петък, 2 ноември 2012 г.

7-годишни деца свириха виртуозно на цигулка

Амелия Лорен Станчев, сн. в. Дума


Заради две момиченца промениха регламента на конкурса "Емил Камилеров"

Боряна АНТИМОВА

Дина Шнайдерман, организатор на конкурс за млади цигулари “Емил Камиларов”, промени регламента му заради две талантливи момиченца. Българката, която живее във Виена, Амелия Лорен Станчев (на 7 г.) и Ю Джин Шим (ненавършила 8 г.) от Южна Корея показаха изключителен талант. Заради тяхното участие надпреварата вече ще има и нулева възрастова група.

По сега съществуващия регламент Ю Джин Шим грабна първата награда за деца под 14 г. заедно с Далина Угарте от Венецуела (втора) и Васил Сариев (трети). При по-големите цигулари – над 14 г. отново девойка от Южна Корея грабна сърцата на журито – Ун Юнг Канг. Втора остана унгарката Елжсбет Хуташ, трета награда не беше присъдена.

Дина Шнайдерман




Амелия пристигна за конкурса от австрийската столица, където живее с родителите си. Свири на цигулка по час и половина на ден от 5-годишна. “Дъщеря ми започна занимания по метода на Сузуки. В началото детето свири без ноти, по слух, като заедно с него започва и един от родителите. Учи се по същия начин, както чужд език – като детето имитира това, което чува”, разказа през “Преса” майката на талантливото момиченце Елисавета Новакова. Тя е учила същите етюди като Амелия, а след това й ги показвала.

Амбициозна и посветена майка е в основата на успеха и на малката корейка Ю Джин. Тя получила първите уроци по цигулка от родителката си на невръстната възраст 3 години. И двете момиченца обясниха пред “Преса”, че свиренето не пречи на игрите им, и че им харесва да излизат на сцена и хората да им ръкопляскат.

“Щастлива съм, че конкурсът "Емил Камиларов" става все по-световен, каза организаторът му проф. Дина Шнайдерман. Пред “Преса” тя призна, че й е доста трудно на достолепната си възраст да се занимава с всякакви битови и организационни проблеми, но че дължи това на починалия си съпруг и го прави в негова памет. Проф. Шнайдерман не можеше да се нахвали от приятелката си Мария Атанасова, която й помага напълно доброволно от създаването на конкурса. “Вече я наричам “мама” на фестивала”, каза проф. Шнайдерман.

Благодарна е и на военния министър Аню Ангелов, че й предостави красивата зала на Централния военен клуб, на посланика на Кралство Швеция Хелена Алин и на столичния кмет Йорданка Фандъкова, под чийто патронаж се проведе събитието. “Конкурсът със сигурност може да помогне за кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 г. Доволна съм, че въпреки трудностите набира все по-голяма популярност. Заявки пристигаха от страни от Европа, Азия и Латинска Америка”, каза световноизвестната цигуларка.

Тази година конкурсът се проведе в рамките на международен музикален фестивал “Емил Камиларов”, който включи няколко концерта. А поводът беше 50-годишнината, откакто през 1961 г. Емил Камиларов (1928 – 2007) печели Голямата награда на конкурса "Николо Паганини" в Генуа. "След това целият свят започна да нарича Камиларов “Паганини булгаро” и досега остава единственият ни сънародник, печелил престижното отличие” припомни Дина Шнайдерман.

В чест на именития й съпруг тя закри тържествения концерт на наградените на 31 октомври с "Романс" от шведския композитор Ларс-Ерик Ларсон – творба за една цигулка, която Камиларов е преработил за две, за да я свирят заедно. Тя помоли никой да не я аплодира и изпълнението й завърши при абсолютна тишина, в памет на великия й съпруг.

На фестивала Дина Шнайдерман, освен като солист, излезе и като диригент на оркестър “Симфониета” – София. Тя доведе от Швеция и една истинска атракция за публиката - солиста Ерик Петерсен. “Той е световно явление. Свири на пишеща машина, на прахосмукачка, на чадър, на счупен стол, на развален велосипед. тоест на всичко, което вижда около себе си. Идва у нас с 40 килограма свръх багаж”, пошегува се цигуларката.

Публикувано във в. "Преса", 2 ноември 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар