да изглежда безупречно и по време на делото, и в самия ден на своята екзекуция. Твърди се, че жената, която на 15 октомври 1917 година се изправила пред отряда за разстрел, била облечена в кадифено наметало с пух по краищата, носела шапка с голяма периферия, изпратила въздушна целувка на войниците с пушките и до последно не отместила поглед от тях.

Тъй като никой близък не потърсил тялото на Мата Хари, то било използвано от медицината с научна цел. Главата ѝ се пазела в парижкия Музей по анатомия, но с течение на годините изчезнала оттам. Това породило и слуховете, че цялата ѝ екзекуция била постановка, а Мата продължива живота си с фалшива самоличност.





Както виждаме, огромна част от митологията за Мата Хари няма нищо общо с реалната ѝ биография. Тя остава в историята като велика танцьорка, една от най-безкомпромисните прелъстителки и безспорно най-известния шпионин от женски пол, но всъщност не се е представяла толкова безупречно в нито една от изброените роли. Именно затова заслужава да я уважаваме. Защото е била толкова харизматична, че е изглеждала запомнящо се съвършена във всичко, с което се е захващала.

Мата Хари остава в историята като велика танцьорка, една от най-безкомпромисните прелъстителки и безспорно най-известния шпионин от женски пол, но всъщност не се е представяла толкова безупречно в нито една от изброените роли. Именно затова заслужава да я уважаваме. Защото е била толкова харизматична, че е изглеждала запомнящо се съвършена във всичко, с което се е захващала.

Изключителната Мата Хари на сцената в снимки

















Източик: Jenite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар